Teama de indatorare a adus o noua tendinta pe piata imobiliara: schimbul de locuinte

Faptul ca din ce in ce mai putini romani risca sa acceseze un credit din cauza actualului context economic si scaderea volumului de vanzari in contextul crizei imobiliare au adus o noua tendinta pe piata imobiliara din Romania: schimbul de locuinte.
“Schimbul este definit in Codul civil ca fiind ’un contract prin care partile isi dau respectiv un lucru pentru altul’. Prin aceasta modalitate de transfer de proprietate se intelege un dublu transfer de drepturi, facandu-se unul contra celuilalt, si nu contra unei sume de bani sau pret. In afara de aceasta deosebire, schimbul nu difera de contractul obisnuit de vanzare-cumparare, regulile acestuia din urma fiind aplicabile si contractului de schimb”, au declarat reprezentantii cabinetului de avocatura SCA “ Hristescu, Ciocanea si Asociatii”, potrivit site-ului MagazinulDeCase.ro.
Schimbul imobiliar reprezenta in trecut o solutie pentru proprietarii care detineau case sau apartamente cu suprafete mari. Totusi, in acest moment acesta a devenit o solutie si pentru proprietarii care doresc sa se mute intr-un apartament cu suprafata mai mare preferand sa dea o diferenta mai mica in bani in locul unui credit la banca.
Totodata, procedeul schimburilor este cautat in mare masura si de aceia care doresc sa se mute in alta zona, insa nu doresc sa schimbe tipul de locuinta pe care il detin.
Precizam ca preturile, in euro, solicitate de proprietarii locuintelor din principalele sase orase din Romania s-au redus de la inceputul crizei pe piata imobiliara, martie 2008, cu pana la 50%. Raportat insa la valoarea in lei, scaderea a ajuns pana la 40%, potrivit portalului imobiliare.ro.
Astfel, in Bucuresti, in martie 2008, pentru un apartament cu doua camere, cu o suprafata medie de 53 metri patrati, pretul mediu solicitat era de 121.105 de euro. In prezent, pentru un imobil cu aceleasi caracteristici, pretul mediu solicitat este de 64.024 de euro, rezultand o scadere de peste 47%. Calculata in lei, scaderea de pret este de mai putin de 40%.
Pentru un apartament cu doua camere de 55 metri patrati din Brasov pretul solicitat la inceputul perioadei de criza era de 83.600 de euro. Acum pentru un imobil cu aceleasi caracteristici se cere 51.040 de euro. Chiar daca reducerea in euro este de aproximativ 39%, pretul in lei a scazut cu putin peste 30%.
Dintre toate cele sase mari orase analizate, in Cluj-Napoca a fost inregistrata cea mai mica scadere in ultimii doi ani. Astfel, pentru un apartament vechi cu doua camere, cu o suprafata medie de 53 metri patrati, pretul solicitat in martie 2008 era de 72.875 de euro.
Acum, pretul cerut este de 56.763 de euro. Diferenta in euro este de 22%, iar cea in lei, pe jumatate, de 11%.
Articole asemanatoare
-
De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje
Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus ...
-
Februarie - Luna Călătoriilor Romantice
Călătorește cu stil și confort. O aventură romantică merită o mașină pe măsură. Imaginea...
-
Cum să îți construiești o carieră de succes ca electrician
Meseria de electrician este una dintre cele mai căutate și respectate profesii din domeniul tehni...
-
De ce să alegi WordPress pentru site-ul afacerii tale?
În era digitală, prezența online a unei afaceri este esențială, iar alegerea platformei pot...
-
Care sunt cele mai mari așteptări ale angajaților de la un angajator
Așteptările angajaților față de angajatori au evoluat semnificativ, influențate de schimbările de...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje
Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus de siguranță și intimitate. Dacă te ... citeste mai mult