Studiu: 189 de multinationale romanesti in urmatorii 15 ani

Studiu: 189 de multinationale romanesti in urmatorii 15 ani Data: 20 iulie 2010   Ora: 09:53

Numarul companiilor multinationale cu capital majoritar romanesc care vor aparea in urmatorii 15 ani se va ridica la 189, situand astfel tara noastra aproximativ la acelasi nivel cu alte state din regiune: Ucraina (192 de companii multinationale noi in acelasi interval) si Ungaria (221), releva un studiu recent al PricewaterhouseCoopers LLP (PwC).

Totusi, cele mai multe companii multinationale noi in regiunea Europei Centrale si de Est vor proveni din Rusia (930) si din Polonia (287). 

Se pare ca peisajul economiei globale se va schimba in urmatorii 15 ani, pe masura ce din ce in ce mai multe companii multinationale chineze si indiene vor cauta sa se extinda pe pietele externe. In plus, vor exista din ce in ce mai multe companii multinationale provenind din state precum Singapore, Malaysia si Coreea de Sud.

”Globalizarea inseamna in principal o competitie crescuta intre companii din zone geografice diferite. Ca urmare, ne putem astepta ca multe companii din zone emergente dinamice (India, China, Rusia, Asia de Sud-Est) sa investeasca in Romania, pentru a obtine acces "low-cost" la piata Uniunii Europene. Firmele romanesti vor fi astfel supuse unei concurente sporite, intrucat multinationalele din tarile emergente reprezinta competitori mult mai agresivi decat cei traditionali din Europa de vest”, a declarat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului pentru Industria Energetica, Miniera si Utilitati din cadrul PwC Romania.

Pentru a supravietui, multinationalele romanesti vor trebui sa atinga rapid o masa critica care sa le permita sa reziste acestor noi competitori.  Aceasta presupune ca, in afara de ocuparea unei pozitii puternice pe piata romaneasca, firmele romanesti vor trebui sa aiba in vedere si extinderea pe piete externe profitabile, oriunde ar fi acestea, a adugat oficialul.

Cele mai multe companii multinationale noi vor proveni din India, depasind astfel numarul institutiilor chineze. Se asteapta ca peste 2200 de companii indiene sa deschida operatiuni in afara tarii in urmatorii 15 ani.

Numarul multinationalelor provenind din statele emergente care s-au extins pe plan international a crescut in ultimii cinci ani, in principal ca urmare a accelerarii procesului de globalizare, dar si datorita impactului revolutiei tehnologiei comunicatiilor si informatiei.

”Multe dintre noile companii multinationale se orienteaza direct catre pietele dezvoltate, spre deosebire de practica de pana acum de a-si deschide filiale in tarile vecine. Aceste noi companii multinationale sunt axate tot mai mult pe sectorul serviciilor pentru afaceri sau pe cel industrial cu valoare adaugata mai mare, spre deosebire de domeniile traditionale ale tarilor emergente – extractia de resurse naturale,” a adaugat Alexandru Lupea.

PwC a folosit tehnici econometrice pentru a estima numarul de companii multinationale noi care vor aparea in urmatorii 15 ani, luand in considerare 15 tari emergente. Tarile analizate au fost: Argentina, Brazilia, Chile, China, Ungaria, India, Malaysia, Mexic, Polonia, Romania, Rusia, Singapore, Coreea de Sud, Ucraina si Vietnam.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult