Sperante tot mai mici pentru banii de la Rompetrol

Sperante tot mai mici pentru banii de la Rompetrol Data: 16 decembrie 2010   Ora: 17:10

Presedintele Traian Basescu a avut saptamana aceasta o intalnire cu reprezentantii KazMunaiGaz, al carei subiect a fost modalitatea de plata a datoriilor catre statul roman.

Presedintele a mentionat ca partea romana nu vrea sa creeze probleme rafinariei Petromidia:

"Intelegem ca nimeni nu e fericit in perioada de criza, nici Rompetrol nu poate fi fericit, dar luam nota ca Rompetrol angajeaza 20.000 de romani, ca are o contributie importanta la bugetul de stat, deci nu ne vom repezi in el «hai sa-l inchidem, sa-i luam aseturile, sa le vindem, sa-i confiscam trenurile cu benzina", a spus Basescu, citat de Mediafax.

Atitudinea presedintelui s-a schimbat radical in ceea ce priveste datoriile Rompetrol, in conditiile in care la inceputul lunii, presedintele a cerut companiei Rompetrol onorarea integrala a creantei bugetare fata de statul roman, in cadrul unei intalniri cu omologul sau kazah.

Istoria unei datorii istorice

Datoria pe care o are compania kazaha KazMunaiGaz catre statul roman se ridica la 571 de milioane de euro. Este vorba despre o datorie istorica preluata in 2000 de Rompetrol, odata cu privatizarea Petromidia.

In baza acestei datorii, Rompetrol a emis in 2003, obligatiuni cu maturitate de 7 ani, pe care ar fi trebuit sa le rascumpere de la statul roman pana la data de 30 septembrie 2010, asa cum stipuleaza ordonanta emisa de Guvernul Nastase.  Aceste obligatiuni au fost garantate cu actiuni, mai precis in cazul platii partiale sau deloc, statul ar redeveni actionar la rafinarie, dupa 10 ani. 

In 2007, 75% din actiunile Rompetrol au fost vandute de Dinu Patriciu companiei kazahe KazMunaiGaz , pentru 1,6 miliarde de dolari, iar in 2009 omul de afaceri a vandut si restul pachetului de actiuni. In consecinta, compania kazaha a preluat datoria catre statul roman.

Avand in vedere data scadenta, datoriile companiei Rompetrol catre statul roman au fost considerate prin acordul cu FMI, venituri la bugetul de stat in 2010, care reprezinta 0,4% din PIB.

Kazahii nici nu se gandesc sa mai dea banii

Pe 9 august, Rompetrol a efectuat catre statul roman o plata partiala in valoare de 54 de milioane de euro. Cu aceasta ocazie, Directorul Financiar al Rompetrol Dimitry Grigoryev a declarat ca grupul nu poate rambursa toate obligatiunile dupa ce a postat o pierdere neta de 100 milioane dolari in prima jumatate a anului. 

"Capacitatea noastra de a plati datorii vechi este destul de limitata", a spus Dmitry Grigoryev, citat de Bloomberg.

De asemenea, Grigoryev a mai declarat ca firma ar fi salvat 50 milioane dolari, fara rafinaria Petromidia si ca va exista intotdeauna optiunea de a o inchide in cazul in care nu se ajunge la un acord cu statul roman.

Kazahii ne-au bagat pe gat actiunile, iar acum vor sa le rascumpere

Grupul KazMunaiGaz a decis la sfarsitul lunii septembrie, conversia in actiuni a obligatiunilor emise de Rompetrol in 2003 pe care nu le-a rascumparat inca de la stat. Acesta ar urma sa redevina actionar, insa cu un pachet minoritar de 44,69%. Practic, kazahii au platit atat cat sa isi asigure majoritatea pachetului de actiuni.

Guvernul a contestat in instanta decizia Rompetrol, iar in noiembrie, premierul Emil Boc i-a mandatat pe reprezentantii Guvernului implicati in litigiul cu Rompetrol sa continue procesul pentru a incasa intreaga suma care trebuie recuperata si sa nu accepte transformarea in actiuni a acestor restante.

Si asta pentru ca ulterior, daca statul se va hotari sa vanda aceste actiuni, ar pierde milioane de lei, deoarece valoarea actiunilor Rompetrol pe bursa de valori s-a depreciat, explica Adevarul. Mai mult, exista informatii despre intentia Rompetrol de a rascumpara actiunile statului, la valoarea diminuata, pe care o au in prezent.

Dar pentru ca statul nu recunoaste ca ar avea in portofoliu aceste actiuni, Sorin Blejan, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, declara in octombrie ca este exclus un asemenea acord, relateaza Adevarul.

Potrivit Fiscului, Rompetrol a ales modalitatea de rascumparare a obligatiunilor cand a efectuat plata partiala in august, iar restul titlurilor nu pot fi convertite in actiuni. ANAF a instituit, in 10 septembrie, sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare, precum si asupra participatiilor in filialele sale, pentru a preveni instrainarea bunurilor respective.

Mai mult, la inceputul lui august, CNVM a blocat delistarea de la bursa de valori a Rompetrol, la ordinul Ministerului de Finante, deoarece valoarea actiunilor nu va mai avea nicio referinta dupa ce compania va fi delistata. Reprezentantii Rompetrol au constestat decizia CNVM si au cerut o despagubire record de 50 de milioane de dolari.

Analistii eFin.ro considera ca intreaga “incurcatura” de la Rompetrol a inceput odata cu contractul de privatizare si regimul “favorabil” acordat lui Dinu Patriciu in acel moment. Fara a avea acces total la prospectul de emisiune de obligatiuni din 2003, nu putem sti daca exista acolo prevederi privind plata partiala, respectiv conversia partiala a obligatiunilor in actiuni la maturitate, element cheie in conflictul actual dintre stat si KazMunaiGaz. Oricum, contractul de privatizare a fost semnat cu mare lipsa de profesionalism din partea reprezentantilor statului roman, in masura in care acestia nu si-au pastrat niciun drept de a interveni in deciziile strategice referitoare la Petromidia, mai spun analistii eFin.ro

Articol oferit de eFin.ro

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult