Salariile din mediul privat vor creste in 2011

Salariile din mediul privat vor creste in 2011 Data: 28 septembrie 2010   Ora: 13:13

Aproximativ 40% dintre companiile din mediul privat si-au bugetat cresteri salariale pentru 2011, la un nivel mediu de 6,8%, releva studiul PayWell Romania 2010, realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC).

”Anticipam presiuni de crestere salariala in viitorul apropiat, tinand cont de recenta majorare a TVA de la 19% la 24%, indeosebi in sectoarele care au o consistenta prezenta sindicala. Cu toate acestea, PwC  nu se asteapta la cresteri salariale cu mult mai mari in 2011 decat anul acesta, tinand cont de actualul context economic si de echilibrul dintre cerere si oferta pe piata muncii”, a declarat Peter de Ruiter, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica.

Cresterea medie a salariilor din sectorul privat este de 4,3% in 2010, cu 40% mai mica decat cresterea medie de 7,2% raportata de companii in 2009.

”Companiile au dat dovada de o uniformitate remarcabila in ceea ce priveste politica salariala si de beneficii in anul acest, tinand cont de faptul ca cresterile salariale au variat intre 2,9% in retail si 5,9% in industria IT. Aceasta subliniaza faptul ca firmele din Romania, indiferent de sectorul de activitate, raman in continuare precaute in actualul context economic si au mentinut un control strict asupra costurilor, indeosebi asupra costurilor de personal”, a adaugat Peter de Ruiter.

In ceea ce priveste beneficiile extra-salariale, studiul PayWell Romania 2010 concluzioneaza ca 60% dintre companiile din Romania acorda bonusuri fixe angajatilor, in principal cu ocazia sarbatorilor de iarna, a Pastelui si a sezonului vacantelor. Bonusurile sunt oferite de obicei sub forma unor sume fixe, variind intre 150 lei si 700 lei.

Bonusul de performanta este un stimulent frecvent pentru management, nivelul acestuia variind intre 10% si 20% din salariul anual. 

In ceea ce priveste structura venitului anual, aceasta are tendinta de a se modifica, in sensul reducerii componentei variabile, de la aproape 30% in 2008 la o medie de 10% in 2010. In acest an, 87% din pachetul salarial si de beneficii a fost reprezentat de salariul fix garantat.

Companiile ofera de asemenea comisioane din vanzari. Comisionul mediu anual de vanzari planificat este de 40% din salariul anual pentru managerii de vanzari si de 32% din salariul anual pentru reprezentantii de vanzari. In ambele cazuri, comisioanele efective platite in ultimul an au fost mai mici decat nivelul planificat: 25% pentru managerii de vanzari si de 20% pentru reprezentantii de vanzari.

Studiul PayWell Romania 2010 cuprinde date de salarizare si beneficii furnizate de 150 de companii din noua sectoare economice diferite (Industria agrochimica, Industria Constructoare de masini, sistemul bancar, industria alimentara si sectorul de distributie, industria prelucratoare, IT, leasing, industria farmaceutica si retail).

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult