Piata romanesca de leasing fata in fata cu criza economica

Piata romanesca de leasing fata in fata cu criza economica Data: 9 septembrie 2009   Ora: 12:33 Efectele crizei financiare internationale si ale industriei auto, precum si politicile fiscale nationale, au afectat in mod considerabil finantarile de echipamente industriale si vehicule.

Piata romaneasca de leasing a inregistrat in primele sase luni din 2009 o reducere cu 74% a valorii bunurilor finantate, la 356 milioane de euro, comparativ cu perioada similara din anului precedent, 2008 fiind anul cu cea mai mare crestere pentru piata de leasing din Romania.

Efectele crizei financiare internationale si ale industriei auto, cat si politicile fiscale nationale, precum taxa de poluare, impozitarea proprietatii pe vehiculele second hand, au afectat in mod considerabil finantarile de echipamente industriale si vehicule.

Astfel, pe segmentul echipamentelor industriale a fost inregistrata o diminuare cu aproximativ 82%, valoarea bunurilor finantate fiind de 117,3 milioane euro.

Ponderea finantarii vehiculelor in totalul pietei de leasing a scazut in primul trimestru din 2009 la 65,3%, de la 71,4% in perioada similara din anul precedent, in timp ce ponderea echipamentelor s-a diminuat la 15,1%. Pe de alta parte, ponderea sectorului imobiliar s-a majorat de la 6,54% la 19,6%, pe fondul cresterii numarului de contracte sale & lease back.

Valoarea bunurilor finanatate pe segmentul vehiculelor s-a redus cu 76% in intervalul analizat, pana la 507,1 milioane euro, in timp ce finantarile din segmentul imobilar s-au diminuat cu 21%, la 152,19 milioane euro.

Segmentul corporate ramane in topul utilizatorilor serviciilor firmelor de leasing, cu o pondere de 89%, urmat de segmentul retail, cu 9%.

Totodata, trebuie remarcata scaderea in mod semnificativ a importurilor, de la 79% la 18%, precum si tendinta de crestere a finantarilor de bunuri second hand, in majoritate vehicule.
Politicile de rescandentare au condus la o crestere a numarului contractelor cu un an, in timp ce ponderea contractelor de trei si patru ani, majoritare in trecut, a fost transferata catre contractele cu o durata mai mare de cinci ani.

Evolutia situatiei de pe piata de leasing din Romania evidentiaza transferul cotei de piata de la firmele de leasing independente catre firmele de leasing subsidiare unor banci sau catre firmele de leasing captive, considera specialistii Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB).

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai multArticolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult