Locuri de munca vacante in scadere

Locuri de munca vacante in scadere Data: 26 martie 2010   Ora: 09:38

In contextul crizei economice mondiale, in anul 2009 rata medie a locurilor de munca vacante a inregistrat  cea mai mica valoare din 2005 pana in prezent, de 0,88%.

Cea mai mare oferta de locuri de munca s-a inregistrat in activitatile de sanatate si asistenta sociala (3,42%), respectiv administratie publica (2,14%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei medii a locurilor de munca vacante, s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,06%), precum si cele de tranzactii imobiliare (0,20%), au afirmat oficialii Institutului National de Statistica.

Comparativ cu anul precedent, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante au avut valori mai scazute in toate activitatile economice, diferente majore inregistrandu-se in administratia publica (-3,83%), sanatate si asistenta sociala (-2,86%), respectiv intermedieri financiare si asigurari (-1,55 %).

Cele mai mici scaderi ale indicatorului s-au regasit in activitatile de informatii si comunicatii (-0,05 %) si cele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,14 %).

Grupele majore de ocupatii pentru care angajatorii au prezentat cea mai mare oferta de locuri de munca, in anul 2009, au fost cele de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice (1,40%), respectiv de tehnicieni, maistri si asimilati (1,04%).

Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul ocupatiilor de membri ai corpului legislativ ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori din unitatile economico-sociale si politice (0,56%) si cele de mestesugari si lucratori calificati in meserii de tip artizanal, de reglare si intretinere a masinilor si instalatiilor (0,62%).

In comparatie cu anul 2008, grupele majore de ocupatii care au inregistrat cele mai semnificative scaderi au fost cele de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice (-1,77%), respectiv de muncitori necalificati (-1,17%).

Ratele medii corespunzatoare ocupatiilor de membri ai corpului legislativ ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori din unitatile economico-sociale si politice, respectiv de lucratori operativi in servicii, comert si asimilati, au scazut cel mai putin fata de anul anterior (-0,61, respectiv -0,68 puncte procentuale).

In profil teritorial, in anul 2009, regiunea cu cea mai ridicata rata medie a locurilor de munca vacante a fost regiunea Nord-Est (1,22%), urmata de Bucuresti-Ilfov (1,14%). In regiunile Nord-Vest (0,54%), respectiv Sud-Est (0,57%) s-au inregistrat cele mai reduse valori ale acestui indicator.

Fata de anul precedent, trendul descrescator s-a pastrat si pe regiuni de dezvoltare, cele mai mari diferente inregistrandu-se in regiunea Bucuresti-Ilfov (-1,33 puncte procentuale), respectiv Nord-Est (-1,11 puncte procentuale). La polus opus, cu -0,83, respectiv cu -0,92 puncte procentuale s-au regasit regiunile Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai multArticolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult