Inmatricularile auto s-au diminuat in 2009

Inmatricularile auto s-au diminuat in 2009 Data: 14 decembrie 2009   Ora: 16:44

Efectele crizei economice se resimt si pe piata auto din Romania, astfel ca in primele unsprezece luni din 2009 numarul de inmatriculari noi s-a redus cu 61% fata de anul precedent, la 104.699 unitati, potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), citata de oficialii Autohub.

In cea de-a zecea luna a acestui an, s-a inregistrat o scadere cu 69% in comparatie cu perioada corespunzatoare din 2008, la 7.572 unitati, urmata de o diminuare cu aproximativ 39% in noiembrie, de la 13.715 la 8.490 unitati.

Piata auto din Romania ocupa locul al 16-lea in topul tarilor comunitare privind inmatricularile de autoturisme noi din luna octombrie, respectiv pozitia a 14-a tinand cont de intervalul ianuarie-octombrie. Dintre noile state membre UE, Romania s-a clasat pe locul al treilea dupa numarul inmatricularilor realizate in luna octombrie, fiind devansata de Polonia (25.279) si Cehia (14.121), situatie valabila si pentru primele zece luni din acest an.

La nivelul Uniunii Europene, volumul inmatricularilor de masini noi din noile state membre s-a diminuat in octombrie cu 36,9%, la 62.444 unitati, respectiv cu 29,6% in primele zece luni, atingand nivelul de 696.256 automobile.

In ceea ce priveste inmatricularea masinilor second hand in Romania, scaderea volumului acestora a fost de 9% in intervalul ianuarie-noiembrie 2009, pana la 223.199 unitati.

Scaderea inmatricularilor auto a fost influentata, printre altele, de faptul ca puterea de cumparare a scazut ca urmare a devalorizarii monedei nationale. In 2009, peste 25.000 de masini au fost returnate sau preluate de catre societatile de leasing, cele mai afectate fiind autoturismele premium, cele 4x4 si autoutilitarele.

In ceea ce priveste producatorul auto Dacia, programele rabla din tarile europene par sa fi avut un rol important in cresterea constanta a volumului de inmatriculari de autoturisme Dacia noi in regiune (UE si tarile EFTA) in perioada ianuarie-octombrie, fiind inregistrata o scadere doar in septembrie, pe fondul incetarii programelor de stimulare a industriei auto derulate in 2009 de mai multe guverne din state europene dezvoltate.

In Europa, inmatricularile de autoturisme Dacia noi au crescut cu 24,5% in primele zece luni ale anului, de la 156.467 la 194.824 unitati.

In topul preferintelor romanilor, Dacia a fost marca cu cel mai mare numar de inmatriculari de masini noi in primele unsprezece luni ale anului, cu un numar de 31.691 unitati, urmata de Volkswagen (13.470 masini) si Opel (9.477 unitati).

In ceea ce priveste autoturismele second hand, Volkswagen a fost brandul cu cel mai mare volum de masini inmatriculate, respectiv 90.512 unitati, urmat de Opel (68.393 masini), Dacia (59.614 unitati) si Ford (36.533 unitati).

“Daca numarul masinilor second-hand care sunt importate in tara va creste in luna decembrie, odata cu intoarcerea romanilor de la munca in tara, atunci piata auto va fi afectata si in primele trei luni ale anului 2010. Este foarte probabil ca piata sa isi revina incetul cu incetul si cu ajutorul programului REMAT care din 2010 va avea noi conditii, mult mai avantajoase atat pentru persoanele fizice cat si pentru cele juridice”, considera oficialii Autohub.

Atunci cand vine vorba despre o prognoza a evolutiei pietii in 2010, trebuie precizat faptul ca stocurile detinute in prezent de dealerii auto vor fi lichidate si viitoarele masini cumparate vor fi doar la comanda, ceea ce inseamna ca este putin probabil ca anul viitor dealerii sa mai poata oferi discounturi semnificative. Aceasta situatie va determina un nou blocaj al pietei auto.

In conditiile in care masinile din stocul second-hand importat pana in prezent vor fi inmatriculate conform vechilor norme, piata auto va fi afectata si in primele trei luni ale lui 2010, iar daca nu, piata se va revigora, incepand cu lunile ianuarie-februarie, cu ajutorul programului REMAT.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult