Doar 10% dintre companiile romanesti vor angaja in 2010

Doar 10% dintre companiile romanesti vor angaja in 2010 Data: 22 aprilie 2010   Ora: 15:00

Doar 10% dintre oamenii de afaceri din Romania estimeaza o crestere a numarului de salariati in cadrul companiilor pe care le conduc pe parcursul acestui an, procent in scadere fata de sfarsitul lunii decembrie 2009, cand 12,5% dintre directorii executivi preconizau angajari in 2010, potrivit celui mai recent raport Deloitte Central Europe Business Sentiment Index (DBSI).

Nivelul de incredere a directorilor generali din Romania in perspectivele companiilor lor pe termen scurt a scazut in primul trimestru din acest an, comparativ cu precedentele trei luni, contrar evolutiei din Europa Centrala.

Astfel, 46% dintre participantii la studiu si-au exprimat optimismul cu privire la evolutia economiei, fata de un procent anterior de 50%, directorii executivi romani aratandu-se mai pesimisti in privinta perspectivelor financiare ale companiilor pe care le conduc. Doar 20% dintre ei asteapta o ameliorare, fata de 37,5% in ultimele trei luni din 2009.

In mod similar, mai multi directori executivi romani considera creditarea ca fiind mai greu sau foarte greu de obtinut. Cu 53% dintre raspunsuri, acest rezultat se apropie de nivelul indicat in trimestrul trei din 2009. In perioada octombrie – decembrie 2009, participantii din Romania se aratau mai optimisti, 75% dintre ei considerand creditarea foarte usor de accesat.

Scaderi modeste de incredere se remarca si pe alte segmente: 53,3% dintre participantii romani se asteapta la cresterea veniturilor din vanzari in urmatorul an, fata de 58,3% in luna decembrie; 36,7% (fata de 50%) se gandesc sa lanseze noi produse si servicii in urmatoarele 12 luni. Pe de alta parte, cheltuielile companiilor ar putea creste, 33,3% dintre participanti anuntand cheltuieli mai mari cu echipamente, sisteme IT sau cladiri (fata de 25%, in editia anterioara).

“Chiar daca rezultatele nu pun mediul de afaceri romanesc intr-o lumina prea buna, eu le-as interpreta ca un semn de prudenta sustinuta din partea companiilor. Este interesant de remarcat ca participantii se arata la fel de optimisti ca in luna decembrie in ceea ce priveste termenele de plata a facturilor (66% dintre ei considera ca plata datoriilor este realizata intr-un numar de zile rezonabil sau chiar foarte bun). De asemenea, cheltuielile de capital sunt estimate sa creasca. Aceste lucruri indica o abordare pragmatica a activitatii de zi cu zi, companiile canalizandu-si eforturile pe aspectul operational al afacerilor, pentru a supravietui si depasi actualul declin economic. Companiile sugereaza totodata ca au nevoie de mai mult sprijin guvernamental, perceptia lor in ceea ce priveste regimul reglementarilor deteriorandu-se (numarul raspunsurilor pozitive a scazut de la 12,5% la 6,7%)”, a afirmat presedintele Deloitte Romania, George Mucibabici.

A treia editie DBSI arata ca oamenii de afaceri din Europa Centrala sunt mai optimisti in privinta anumitor indicatori cheie, cum sunt accesul la creditare, veniturile obtinute din vanzari sau cheltuielile de capital efectuate in urmatoarele 12 luni. Aceste semne pozitive au contribuit la imbunatatirea indicelui principal care de la lansare, in septembrie 2009, a crescut cu 9,5 puncte la 109.5. Indicele reflecta opinia liderilor de afaceri din Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si Croatia.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult