Dezvoltarea durabila, o tinta vulnerabila pentru infractorii economici

Dezvoltarea durabila, o tinta vulnerabila pentru infractorii economici Data: 13 aprilie 2011   Ora: 14:14

Pe masura ce proiectele de dezvoltare durabila si proiectele „verzi” ale companiilor cresc constant in dimensiune si in importanta, se observa un interes sporit din partea infractorilor economici pentru acest domeniu, profitand de faptul ca sistemele de control ale companiilor raman relativ slabe”, arata un recent raport PwC.

Programele precum EU ETS - Schema Uniunii Europene de Tranzactionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (care acopera aproximativ 11.000 de instalatii din toate statele comunitare, sau aproape jumatate din emisiile de gaze cu efect de sera ale UE, si care insumeaza aproape 120 de miliarde de Euro) au ajuns la o asemenea dimensiune incat atrag atentia infractorilor economici profesionisti.

"Suntem martorii unei cresteri masive a fraudelor cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera. De cele mai multe ori, acest lucru se datoreaza lipsei unei politici mature si eficiente de securitate a informatiilor", a declarat Daniel Anghel, Partener, Taxe Indirecte, PwC Romania.

Prejudiciul estimat in legatura cu frauda de TVA cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera a ajuns la nivelul miliardelor de euro in cadrul Uniunii Europene. Acesta este si motivul pentru care Comisia Europeana a adoptat anul trecut Directiva UE 2010/23, prin care permite statelor membre sa opteze pentru aplicarea mecanismului taxarii inverse in cazul operatiunilor locale cu astfel de certificate, pentru descurajarea acestor forme de frauda. Aceasta masura a fost implementata si de catre Romania incepand cu 1 ianuarie 2011.

Fraudele cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera au devenit din ce in ce mai sofisticate, utilizand mijloace foarte "moderne" cum ar fi schemele de tip "phishing". Gravitatea unor asemenea amenintari a fost demonstrata recent de inchiderea registrelor nationale de certificate de emisii de gaze cu efect de sera in intreaga Uniune Europeana dupa o schema de phishing si un atac informatic care a produs o paguba de 45 de milioane de Euro pentru mai multe companii. Cateva dintre aceste registre nationale nu au fost inca redeschise.

"Infractorii economici folosesc cele mai noi tehnici pentru a specula vulnerabilitatile sistemului, dar acestea sunt in esenta vechi modalitati de frauda aplicate pentru noi piete”, a precizat Kemal Ozmen, Director, Servicii de Investigatie, PwC Romania. „ Romania a fost una dintre dintre pietele UE care a fost afectata de recentul val de fraude privind certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, ceea ce este un semn clar ca firmele locale, dar si autoritatile publice, sunt vulnerabile fata de aceste atacuri si ar trebui sa ia masuri preventive pentru a-si proteja interesele", a adaugat Ozmen.

Sistemele deficiente de securitate a informatiei reprezinta principala vulnerabilitate speculata de infractorii economici, iar preocuparile legate de schemele de phishing (cum ar fi incercarile online de a aduna informatie in mod ilicit) au ajuns subiecte majore de discutie in sedintele consiliilor directoare ale companiilor. PwC a efectuat recent un test fals de phishing pentru o companie multinationala si a descoperit ca 5% dintre angajati au cazut victima acestei incercari. Peste 2000 de angajati au accesat o pagina de internet falsa. Aceeasi echipa a condus teste similare in care peste 20% din participanti au facut aceeasi greseala.

Raportul PwC, "How to assess your green fraud risks", ofera o imagine de ansamblu asupra fraudelor inregistrate pe pietele de carbon, de tranzactionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Raportul se refera la cazurile de dare si luare de mita, phishing, atacuri electronice, precum si la pericolele la care se expun companiile atunci cand isi raporteaza realizarile in domeniul protectiei mediului.

"Companiile trebuie sa dea dovada de acelasi angajament pentru activitatile legate de dezvoltarea durabila asa cum fac si pentru raportarile financiare si celelalte sisteme de control", a concluzionat Daniel Anghel.

Cazurile de frauda in sectorul dezvoltarii durabile sunt monitorizate de catre echipele de investigatii si de Dezvoltare durabila si Schimbari Climatice.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult