34 companii romanesti in Top 500 Europa Centrala

34 companii romanesti in Top 500 Europa Centrala Data: 10 septembrie 2009   Ora: 13:36 Polonia continua sa domine ierarhia si in 2009, cu 188 de companii, fiind urmata de Cehia, cu 69 de companii si Ungaria, cu 60 de companii.

Mediul de afaceri din tara noastra si-a consolidat prezenta in Europa Centrala, Romania mentinandu-se pe locul cinci in topul Deloitte al celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est. Numarul companiilor romanesti  prezente in top a crescut de la 30 la 34 in 2009, cifra de afaceri cumulata a acestora majorandu-se cu aproximativ 28% la 39 miliarde euro, Petrom, Rompetrol, Automobile Dacia, ArcelorMittal ramanand lideri de clasament in tara noastra.
Polonia continua sa domine ierarhia si in acest an, cu 188 de companii, fiind urmata de Cehia, cu 69 de companii, si Ungaria, cu 60 de companii.

“Desigur, rezultatele din 2009 vor reflecta impactul crizei economice globale care s-a resimtit si in regiune incepand cu ultimul trimestru al anului trecut. Anticipam insa o prezenta semnificativa si in editia de anul viitor, tinand cont ca Romania este a doua mare piata din regiune. Speram ca firmele care opereaza in industrii in mod traditional mai rezistente in perioade de declin financiar si / sau cele care vor continua sa dea dovada de flexibilitate si inovatie in satisfacerea noilor nevoi de pe piata isi vor mentine pozitia in top sau vor continua sa urce”, a precizat presedintele Deloitte Romania, George Mucibabici.

In ceea ce priveste abilitatatea de redresare si iesirea din recesiune, Deloitte a impartit regiunea in trei grupe. Polonia este un caz special, reprezentand un grup in sine, pentru ca a reusit sa evite intrarea in recesiune, raportand cresteri ale produsului intern brut atat in primul, cat si in al doilea trimestru din 2009, de 0,8%, respectiv 1,1%. Romania face parte din categoria tarilor care au sanse de recuperare rapida, alaturi de Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Moldova, Muntenegru, Slovenia si Slovacia. Provocari considerabile ar putea intampina statele incluse in al treilea grup si anume Croatia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Serbia si Ucraina.

Daca in 2008 veniturile a 388 de companii s-au majorat, in medie, cu 20%, in primul trimestru din 2009, veniturile a 76% dintre companiile care au prezentat informatii financiare s-au diminuat cu 23%, comparativ cu intervalul similar din 2008.

Au fost inregistrate scaderi in toate domeniile economice, cea mai putin afectata fiind industria medicala si farmaceutica, unde declinul a fost de doar 1%, dovedind inca o data rezistenta in perioadele de criza. Pe de alta parte, companiile din sectorul productie au inregistrat o scadere a veniturilor cu 33%, cele din domeniul imobiliar, cu 22%, in timp ce veniturile companiilor din energie si resurse s-au redus cu 17%.

Companiile din industria energiei si resurselor continua sa domine topul in proportie de 30%, in timp ce companiile din industria producatoare si-au redus prezenta de la 27% la 23%, pe fondul diminuarii activitatii de export in Europa de Vest.

Astfel, grupurile petroliere PKN Orlen din Polonia si MOL din Ungaria se afla in fruntea clasamentului. Impactul crizei economice asupra industriei auto a rezultat intr-o alunecare usoara a companiilor de profil, astfel ca Skoda Auto a coborat de pe locul 3 pe 4, Audi Ungaria de pe 6 pe 8, iar Volkswagen Slovacia de pe 7 pe 11. Grupul Metro din Polonia, pozitionat pe locul 7, este singura compania din afara domeniului energetic sau al industriei producatoare care se regaseste in primele zece companii din regiune.

Europa Centrala a fost „salvata” de la un dezastru economic de actiunile riguroase ale guvernelor nationale, ale Uniunii Europene, ale organizatiilor internationale si ale liderilor mediului de afaceri din regiune. Intrebarea care se ridica acum nu este daca redresarea va avea loc sau cand va avea loc, ci cat de rapida si de sustenabila va fi, considera oficialii Deloitte.

Lansat in 2007, Deloitte Top 500 Europa Centrala este un clasament anual al companiilor din regiune, realizat in functie de venituri, profit, numar de angajati si capitalizare. Topul include 18 tari care fac parte din Uniunea Europeana (UE) sau se afla in diferite etape ale procesului de aderare la UE.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult