33 de companii romanesti in Deloitte Central Europe Top 500

33 de companii romanesti in Deloitte Central Europe Top 500 Data: 9 septembrie 2010   Ora: 12:52

Romania se mentine pe locul cinci in Europa Centrala, cu 33 de companii in topul primelor 500 din regiune, potrivit Deloitte Central Europe Top 500.

Prima companie romaneasca din top este Petrom (locul 25), urmata de Automobile Dacia (locul 48) si Rompetrol (locul 70).

”Consecintele unui an economic extrem de dificil s-au reflectat semnificativ in rezultatele finale pe 2009, la nivelul intregii regiuni. Dupa trei ani de crestere sustinuta, cifra de afaceri cumulata a primelor 500 de companii din Europa Centrala a coborat cu peste 21%, de la 665,72 miliarde de euro la 525,6 miliarde de euro. Primul trimestru al anului curent a adus insa si primele semne de redresare, 70% dintre companiile incluse in top raportand pentru aceasta perioada o crestere a cifrei de afaceri. Aceasta tendinta se remarca aproape in toate tarile si sectoarele, cu mici exceptii”, a afirmat presedintele Deloitte Romania, George Mucibabici.

Ierarhia celor mai mari companii din Romania este in continuare dominata de industria energiei si resurselor, cu 13 reprezentante, fiind urmata de industria bunurilor de consum si transport (10), industria prelucratoare (4), telecomunicatii (5) si, in premiera pentru economia romaneasca, o companie cu activitate in industria distributiei de produse farmaceutice.

“Dezvoltarea acestui segment poate fi comentata pozitiv, prin prisma cresterii consumului de medicamente, in continuare inferior mediei europene, dar totodata poate fi privita si din perspectiva sarcinii suplimentare asupra sistemului national de asigurari de sanatate”, subliniaza Mucibabici.

Clasamentul din acest an vizeaza primele 500 companii din regiune dupa cifra de afaceri raportata la sfarsitul anului 2009 si analizeaza tendintele din industriile principale, pentru a surprinde astfel mediul economic si comercial per ansamblu, precum si modul in care liderii din lumea afacerilor se adapteaza si reactioneaza la stimuli externi.

Companiile poloneze domina in continuare topul, cu o pondere de 36%, insa numarul lor a scazut de la 188 la 180. La randul sau, Ucraina a inregistrat o scadere (de la 52 la 39), in timp ce numarul de companii a crescut in Republica Ceha (de la 69 la 73) si Ungaria (de la 60 la 63). Cel mai mare salt a fost insa inregistrat de Serbia, care si-a dublat numarul de companii prezente in top, la 12. 

Cea mai mare industrie din Europa Centrala dupa venituri ramane cea a energiei si resurselor (peste 200 de miliarde de Euro), acest segment avand si cea mai mare pondere de actionariat de stat din regiune.

In sectorul financiar, calitatea portofoliilor de credite detinute de banci s-a inrautatit in regiune, iar nivelul activelor a continuat sa scada, intr-un ritm mai lent decat anul precedent. Cererea pentru polite de asigurare a scazut, inclusiv pe segmentul asigurarilor de viata cu componenta investitionala. 

Toate industriile au inregistrat scaderi ale veniturilor, cel mai putin afectate fiind industria medicala si farmaceutica, industria imobiliara si a constructiilor, industria bunurilor de consum si industria transporturilor.

Indicatorii economici sugereaza ca tarile din Europa Centrala simt deja o redresare economica graduala, lucru evidentiat prin cresterea veniturilor trimestriale, dupa un an de scadere abrupta.

In mod evident, exista o serie de factori care incurajeaza redresarea, cum sunt pachetele de stimulare economica implementate de guvernele vestice si organizatiile internationale, initiativele nationale de reducere a deficitelor si programele companiilor menite sa le modernizeze operatiunile.

Alte elemente care sustin relansarea economica din regiune sunt: costul relativ scazut al fortei de munca, facilitatile noi de productie care sunt mai eficiente decat fabricile mai vechi din vest, precum si sectorul bancar din regiune, care nu a resimtit din plin impactul crizei economice si financiare internationale.

Clasamentul realizat anual de Deloitte in 18 tari se afla la a patra editie si ia in calcul cifra de afaceri raportata de companii pentru anul calendaristic precedent.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult