2009, anul falimentelor in Romania?

2009, anul falimentelor in Romania? Data: 6 mai 2009   Ora: 12:33 In 2008, au fost deschise peste 14.000 de cazuri de insolventa, urmand ca numarul acestora sa depaseasca 20.000 pana la sfarsitul anului in curs, conducand la dezechilibre economice majore, cele mai afectate ramuri fiind constructiile, imobiliarele si agricultura.

Daca pana in luna octombrie 2008 cresterea numarului falimentelor din tara noastra s-a datorat dorintei creditorilor de a-si recupera intr-un timp cat mai scurt creantele -insolventa fiind considerata doar un instrument juridic rapid de recuperare a creantelor de la debitori- odata cu aparitia crizei economice mondiale, aceasta a devenit un instrument constatator al incapabilitatii firmelor romanesti de a-si achita datoriile din ce in ce mai mari.

Procedura insolventei este in mod normal un instrument prin care mediul economic se
insanatoseste, insa in conditii de criza economica profunda, acest instrument trebuie
folosit cu mare atentie, intrucat foarte multe companii pot disparea iar sansele de
recuperare efectiva vor fi din ce in ce mai mici, sustin oficialii Coface.

In 2008, au fost deschise peste 14.000 de cazuri de insolventa, urmand ca numarul acestora sa depaseasca 20.000 pana la sfarsitul anului in curs, conducand la dezechilibre economice majore, cele mai afectate ramuri fiind constructiile, imobiliarele si agricultura.

Una din cauzele generatoare ale acestei situatii o reprezinta blocarea creditarii, creditele bancare reprezentand sursa de finantare pentru majoritatea firmelor. De asemenea, printre cauze mai pot fi amintite costurile foarte mari ale companiilor, lichiditatile insuficiente, strategiile slabe, problemele fiscale, precum si comprimarea cererii de pe pietele externe.

Desi numarul total al insolventelor existente la sfarsitul anului 2008 arata o crestere usoara, de 2,7%, fata de situatia existenta la sfarsitul anului 2007 (14.104 firme aflate in insolventa), numarul cazurilor noi deschise strict pe parcursul anului 2008 (10.636 dosare) a inregistrat o crestere semnificativa, de 66%, comparativ cu anul anterior, cand au fost deschise 6.415 dosare noi.

Numarul companiilor care au optat pentru radiere, dizolvare sau suspendare a crescut in primul trimestru din 2009 de aproximativ opt ori, comparativ cu perioada similara a anului precedent, cand 14.501 firme au fost suspendate, radiate sau dizolvate.

Astfel, 17.917 firme au ales radierea voluntara din Registrul Comertului, fata de 5.965 in prima jumatate a anului trecut, iar dizolvarile voluntare au fost preferate de 8.291 firme, in timp ce anul trecut doar 1.838 companii si-au incetat in acest mod activitatea, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult