Cat iti ia banca sa ii utilizezi cardul

Cat iti ia banca sa ii utilizezi cardul Data: 18 februarie 2013   Ora: 15:32

Cardurile de debit sunt instrumente de plata utilizate tot mai frecvent de catre romani, multi dintre acestia folosindu-le pentru incasarea salariilor. Potrivit datelor bancii centrale, la sfarsitul anului trecut existau 11.421.186 de carduri de debit valide in circulatie. Desi motivele pentru care este recomandat sa se utilizeze cardul in detrimentul cashului sunt nenumarate, exista insa si aspecte ce trebuie luate in calcul, precum costurile pe care le implica un astfel de instrument.

De regula, bancile percep comisioane pentru emitere, retragere numerar, interogare sold, de conversie valutara, reemitere PIN, dar si comision pentru modificare suma maxima ce poate fi retrasa zilnic in numerar prin ATM.

Este important de precizat faptul ca institutiile financiare nu percep comisioane pentru utilizarea cardurilor la comercianti sau pentru plata facturilor la ATM-urile institutiilor emitente.

Portalul de servicii financiare www.eFin.ro a analizat portofoliul de carduri de debit al primelor noua banci din sistem si va prezinta costurile aferente acestora.

Astfel, pentru emiterea unui card de debit Maestro sau Visa, BCR va percepe un comision de 10 lei, iar comisionul pentru retragere numerar la ATM-uri BCR este de 0.2%, minim 2 lei, in timp ce eliberarea de numerar de la ghiseele institutiei este taxata cu 0.5%, minim 5 lei. Eliberarea de numerar de la alte banci costa 0.75% + 4.5 lei. Comisionul pentru interogare sold la ATM-urile institutiei este 0.2 lei, in timp ce la ATM-urile altor banci din tara si strainatate, interogarea disponibilului este taxata cu 2.5 lei. Comisionul de conversie valutara la tranzctii efectuate in alta moneda fata de cea a cardului este de 2%.

Comisionul perceput de BRD pentru retragerea de numerar de la ATM-urile bancii este de 0.2%, minim 0.5 lei, in timp ce eliberarea de numerar la ghiseele bancii este taxata cu 0.5%, minim 3.5 lei. Pe de alta parte, pentru eliberarea de numerar de la ATM-urile sau ghiseele altor banci din sistem se percepe o taxa de 1%+4 lei.

Emiterea cardurilor costa intre 10 si 200 lei (in functie de tipul cardului), iar acordarea descoperit autorizat de cont este taxata cu 0.2%, maxim 100 lei. Utilizarea ATM-urilor pentru schimbare PIN-ului costa 2 lei.

Comisioanele de retragere numerar de la bancomatele VBR sunt 0, in timp ce eliberarile de numerar de la bancomatele altor banci din Romania sunt taxate cu sume cuprinse intre 2.5 lei+0.5% si 3 lei + 0.5% (in functie de tipul cardului). Inlocuirea unui card este taxata cu 10/15 lei, iar pentru interogarea soldului banca nu percepe comisioane. Comisionul de conversie valutara este de 2%, iar eliberarea de miniextrase la bancomatele VBR costa 0.5 lei.

In ceea ce priveste Raiffeisen Bank, taxa initiala de emitere a cardurilor variaza intre 15 si 70 lei, iar taxa anuala de administrare a cardurilor este 20 lei/200 lei. Costul perceput pentru interogarea soldului prin intermediul ATM (Raiffeisen Bank) este 0.3 lei, iar eliberarea de numerar la ghiseele bancare costa 0.5%, minim 2.5 lei, iar la ATM-urile bancii 0.2%, cel putin 0.2 lei. La ghiseele si in retelele ATM ale altor banci romanesti acceptatoare de carduri, eliberarea de numerar este taxata cu 1%+ 2.5 lei. Taxa de regenerare a codului PIN este de 10 lei.

In ceea ce priveste cardul Alphacard Enter Visa, retragerea de numerar de la ATM-urile bancii este taxata cu 0.2%, iar de la alte banci din Romania cu 0.5%+2.5 lei. Inlocuirea cardului sau a PIN-ului costa 5 lei. Interogarea soldului este taxata cu 0.5 lei, in timp ce eliberara miniextras de cont la ATM costa 2 lei.

Comisionul perceput de Unicredit Tiriac Bank pentru utilizarea cardurilor de debit (MasterCard si Visa) la retragerea de numerar din reteaua proprie este de 0.2% minim 0.5 lei, in timp ce eliberarea de numerar de la ATM-urile altor banci are consturi ce variaza intre 0.5%+2.5 lei si 2%+2.5 lei(in functie de tipul cardului). Retragerea de numerar de la ghiseu este taxata cu sume cuprinse intre 1.5%, minim 2.5 lei, si 2.5%+7 lei. Interogarea soldului la ATM in retea proprie este comisionata cu 0.3%. Inlocuirea cardului si reemiterea codului PIN costa 20 lei.

Banca Transilvania percepe un comision de 0.3 lei pentru interogarea soldului existent pe cardul de debit Visa Electron, in timp ce eliberarea de numerar de la ATM-urile bancii este gratuita. Retragerea de numerar de la ATM-urile si POS-urile de la ghiseele altor banci din tara este taxata cu 0.5%+2.5 lei. Inchiderea cardului este taxata cu 2.5 lei, iar pentru reemiterea cardului si a PIN-ului din vina clientului se percepe o taxa de 15 lei.

In ceea ce priveste cardurile de debit Visa si MasterCard de la Bancpost, banca percepe costuri de emitere cuprinse intre 0 si 20 lei, in timp ce pentru retragerea de numerar de la ATM-urile bancii comisioanele variaza intre 0.25%, minim 0.25, lei si 0.40%, minim 1 leu. Pe de alta parte, pentru retragerea de numerar de la ATM/POS-urile altor banci, se retine un comision cuprins intre 0.5%+ 2.5 lei si 0.75%. Interogarea soldului la ATM-urile Bancpost costa 0.3 lei, aceasta operatiune fiind taxata cu 1.5 lei la ATM-urile altor banci din sistem.

CEC Bank nu percepe costuri de deschidere pentru cardurile de debit Visa Electron si MasterCard Standard . Interogarea soldului disponibil prin ATM/EPOS in reteaua bancii este 0.3 lei.

Eliberarea de numerar in reteaua CEC Bank este gratuita, in timp ce retragerea de numerar la ghiseele/ATM-urile altor banci este taxata cu 0.5% +2.5 lei.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare


Stiri Actualitate 

Comentarii


0
Ultima Ora

UniCredit incheie un parteneriat cu London Stock Exchange in vederea sustinerii dezvoltarii IMM-urilor

Prin acest parteneriat se lansează UniCredit CEE Lounge în cadrul programului ELITE pentru accelerarea dezvoltării IMM-urilor Stabileşte o reţea de suport pentru IMM-urile cu ambiţii în cadrul UniCredit CEE UniCredit anunţă ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

The Woman 2017: Cum poate educația schimba comunități?

Doar 1,3% dintre români participă în programe de educare continuă spre deosebire de suedezi, finlandezi și danezi care se implică ... citeste mai multArticolul Saptamanii

INVITAȚIE CEL DE-AL 14-LEA RAPORT DE CERCETARE AL CNIPMMR „CARTA ALBĂ A IMM-URILOR DIN ROMÂNIA”

Joi, 14 iulie 2016, începând cu orele 10.30, la Teatrul Restaurant Elisabeta, din Bucureşti, bdul. Regina Elisabeta nr. 45, sector 3., ... citeste mai mult