Banii de salarii ca agent electoral

Banii de salarii ca agent electoral Data: 16 octombrie 2012   Ora: 16:32

Dupa ce a declarat ca Guvernul pe care il conduce nu dispune de bani pentru plata salariilor si pensiilor pentru ultimele 45 de zile din acest an - o bomba cu detonare rapida pentru coalitia de guvernamant - premierul Victor Ponta a nuantat afirmatia initiala si a spus ca s-a facut o realocare interna pentru a strange 1,3 miliarde lei, bani necesari pentru achitarea acestora.

Potrivit premierului, Ministerul de Finante a strans aceasta suma din restantele pe care le are Ministerul Sanatatii, dar si din incasarile mult imbunatatite la ANAF, resurse venite din finalizarea cu succes a unor licitatii, precum cea de la operatorii telecom, organizata de ANCOM, si din "taierea unor sume care se duceau la afaceri de partid".

Tindem sa fim de acord cu varianta existentei banilor pentru plata salariilor si pensiilor pentru ca, in caz contrar, rezultatul alegerilor parlamentare ce se apropie nu ar fi unul favorabil pentru alianta USL. Analistii efin.ro nu au gasit o alta explicatie pentru declaratia initiala a primului ministru, decat aceea ca Ponta a dorit sa aiba acoperire media mai mare pentru un anunt altfel banal: ca se vor plati pensiile si salariile… si evident sa incerce sa obtina un capital politic din aceasta declaratie; dar s-a pus pe sine, pe ministrul de finante si intregul guvern in situatia jenanta ca la 6 luni de la preluarea puterii, nu pot gestiona ‘treburile curente’ ale natiunii. Oricum, majorarea arieratelor este dintotdeauna o solutie la indemana guvernului, atunci cand nu are lichiditati sa plateasca obligatiile salariale. Si sa nu uitam ca exista si imprumuturile de la banci, la care MF poate recurge la discretia sa!

A ramas mai putin de doua luni pana la alegerile parlamentare din 2012. Dupa cum stim partidele sau aliantele politice care participa la alegerile parlamentare si candidatii independenti pot depune pana pe 30 octombrie listele de candidaturi pentru scrutinul din 9 decembrie, campania electorala urmand sa inceapa pe 9 noiembrie.

Programele aliantelor politice abunda in promisiuni electorale - toate pentru o viata mai buna pentru cetatenii Romaniei, grav afectata de criza economica! Le auzim la fiecare patru ani, insa din pacate raman doar la stadiul unor vorbe frumoase, menite sa atraga electorat. Mult prea des, declaratiile spun doar ‘ce’ doresc alesii sa ofere natiunii, nu ‘cum’ sau ‘cand’, pentru ca in realitate nici nu exista solutii miraculoase, care sa ii aduca pe cetateni la situatia dinainte de criza, fara un efort comun.

Indiferent care va fi rezultatul, alesii trebuie sa inteleaga ca este nevoie de masuri concrete si corecte pentru a tranforma acest stat intr-unul modern si functional, al carui institutii sa functioneze in parametri europeni – adica sa aiba grija de diminuarea coruptiei, intarirea statului de drept si garantarea democratiei (un subiect despre care pana in urma cu cateva luni, nimeni nu se mai indoia).

Actiunile guvernului de la Bucuresti din ultimul an au generat ingrijorare din partea Bruxelles-ului cu privire la deraierea democratiei si a statului de drept , dupa ce premierul Victor Ponta a folosit o serie de ordonante de urgenta pentru a limita puterile Curtii Constitutionale intr-un efort de a-l suspenda pe presedintele Traian Basescu. Aceasta actiune a determinat Uniunea Europeana sa ia masuri cu privire inasprirea procesului de aderare. Mai mult, romanii sunt priviti in Europa, mai mult decat inainte, ca persoane de care este bine sa te feresti… O situatie care indeparteaza investitorii privati, scumpeste sursele de fonduri pentru Romania si inrautateste situatia romanilor din tara si din UE.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult