Bancile, rol cheie in demararea proiectelor europene

Bancile, rol cheie in demararea proiectelor europene Data: 7 iulie 2010   Ora: 08:59

Uniunea Europeana a alocat Romaniei fonduri structurale si de coeziune in valoare de aproximativ 20 miliarde euro pentru intervalul 2007 – 2013 avand ca scop reducerea disparitatilor economice si sociale dintre tara noastra si restul statelor din blocul comunitar.

Utilizarea acestor fonduri reprezinta in opinia autoritatilor si nu numai o resursa cheie pentru dezvoltarea pe termen scurt , mediu si lung a economiei si societatii romanesti, precum si un element central al sustenabilitatii bugetare prin prisma strategiei investitionale si a caracterului nerambursabil al acestor fonduri.

Principala problema care se pune insa este capacitatea institutiilor, a companiilor si IMM-urilor de a atrage aceste resurse in conditiile in care birocratia, criteriile de eligibilitate si lipsa de informare reprezinta obstacole evidente.

Nu trebuie uitat faptul ca fondurile europene nu acopera per total costul unui proiect, astfel ca cei interesati de demararea unor proiecte au nevoie de resurse care sa le permita cofinantarea acestora, precum si acoperirea cheltuielilor neeligibile.

 Personale care nu dispun de resurse proprii au o singura varianta – bancile.

Constientizand  potentialul finantarii acestui segment, institutiile de credit au lansat produse dedicate acestui sector si au inaugurat departamente specializate in cofinantare si consultanta.

CEC Bank este un exemplu in acest sens. Institutia de credit a inaugurat recent Biroul de Fonduri Europene in sucursalele bancii din judetele Constanta, Suceava, Botosani, Braila, Galati si Tulcea, prin care institutia va acorda indrumare, va promova si va vinde produsele de creditare pentru accesarea de fonduri europene persoanelor care au nevoie de cofinantare.

 “Acordam o atentie deosebita accesarii fondurilor europene si clientilor nostri. In ultimii doi ani, de cand am devenit o banca comerciala, am finantat in special IMM-urile, agricultura si administratiile publice locale, ceea ce a insemnat un salt important in activitatea bancii. In anul 2009 am fost una din putinele banci la care creditul a crescut cu 15%, desi per total in sistemul bancar s-a inregistrat o scadere de -3,6%. Pentru 2010, unul din obiectivele noastre majore este finantarea agriculturii, pentru care dispunem de expertiza necesara inclusiv pentru finantarea proiectelor sustinute din fonduri europene”, a declarat presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, adaugand faptul ca prin cofinantarile acordate de institutie clientilor sai, s-au absorbit pana la aceasta data granturi in valoare de peste 200 milioane euro.

Banca a finantat pana in prezent peste 2.250 de proiecte pentru obtinerea de fonduri europene.

Majoritatea institutiilor  acorda credite de cofinatare in lei sau in euro, putand finanta, in unele cazuri, chiar 100% din valoarea proiectului, accepand atat garantii imobiliare, cat si garantii emise de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

In plus,  bancile acorda solicitantilor perioade de gratie destul de lungi pentru aceste credite.

“Trebuie sa fie clar tuturor: bancile au lichiditati suficiente pentru a finanta companiile care au proiecte care implica bani europeni. Totul se reduce insa la viabilitatea proiectelor si la modul de implementare efectiva a acestora”, a afirmat  vicepresedintele EximBank, Paul Ichim, adaugand ca este vital pentru economia romaneasca, acum cu atat mai mult, “sa ne concentram pe atragerea fondurilor europene”. 

EximBank ofera companiilor si autoritatilor publice care au proiecte  finantate din fonduri structurale un pachet care cuprinde credite pentru cofinantare si prefinantare, precum si scrisori de intentie neangajate sau garantii.

In ceea ce priveste BCR, una din cele mai importante banci din sistem, aceasta si-a propus pentru acest an majorarea in 2010 cu 20% a cofinantarilor acordate pentru proiecte din fonduri europene.

„Anul acesta mi-am propus o tinta care mareste fata de anul trecut volumul cofinantarilor acordate pentru proiecte de fonduri europene si suntem in grafic. Este mai bine decat anul trecut”, a afirmat directorul executiv al Directiei institutii financiare din cadrul bancii, Ramona Ivan, in cadrul seminarului ”Mediafax talks about banking”.

Potrivit acesteia, valoarea medie a unui proiect se situeaza in jurul nivelului de 900.000 euro. Ivan a declarat ca se asteapta la ”lucruri mari” pe partea de transporturi, intrucat acest sector genereaza cele mai multe efecte la nivel national.

Pe de alta parte, Banca Transilvania (BT) a anuntat ca a cofinantat in primele sase luni din acest an proiecte cu fonduri nerambursabile in valoare de peste 150 milioane lei si a consiliat aproximativ 500 de clienti, in vederea accesului la acest tip de finantare.

“Rezultatele obtinute de Banca Transilvania in privinta cofinantarii programelor europene sunt optimiste, peste asteptari. Simplificarea – de catre Banca Transilvania – a accesarii banilor europeni si armonizarea conditiilor bancare cu cele ale autoritatilor sunt doua dintre componentele esentiale ale ofertei noastre, in vederea cresterii capacitatii beneficiarilor de a folosi acesti bani”, a declarat directorul general al bancii, Robert C. Rekkers.

Proiectele cofinantate in acest an de BT sunt din domenii precum agricultura, alimentatie, confectii metalice, medicina si productie farmaceutica, IT sau turism.

Din atitudinea bancilor reiese faptul ca acestea sunt interesate in a acorda credite pentru finantarea proiectelor din fonduri nerambursabile, insa masurile de austeritate anuntate si criza care pare sa nu se mai termine pun interesul companiilor de a se imprumuta si creditarea sub semnul intrebarii.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult