Radu Ghetea, CEC Bank: Bancile, preocupate de situatia IMM-urilor

Radu Ghetea, CEC Bank: Bancile, preocupate de situatia IMM-urilor Data: 10 octombrie 2012   Ora: 17:07

BNR urmeaza sa publice un regulament pe zona creditarii in valuta a companiilor, in conformitate cu recomandarile Comitetului European de Risc Sistemic (CERS), care are in vedere noi masuri pentru gestionarea adecvata a riscurilor. Mizam pe faptul ca prevederile noului regulament vor tine cont de necesarul de creditare al IMM-urilor si de impactul pe care l-ar provoca asupra economiei, avand in vedere ca acest sector genereaza cea mai mare parte a cifrei de afaceri. O eventuala restrangere a capacitatii de imprumut a IMM-urilor va exercita presiune pe revirimentul economiei, a declarat intr-un interviu pentru Efin.ro presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea.

Cum s-a transformat perceptia asupra sistemului bancar romanesc in cei patru ani de criza? Ce au invatat sau ce ar fi trebuit sa invete bancile in aceasta perioada? Ce va aduce anul 2013 pe piata bancara? Care este cea mai mare provocare cu care se vor confrunta institutiile financiare?

Contextul international dificil, riscul de credit si reducerea volumului resurselor provenite din exterior, in conditiile adoptarii unor masuri de dezintermediere financiara de catre unele banci europene, sunt principalele provocari la adresa sistemului bancar romanesc pentru perioada urmatoare.

Incertitudinile privind solutionarea durabila a crizei datoriilor suverane din zona euro, pe fondul inrautatirii perspectivelor economice la nivel mondial si discutiile actuale purtate la nivel european privind implementarea unui sistem unic de supraveghere bancara in zona euro si, probabil, pentru alte state europene din afara zonei euro care pot sa adere voluntar, genereaza o serie de preocupari-provocari pentru piata financiara. La toate acestea se adauga implementarea prevederilor Noului acord privind cerintele de capital Basel III, care stabileste noi cerinte de capital pentru institutiile de credit, precum si noile reglementari care se intentioneaza a se emite pe zona creditarii in valuta a companiilor.

Cum vedeti creditarea in actualul context economic la nivelul intregului sistem bancar romanesc? Cand estimati ca procesul de creditare se va revigora? Care este abordarea CEC Bank in materie de credite?

In scenariul unui climat financiar international relativ dificil, adaptarea grupurilor financiar-bancare la cerintele de solvabilitate impuse de prevederile Basel III ar putea conduce, pe termen mediu, la restrangerea expunerilor. Asigurarea cresterii factorului de capital va restrange practic din capacitatea de creditare a economiei reale, astfel ca nu se poate anticipa un avans al creditarii mult peste cel actual.

In ceea ce priveste CEC Bank, vom continua sa oferim clientilor produse si servicii diverse si de calitate, urmarind cu precadere finantarea IMM-urilor, agriculturii, administratiilor publice locale, precum si a acelor proiecte bancabile care, prin natura lor, contribuie la dezvoltarea economica, crearea si mentinerea locurilor de munca. Banca va fi un element activ in sprijinirea clientilor pentru accesarea fondurilor europene si se va implica in sustinerea programelor guvernamentale. O atentie deosebita va fi acordata in continuare relatiei cu populatia Romaniei.

Ce efecte a produs Regulamentul BNR privind restrictionarea creditarii asupra sistemului de creditare si asa deficitar?

Introducerea Regulamentului 24/2011 privind creditele destinate persoanelor fizice a facut o demarcatie clara intre creditul de consum si cel de investitii imobiliare. Masura adoptata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) se aliniaza reglementarilor din alte state europene. Se pune un accent puternic pe evaluarea riscului in functie de o serie de coeficienti de ajustare la socuri, pe garantarea imprumuturilor, perioada si moneda in care se acorda creditele de consum, restrictiile la creditele imobiliare fiind mai blande decat pentru cele de consum.

BNR urmeaza sa publice un regulament pe zona creditarii in valuta a companiilor, in conformitate cu recomandarile Comitetului European de Risc Sistemic (CERS), care are in vedere noi masuri pentru gestionarea adecvata a riscurilor. Mizam pe faptul ca prevederile noului regulament vor tine cont de necesarul de creditare al IMM-urilor si de impactul pe care l-ar provoca asupra economiei, avand in vedere ca acest sector genereaza cea mai mare parte a cifrei de afaceri. O eventuala restrangere a capacitatii de imprumut a IMM-urilor va exercita presiune pe revirimentul economiei. In situatia unor restrictii ample, companiile care vor sa se extinda prin creditare vor avea de suferit, in conditiile in care in prezent doar 21% din IMM-uri au obtinut finantare prin intermediul unui credit.

Stim cu totii ca exista un cerc vicios in care administratorii micilor companii se plang de lipsa deschiderii bancilor comerciale fata de nevoile lor, in timp ce bancile acuza IMM-urile ca nu sunt ‘bancabile’. Cum ati caracteriza activitatea de creditare a IMM-urilor in Romania? Ce masuri ar trebui luate pentru imbunatatirea relatiilor dintre banci si IMM-uri?

Prin strategia sa de dezvoltare, CEC Bank este preocupata de sustinerea activitatii tuturor IMM-urilor. In acest sens, banca ofera atat consultanta gratuita in ceea ce priveste pregatirea documentatiei de accesare a creditului, cat si modalitati de rambursare si garantii flexibile.

Banca are in derulare in acest moment o campanie promotionala pentru liniile de credit oferite prin Programul Guvernamental Mihail Kogalniceanu. Astfel, pentru clientii persoane juridice care contracteaza credite in cadrul acestui program de finantare incepand cu data de 05.03.2012, contravaloarea abonamentului la serviciul de Internet Banking CEConline va fi 0 (zero) pana la data de 31.12.2012. Clientii beneficiaza de dobanda subventionata de maximum 70% din dobanda calculata, dar nu mai mult de 6,5% pe an din soldul sumelor utilizate din linia de credit acordata si de garantia emisa de FNGCIMM ce va acoperi maximum 80% din valoarea creditului acordat, dar nu mai mult de 100.000 lei.

Continuand strategia de stimulare si incurajare a intreprinderilor mici si mijlocii, de fidelizare si atragere de noi clienti, CEC Bank a lansat Creditul AIPPIMM START 2012 si Creditul AIPPIMM SRL-D 2012, prin intermediul carora clientii beneficiaza de o dobanda competitiva ROBOR 6M + 3 p.p. (actualizata semestrial in prima zi lucratoare a fiecarui semestru), precum si de garantii flexibile, prin acordarea unei garantii de catre FNGCIMM de maximum 80% din valoarea creditului.

In plan economic, cand considerati ca se va putea vorbi despre o crestere economica sustenabila? Ce rol poate juca accesarea de fonduri europene in acest sens?

Exista perspective reale de dezvoltare economica viitoare. Accesarea de fonduri europene, investitiile in activitati productive, intr-o agricultura moderna si competitiva, diversificarea si cresterea calitatii serviciilor, modernizarea infrastructurii, formarea de personal calificat pe diverse domenii de activitate, cresterea productivitatii muncii, un sistem fiscal coerent si simplificat, reducerea inflatiei, stabilitatea monedei nationale, dar nu numai, sunt factori de baza ai relansarii economice. In acest context, bancile comerciale au un rol important in asigurarea resurselor financiare necesare la costuri accesibile, care sa permita cresterea permanenta a competitivitatii si calitatii activitatilor desfasurate atat pe plan intern, cat si international.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult