Bancile incurajeaza economisirea

Bancile incurajeaza economisirea Data: 28 iulie 2010   Ora: 09:47

Tot mai multe institutii de credit au anuntat in ultima perioada cresteri ale dobanzilor la depozite. Motivele? Nevoia de lichiditate din piata si scumpirea liniilor de finantare externa. In conditiile in care inflatia va creste in iulie cu aproximativ 4 puncte procentuale, este normal ca si dobanzile - atat cele active, cat si cele pasive - sa creasca in consecinta. Pe de alta parte, liniile externe au fost tot mai scumpe in ultima perioada, pe fondul incertitudinilor de pe pietele internationale; aceasta situatie s-ar putea schimba in lunile urmatoare, odata cu calmarea investitorilor si vestile bune care apar timid dinspre economiile UE.

Bancile comerciale incurajeaza economisirea atat in moneda nationala, cat si in euro, nu numai prin majorari ale dobanzilor acordate, ci si prin acordarea de diverse bonusuri sau lansarea unor noi produse.

Un exemplu in acest sens il constituie Banca Comerciala Romana, care acorda pana pe 31 august dobanzi speciale la depozitele nou constituite la termen de 3 luni, in lei, precum si pentru produsele de economisire nou constituite pe 6 luni in euro si dolari.

Astfel, pentru depozitele la termen de 3 luni in lei banca ofera o dobanda fixa de 7,5% pe an. In cazul produselor de economisire pe 6 luni in euro, dobanda acordata este de 3%, respectiv de 2,5% pentru cele in dolari.

In plus, clientii institutiei care isi deschid, pana la sfarsitul lunii august, depozite la termen in lei sau euro, cu dobanda fixa si maturitate de pana in 12 luni, inclusiv, prin intermediul canalelor alternative BCR,  beneficiaza de un bonus de dobanda de 0,25% pentru produsele de economisire in lei, respectiv 0,15% pentru cele in euro. Bonusul este valabil numai pana la prima data de scadenta a depozitelor.

Totodata, Banca Romaneasca a operat recent majorari la ratele de dobanda pentru depozitele la termen in lei si euro cu pana la 0,50%, in functie de maturitate.

"Banca Romaneasca isi actualizeaza ratele de dobanda pentru depozitele la termen, in acord cu evolutiile macro-economice din ultima perioada, precum si cu noua politica fiscala,  protejand astfel economiile clientilor sai", a declarat Lakis Couninis, director executiv Unitatea Retail a Bancii Romanesti.

Cea mai mare dobanda acordata de banca la economiile in lei este de 8%, la maturitati de 180 si 270 de zile.

La depozitele in euro cu scadentele de 180 de zile, 270 de zile si 365 de zile, dobanda a fost majorata cu 0,45%, la 3,65% pe an.

Si CEC Bank a crescut cu 16% ratele dobanzilor aplicate depozitelor la termen pe 3, 6, 9 si 12 luni constituite de persoane fizice incepand cu 1 iulie.

Astfel, banca ofera o bonificatie de 7,25% pentru depozitele in lei constituite pe trei si sase luni, respectiv 2,90% la euro si 1,74% la dolari. Pe de alta parte, produsele de economisire cu o valabilitate de 9 si 12 luni beneficiaza de o dobanda 7,54% la lei, 3,19% la euro si 2,03% la dolari.

La randul sau, Banca Transilvania (BT) a majorat cu 0,50% dobanda anuala la Depozitul Contul de Economii in lei, destinat persoanelor fizice si juridice. Cea mai mare bonificatie oferita de banca pentru persoane fizice este de 7,50% la depuneri de peste 500.000 lei.

Pentru persoane juridice, dobanda este de 4,25% pentru sume cuprinse intre 100.000 lei si 4.999.999 lei si 4,75% pentru sume intre 5.000,000 lei si 25.000.000 lei.

Totodata, BT a lansat un nou produs de economisire, Depozitul 111, in euro, ce beneficiaza de o dobanda de 4% pe an.

"Dobanda de 4% pe an constituie in primul rand un mijloc de protectie pe care banca il ofera deponentilor sai, in contextul actual, al impozitarii veniturilor din dobanzi. Astfel, clientii Bancii Transilvania si toate persoanele care vor opta pentru o modalitate eficienta de pastrare a banilor, in euro, vor primi o dobanda corecta, un castig", au precizat oficialii institutiei financiare.

Pe de alta parte, Millennium Bank a lansat Pachetul Dual, un instrument de economisire si investitii destinat persoanelor fizice. Pachetul este bazat pe un depozit in lei, constituit pe o perioada de trei luni si cu o dobanda de 10%, si un fond deschis de investitii, Integro, administrat de Pioneer Asset Management.

Investitia minima pentru Pachetul Dual este de 1.000 de lei, iar 50% din suma este plasata in depozitul la termen si restul de 50%, in fondul de investiti. Clientii isi pot retrage banii din fond in orice moment, fara comision de penalizare, dar perioada recomandata de investitie este de minimum doi ani.

Banca Comerciala Carpatica a adus pe piata, la inceputul lunii iulie, un cont curent adresat clientilor persoane fizice: CON(T)FORT, cu o dobanda pe transe care poate sa ajunga pana la 7% la lei si 2,8% la euro.

Produsul poate fi utilizat pentru plati domestice, operatiuni valutare sau pentru alte operatiuni curente.

Si Alpha Bank Romania a lansat un nou produs de economisire, prin care persoanele fizice au posibilitatea de a incasa in avans dobanda, de pana la 8% la lei, respectiv de maxim 3,75% la euro si 3,25% la dolari.

"Clientii vor putea astfel sa cheltuiasca sau sa investeasca banii aferenti dobanzii, fara ca veniturile sa fie afectate de inflatie sau alte modificari ce ar aparea in piata", au precizat oficialii bancii.

In ceea ce priveste evolutia dobanzilor la depozite in acest an, directorul general al Bancii Italo Romena este de parere ca, tinand cont de prognoza de 8% a inflatiei si de introducerea cotei de impozitare asupra veniturilor realizate din dobanzi, procentele de dobanda vor creste usor astfel incat deponentii sa aiba o valoare real pozitiva  a economiilor lor. In opinia analistilor eFin.ro, dobanzile la lei se vor inscrie pe o panta usor descendenta in ultimele 4 luni ale anului, dupa cresterea brusca din iulie-august, in timp ce dobanzile la depozitele in valuta vor ramane constante sau vor creste usor pe fondul revenirii economiilor europene si scaderii volatilitatii pietelor.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult