Achizitionarea masinii: leasing vs. cumparare

Achizitionarea masinii: leasing vs. cumparare Data: 4 septembrie 2017   Ora: 15:06

Alegerea dintre cumparare si leasing este deseori o situatie complicata. Pe de o parte, cumpararea presupune taxe lunare mai mari comparativ cu cele de leasing, dar la final automobilul este al tau. Pe de alta parte, leasing-ul are costuri mai mici, dar intri intr-un ciclu unde niciodata nu te vei opri din a plati pentru un vehicul. In ultimii ani oamenii au inceput sa prefere leasing-ul in locul cumpararii.

In continuarea acestui articol iti vom prezenta o comparatie intre cele doua optiuni, fiecare avand avantajele si dezavantajele sale.

Detinerea proprietatii asupra vehiculului

In cazul in care cumperi o masina, ai proprietate completa asupra acesteia si o poti utiliza pe o perioada nelimitata.

In cazul leasing-ului operational, nu detii vehiculul, ci doar il folosesti. La finalul perioadei contractuale trebuie sa il returnezi, doar daca nu te decizi sa il cumperi.

Costuri initiale

Cumpararea presupune sa achiti o suma de bani in momentul achizitionarii automobilului: taxele de inregistrare si alte costuri.

In cazul in care optezi pentru o masina in leasing, ti se poate impune plata primei rate lunare, o garantie, o taxa de achizitie ori niciun cost, depinde de firma de leasing la care apelezi.

Rate lunare

Ratele unui imprumut, in cazul cumpararii, sunt de obicei mai mari decat cele de leasing deoarece trebuie sa platesti intreaga valoare a vehiculului, plus alte taxe aditionale.

Ratele de leasing sunt mai mici comparativ cu cele de imprumut pentru ca prin acestea tu platesti doar deprecierea masinii pe durata contractului, plus taxele aditionale.

Returnarea vehiculului

Cumpararea si detinerea propriei masini iti permite sa o vinzi sau sa o inchiriezi in momentul in care iti doresti o alta. Dezavantajul este dat de faptul ca trebuie sa investesti in promovarea anuntului de vanzare, sa participi la targurile pentru masini second-hand si sa profiti la maxim de social media.

Daca detii o masina in leasing, la finalul perioadei contractuale trebuie doar sa returnezi automobilul, fara alte costuri.

Valoarea masinii pe viitor

Cand ai in proprietate un vehicul, te confrunti cu deprecierea acestuia, insa, daca il vinzi, suma de bani obtinuta este in totalitate a ta.

In cazul masinii luate in leasing, deprecierea ei pe viitor nu te afecteaza, dar nici nu vei putea obtine vreun castig financiar de pe urma acesteia.

Incheierea perioadei de plata

Dupa achitarea tuturor ratelor de imprumut nu mai exista alte plati pe care sa fii nevoit sa le faci si poti obtine o suma de bani pentru o noua masina in cazul in care o vinzi pe cea pe care o detii deja.

La finalul perioadei de leasing (maxim 5 ani), poti achizitiona o alta masina ca si pana acum, prin contract de leasing sau cumparare.

Personalizarea

In cazul in care ai o masina proprie, esti proprietarul acesteia, atunci ai libertatea de a o personaliza dupa cum doresti.

In cazul in care detii o masina luata in leasing, trebuie sa returnezi vehiculul la finalul perioadei contractuale fara modificari de design ori piese aditionale.

Urmeaza sa achizitionezi o masina si nu stii ce sa alegi? Tine cont de aspectele enumerate mai sus, avantajele si dezavantajele fiecarei variante in functie de acestea si ia decizia care ti se potriveste cel mai mult.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Codurile vestimentare la locul de munca, ”depasite si sexiste”

Companiile din Marea Britanie care isi forteaza angajatele sa poarte tocuri inalte si sa se machieze incalca legea, a anuntat zilele trecute o comisie parlamentara, potrivit DPA si Reuters. Peste 150.000 de persoane au semnat o petitie impotriva ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

Adaptaţi-vă la contextul obiectiv al pieţei! Sugestii pentru creşterea atractivităţii companiei

În prezent angajatorii constată o insuficiență de personal în piaţă dar şi o lipsă accentuată a competențelor şi abilităţilor ... citeste mai multArticolul Saptamanii

Cu un credit ipotecar de la Patria Bank te muți rapid în casă nouă

Garsoniera din studenție a devenit prea mică de când ți-ai găsit perechea. Apartamentul de două camere e insuficient acum că așteptați ... citeste mai mult