Viitorul reciclării deșeurilor în România – model italian de bune practici

Viitorul reciclării deșeurilor în România – model italian de bune practici Data: 6 iulie 2017   Ora: 14:26

Asociația Environ în parteneriat cu Asociația Recolamp și cu sprijinul Ministerului Mediului, Consiliului Concurenței, Ministerio dell’Ambiente e della Tutela del Territorio e del Mare din Italia și Centro di Coordinamento RAEE (Cdc RAEE), au organizat în data de 5 iulie 2017, conferința ,,Viitorul reciclării deșeurilor în România: performanță și inovație în domeniul DEEE”.

 

Două aspecte esențiale diferențiază țări cu performanțe în domeniul reciclării precum Italia de România: existența infrastructurii de colectare în toate localitățile și funcționarea unor mecanisme de coordonare a producătorilor, organizațiilor colective și a celorlalți jucători, așa-numitele Clearinghouse. În vederea alinierii țării noastre la standardele europene de colectare și reciclare, Comisia Europeană recomandă înființarea unui centru național de coordonare pentru deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) și respectiv pentru deșeurile de baterii și acumulatori (DBA) începând cu 2018, cerință specificată în  proiectul de Plan Național de Gestiune a Deșeurilor (PNGD) 2016 – 2020.

În cadrul întâlnirii care a reunit majoritatea organizațiilor de transfer responsabilitate pe DEEE-uri din România, reciclatori și alți actori importanți din industrie, Directorul General al Centro di Coordinamento RAEE (Centrului de Coordonare DEEE), domnul Fabrizio Longoni, a prezentat modul de funcționare și principiile de cooperare ale organizațiilor de transfer responsabilitate din domeniul DEEE sub coordonarea Centrului Național de Coordonare din Italia.

,,Rolul sistemului de Clearinghouse este acela de a asigura o mai mare transparență și control în domeniul reciclării DEEE, deșeuri periculoase cu impact major asupra mediului, garantând  servicii de colectare cu performanțe ridicate, precum și condiții concurențiale uniforme și un control eficient în parcursul deșeurilor de la colectare la tratare și eliminare”, a declarat domnul Longoni.

La rândul său, domnul Fabrizio D’Amico, Director General Ecolamp Italia, a subliniat din calitatea sa de manager al uneia dintre cele mai mari organizații de reciclare din domeniul becurilor și corpurilor de iluminat din Italia, avantajele cooperării și coordonării organizațiilor colective în cadrul unui sistem de Clearinghouse precum Cdc RAEE. Asigurarea unui cadru competițional sănătos între toți jucătorii din piață  cu respectarea normelor de asigurare a calității, trasabilității parcursului deșeului și controlului performanțelor de reciclare reprezintă cheia succesului Italiei în îndeplinirea obligațiilor europene asumate.

Reprezentanții producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice, precum și organizațiile de transfer responsabilitate din domeniul gestiunii obligațiilor de mediu, reprezentanții industriei de reciclare, dar și cei ai  instituțiilor române, au apreciat pozitiv realizările colegilor din Italia, prezentările oaspeților suscitând un interes deosebit precum și numeroase dezbateri din perspectiva necesității implementării unor sisteme similare de coordonare și în România.

Astfel, în cadrul conferinței s-a convenit continuarea demersurilor inițiate încă din 2016, în cadrul unui grup de lucru comun între Ministerul Mediului și organizațiile de transfer responsabilitate din domeniul deșeurilor DEEE  în vederea constituirii unui mecanism similar de coordonare la nivel național și în țara noastră, o entitate privată care să asigure abordarea și soluționarea accelerată a principalelor aspecte critice în ceea privește implementarea Directivei 2012/19/EC, respectiv: potențarea cantităților DEEE generate de la populație facilitând atingerea țintelor europene anuale de colectare și reciclare (care după 10 ani de la aderare se situează sub 50% din ținta de 4 kg/cap de locuitor/an); implicarea participativă a autorităților locale, primării, consilii județene în acțiuni periodice de colectare separată; înființarea punctelor de colectare municipale cu o densitate de 1 la 50.000 de locuitori și dezvoltarea unui climat concurențial sănătos între toți jucătorii.

,,Îmi doresc ca acest demers să fie un prim pas pentru actorii din piața DEEE din România, iar experiența colegilor din Italia, modul riguros și matematic în care s-au organizat și rezultatele obținute într-un climat care se desfășoară normal în ciuda unei concurențe acerbe,  constituie un argument în plus pentru ca și noi să pornim pe acest drum care sigur nu este unul ușor, însă avem cumva avantajul de a împrumuta din bunele practici ale statelor cu performanțe în domeniu, precum Italia”, a concluzionat domnul Andrei Orban, președintele Asociației Environ.

 

Despre Asociatia Environ

Asociația Environ este o organizație colectivă, non-guvernamentală și non-profit care instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deșeurilor de echipamente electrice și electronice, promovând activ conceptele de colectare selectivă, reciclare și economie circulară în țara noastră.selective şi reciclării D.E.E.E. precum şi managementul acestei categorii de deşeuri.Asociaţia ENVIRON a dezvoltat un sistem eficient propriu de preluare şi valorificare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în concordanţă cu legislaţia în vigoare şi cu respectarea obiectivelor Strategiei Naţionale pentru Gestionarea Deşeurilor şi a Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor, în condiţiile unei optimizări permanente a costurilor de operare.Asociaţia ENVIRON este o organizaţie deschisă atat producătorilor care doresc să adere ca membri cât şi celor care, fără a deveni membri, solicită încheierea unui contract de transfer de responsabilitate.

 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult