Piatra naturală în amenajarea grădinilor

Piatra naturală în amenajarea grădinilor Data: 20 aprilie 2017   Ora: 11:41

Piatra naturală reprezintă o soluție dintre cele mai potrivite și mai elegante în amenajarea unei grădini sau terase. Produsele realizate din acest tip de material reprezintă garanția unui decor impresionant atât în spațiile interioare, dar și în cele exterioare, prin expresivitatea specifică pietrei și prin unicitatea fiecărui produs. A construi o grădină cu elemente din piatră naturală înseamnă de fapt o armonizare perfectă, o re-aducere a pietrei în mediul său originar. De aceea, cadrul rezultat va fi mereu unul de maximă relaxare nu doar pentru familie, dar și pentru invitații noștri. 

Dacă estetica pietrei naturale nu mai trebuie dezbătută, toată lumea fiind de acord cu plasticitatea și diversitatea sa, vom insista puțin asupra unor caracteristici mai puțin sau insuficient cunoscute. Piatra naturală are o rezistență în timp care poate ajunge la aproape 50 de ani, dacă este corect și la timp tratată. Impermeabilizarea și înteținerea periodică, procedee simplu de aplicat, se realizează prin intermediul unor soluții profesionale ușor de găsit în aproape toate magazinele de specialitate din țară. Odată cu rezistența și eleganța lor specifice, orice ornamente și decorațiuni pentru gradină realizate din pietre naturale nu constituie factori poluanți, nu sunt toxice și nu ard.

În România, în ceea ce privește amenajarea grădinilor și curților, se înregistrează un accentuat trend de utilizare a materialelor naturale mai ales în rândul familiilor tinere, cu venituri medii și mari, care achiziționează o locuință nouă. Pe locul imediat următor se plasează persoanele cu vârste de peste 45 de ani, care vor să își renoveze spațiul din jurul casei, indiferent de mărirea proprietății rezidențiale. La noi în țară, stilurile ambientale cel mai frecvent utilizate în amenajarea curților baleiază între rustic, mediteraneean și clasic, elegant.

Iată câteva modalități prin care se poate utiliza piatra naturală în amenajarea grădinilor:

Terasa

Din marmură, granit, travertin sau ardezie se pot construi pardoseli, stâlpi pentru terase, rigole ș.a. Pardoselile din piatră sunt foarte rezistente atât la trecerea timpului, cât și la acțiunea factorilor de mediu: ploaie, îngheț, soare... Un lucru perceput cu ușurință și imediat de toată lumea este armonia creată între vegetația din curte și piatra naturală, coeziune imposibilă în cazul raportului beton-vegetație, sau material compozit-vegetație. Amenajarea unei terase bazată pe piatră se asociază în mod firesc cu lemnul: fotolii, bănci etc. sau cu fier forjat: scaune, elemente de luminat în plafon sau în podea etc. Armonia exterioară răspândește bună dispoziție în jur, astfel încât familia și prietenii se vor simți bine ori de câte ori se vor aduna în grădina noastră.

Placările exterioare

O terasă cu pardoseală din piatră naturală este cel mai bine fie acompaniată de niște ziduri ale casei placate cu piatră naturală. Așadar, chiar dacă nu este tot exteriorul casei placat cu piatră, cel puțin zidul dinspre curte ar fi bine să fie acoperit cu piatră naturală. Iar aici factorul estetic este evident dublat de cel practic, pentru că niște ziduri acoperite cu piatră vor rezista mai bine în timp și vor proteja mai bine casa. Combinația de materiale de pe terasă sau din grădină se poate regăsi eventual și în mixul dintre brâul casei și restul zidului sau între chenarele decorative ale ferestrelor și zid. Putem avea nuanțe de crem și maro sau de alb cu maro, travertinul și marmura fiind dintre materialele care acoperă cel mai bine o plajă mare de cromatici complementare de folosit în amenajările exterioare.

Mobilierul de gradină din piatră naturală 

Am menționat deja scaunele de lemn sau fier forjat ca exemple de elemente perfect asortabile cu piatra naturală, dar însăși piatra se pretează la fabricarea unor asemenea obiecte: mese, scaune, blaturi pentru baruri etc. Există două modalități de a realiza aceste obiecte. Unul este din bucăți mari de piatră (lastre) care se taie la dimensiunile dorite, al doilea fiind prin placarea obiectelor (din lemn sau metal) cu bucăți mici de piatră (decorativă, poligonală sau mozaic).

Obiectele decorative din piatră naturală

În funcție de imaginație, grădinile pot fi decorate într-un număr infinit de feluri. Cine nu are nevoie de un grătar în grădină, care să fie mereu la îndemână și de care să nu ne temem că, prost făcut fiind, va deveni periculos de folosit după doar doi-trei an? În acest caz, un grătar placat cu piatră naturală vine la fix într-o grădină, mai ales că se întreține ușor și are o durată mare de viață.

Uneori un colț, alteori spații mai întinse – sunt situații în care nu știm ce să alegem. O soluție ingenioasă la care recurg tot mai mulți români sunt acele fântâni arteziene ce se pot amenaja în grădină. Naturalețea lor încadrată perfect de vegetație și roci doar de un singur lucru poate fi întrecută: de răcoarea pe care aceste fântâni o aduc în zilele fierbinți de vară și de susurul apei în liniștea nopții.

După cum se vede, piatra naturală poate îndeplini o multitudine de funcții estetice și pragmatice în amenajarea unei grădini. Iar acest lucru nu este dovedit de azi de ieri, pentru că piatra naturală și-a arătat eficacitatea în zeci de mii de ani de utilizare în cadrul civilizațiilor de pe întregul mapamond, de la palate la poduri, de la turnuri de apărare la grădini.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Codurile vestimentare la locul de munca, ”depasite si sexiste”

Companiile din Marea Britanie care isi forteaza angajatele sa poarte tocuri inalte si sa se machieze incalca legea, a anuntat zilele trecute o comisie parlamentara, potrivit DPA si Reuters. Peste 150.000 de persoane au semnat o petitie impotriva ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

Adaptaţi-vă la contextul obiectiv al pieţei! Sugestii pentru creşterea atractivităţii companiei

În prezent angajatorii constată o insuficiență de personal în piaţă dar şi o lipsă accentuată a competențelor şi abilităţilor ... citeste mai multArticolul Saptamanii

Zipper Romania participa activ la proiectul “o natiune conectata”

 Anul acesta, evenimentul de business organizat cu ocazia Zilei Comunicatiilor, ajuns la editia 22, aduce pe aceeasi scena, autoritati, ... citeste mai mult