Casa nZEB - cum construim pentru a avea costuri foarte mici de întreținere și exploatare a casei

Casa nZEB - cum construim pentru a avea costuri foarte mici de întreținere și exploatare a casei Data: 8 septembrie 2022   Ora: 18:16 Casa nZEB - cum construim pentru a avea costuri foarte mici de întreținere și exploatare a casei

Criza energetică, amplificată puternic de conflictul armat din vecinătatea noastră, ne preocupă pe toți și ne dă fiori reci. Auzim zilnic de creșteri alarmante ale prețului gazelor naturale, de seceta care scumpește kW-ul, de necesitatea unor măsuri pentru ca populația să nu ajungă în imposibilitatea de a plăti facturile la energie. Realitatea este că despre reducerea consumului de energie convențională și găsirea unor surse alternative se vorbește de mai multă vreme. Încă din 2010 există o directivă europeană care ne obligă să construim case al căror consum de energie convențională să fie aproape de zero. Este o hotărâre la care și țara noastră a aderat, iar din 2021 orice casă nou construită trebuie să atingă standardul nZEB (near Zero Energy Building).

Casa nZEB trebuie astfel construită încât să fie cât mai eficientă energetic. Se pune accent pe izolarea termică, pe reducerea pierderilor de energie, pe surse alternative. Performanța energetică este parte integrantă a proiectului, iar casa este cu atât mai valoroasă, cu cât funcționează folosind o cantitatea cât mai mică de combustibili convenționali. Este despre a construi corect cu constructori bine informați și responsabili.

Ce înseamnă, de fapt, nZEB

Termenul nZEB înseamnă nearly Zero Energy Building, adică o clădire al cărei consum de energie convențională pentru încălzire și răcire este aproape de zero. Chiar dacă la prima vedere pare ceva greu de realizat, astfel de case se construiesc deja de multă vreme. Există chiar și case ZEB al căror consum de energie convențională este zero, necesarul fiind asigurat din surse alternative (soare, vânt, pământ) și din energie recuperată.

Începând cu 2021, standardul nZEB a devenit obligatoriu și în România pentru toate clădirile nou-construite a căror autorizație de construcție a fost emisă după 31 decembrie 2020. Este o obligativitate care este în avantajul nostru și ar trebui să nu o privim ca pe un trebuie care nu ne face plăcere. Costul pentru a obține astfel de performanțe este într-adevăr mai mare comparativ cu al unei case obișnuite, dar trebuie privit ca o investiție în viitor. O investiție care se recuperează destul de repede și care aduce liniștea proprietarilor, cel puțin în ceea ce privește creșterea prețului gazelor sau dispariția unor surse de energie convențională.

Cum se ajunge la un consum de energie pentru întreținere aproape de zero

Când ne referim la performanța energetică a unei case, câteva aspecte sunt foarte importante:

●     izolarea termică;

●     zonele prin care se poate pierde energie termică;

●     puncte de schimb necontrolat de aer cu exteriorul;

●     ferestrele;

●     recuperarea căldurii;

●     surse alternative de energie.

Un constructor poate construi o casă nZEB doar dacă acordă atenția cuvenită fiecărui aspect menționat mai sus. Izolarea termică a pereților, fundației și acoperișului trebuie făcută cu materiale de calitate și în strat suficient de gros. Construcția trebuie să urmărească zonele prin care se poate pierde energie, așa numitele punți termice și să le elimine. Casa trebuie să fie cât mai etanșă, astfel încât să nu existe schimb necontrolat de aer cu exteriorul. Să existe ferestre performante, alese în funcție de coeficientul de transfer termic, atât pentru sticlă, cât și pentru rame. Pentru a evita supraîncălzirea în timpul verii ferestrele au nevoie de sisteme de umbrire.

O parte din energia folosită pentru funcționarea casei poate fi înlocuită cu energia recuperată din aerul din interior sau cu cea din surse alternative. Uităm de multe ori că ele există în natură. Soarele este o sursă de energie ignorată aproape întotdeauna când se construiește. Nu este vorba doar de panouri solare sau fotovoltaice, ci și de cum este poziționată casa și ferestrele, astfel încât să se profite de căldura și lumina oferite de soare. Un arhitect care cunoaște principiile unei case eficiente energetic va ști cum să folosească acest dar.

Casele pe structură de lemn, o alegere potrivită pentru obținerea unei bune performanțe energetice

Casele pe structură de lemn sunt preferate în ultima perioadă datorită timpului mai scurt de construcție, a rezistenței la cutremur și a costurilor mai mici cu fundația. Ele sunt și o alegere bună din punct de vedere al eficienței energetice. Prin natura ei, o casă pe structură de lemn este bine izolată termic, materialul izolator fiind parte a structurii pereților. Prezența lemnului face ca o astfel de clădire să fie mai călduroasă iarna și mai răcoroasă vara.

Litarh, constructor de case pe structură de lemn, cu experiență, a construit case eficiente energetică atât în țară, cât și în străinătate. Sunt case care și-au dovedit calitățile în ani de exploatare sau au fost certificate ca având un consum sub 15 kWh/m² anual (casă pasivă) de organisme internaționale. Este dovada că se construiește bine și la noi. Important este să înțelegem cât de importantă este eficiența energetică a unei case și că standardul nZEB nu face decât să ne ajute să întâmpinăm pregătiți viitorul.

Contact: [email protected]

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult