Anul 2022 vine cu creșteri salariale, dar cu minusuri în ceea ce privește forța de muncă

Anul 2022 vine cu creșteri salariale, dar cu minusuri în ceea ce privește forța de muncă Data: 10 decembrie 2021   Ora: 08:16 Anul 2022 va aduce schimbări majore în mai multe domenii, piața muncii fiind unul dintre sectoarele cele mai active din acest punct de vedere.

Anul 2022 va aduce schimbări majore în mai multe domenii, piața muncii fiind unul dintre sectoarele cele mai active din acest punct de vedere. Pe acest fond, noul guvern anunță măsuri fiscale importante. Vor fi reformate sistemul de pensii și sistemul de salarizare în sistemul bugetar, dar și în privat vor fi creșteri salariale.

Compania de training și consultanță EXEC-EDU a realizat un sondaj în care printre intervievați s-au aflat manageri din industria de retail, IT, petrol și gaze, jocuri de noroc, educație, agrobusiness, curierat, transporturi și consultanță. Aceștia au răspuns la întrebări despre raportul cerere-ofertă de muncă și despre perspectivele în ceea ce privește salariile din industriile de profil.

În urma centralizării și analizării informațiilor, sociologii au ajuns la concluzii care conturează destul de clar ceea ce va urma în România după 31 decembrie 2021. O primă idee (sprijinită de 78% dintre răspunsuri) este că antreprenorilor le va fi tot mai greu să găsească forță de muncă care să corespundă așteptărilor. Se va accentua, astfel, trendul stabilit din acest an, în care a fost dificil pentru manageri să recruteze angajați.

Pe piața forței de muncă au apărut actori noi, cum ar fi cazinourile online, care și-au dezvoltat foarte mult segmentul de mese live. De exemplu, frank-casino.ro are 32 de mese pentru care este nevoie de dealeri live (crupieri), însă aceștia sunt angajați de către furnizori precum Pragmatic Play sau Evolution Gaming.

Cel mai acut, lipsa forței de muncă se simte în domeniul construcțiilor. Deși muncitorii necalificați sunt plătiți chiar și cu 250 de lei pe zi, aceștia sunt foarte greu de găsit. Dezvoltatorii sunt nevoiți să amâne termenul de predare a imobilelor pentru că cei angajați pleacă din țară chiar și în timpul derulării contractului.

Crește cererea pentru programe de management

„Ritmul pandemiei a încetinit la nivel global, iar managerii români sunt de părere că piața muncii, care a fost ușor blocată în acest an, va apăsa pedala de accelerație. Selecția și recrutarea candidaților în rolul de management care să dețină noile competențe impuse de pandemie este o provocare pentru majoritatea companiilor, iar acest trend al pieței este reflectat în cererea în creștere pe care o avem pentru programele de management”, a declarat Oana Scarlat, CEO al companiei care a realizat sondajul, citată de Mediafax. Aceasta consideră că cei care doresc să devină manageri trebuie să aibă spirit antreprenorial, agilitate, gândire critică și inteligență oficială.

În ceea ce privește salariile, 59% dintre cei intervievați au apreciat că ele vor continua să crească, iar alți 34% se așteaptă ca pe fluturașul de plată să apară fie trecute aceleași cifre ca și în acest an.

Noul guvern mărește salariul minim pe economie

Nu mai puțin de 90% din managerii intervievați au declarat că sunt de acord cu majorarea salariului minim brut pe economie până la 2.550 de lei (2.600 de lei pentru cei cu studii superioare), deși această măsură pune o presiune considerabilă pe mediul privat. Este important de menționat că  47% din respondenți lucrează în companii cu cifre de afaceri de peste 10 milioane de euro, iar 21% sunt integrați în companii cu cifre de afaceri între 5 și 10 milioane de euro.

Apropo de creșterea salariului minim, aceasta nu va fi singura măsură pe care noul guvern, condus de Nicolae Ciucă, va trebui să o implementeze. Programul Executivului cuprinde o serie de măsuri fiscal-bugetare care au în centru creșterea pensiilor și reducerea discrepanțelor dintre cuantumurile lor, creșterea alocațiilor, dar și stimularea performanței printr-un sistem nou de bonusuri.

„Am depus la Camera Deputaților și la Senat programul de guvernare. Doresc să menționez că el este central pe ceea ce înseamnă măsurile de primă urgență ce trebuie luate pentru a rezolva criza pandemică. De asemenea, o altă prioritate este cea legată de creșterea prețurilor la energie, la gaze naturale și la alimente”, a spus noul premier.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult