10 sfaturi pentru a-ti deschide o noua afacere si a avea succes

10 sfaturi pentru a-ti deschide o noua afacere si a avea succes Data: 2 decembrie 2019   Ora: 14:00

Majoritatea articolelor despre deschiderea unei noi afaceri se bazeaza pe o serie de lucruri pe care trebuie sa le faci, insa foarte putine trateaza subiectele ceva mai delicate si totodata folositoare din aceasta zona.

Aceasta colectie de sfaturi si idei este menita sa te puna pe ganduri, sa te puna la treaba, sa te tina in joc sau chiar sa te opreasca inainte sa faci o mare greseala:

1. Vizualizeaza-te intr-un scenariu dur

Foarte multa lume spune ca si-ar dori sa-si deschida propria afacere, insa foarte putini se pun in pielea unui antreprenor ocupat, si nu reusesc sa efectueze o simulare corecta. Trebuie sa-ti evaluezi disponibilitatea si sa te gandesti daca esti in stare sa ramai motivat si sa fii perseverent. Cate ore suplimentare esti in stare sa muncesti zilnic, sustinut si pentru o lunga perioada de timp (luni sau ani) daca situatia o cere? Cum iti va afecta asta stilul de viata si cum te va intelege familia? In peste 90% din cazuri, lucrurile vor fi mult mai complicate decat par…

2. Iti vor placea sarcinile tale de zi cu zi?

Ideea de a nu mai avea un sef poate sa para minunata pentru unii, insa lucrurile nu stau mereu tocmai asa. Cand tu esti liderul, va trebui sa planifici, executi si sa verifici fiecare aspect. Daca un angajat lipseste, va trebui tu sa-i tii locul. Totodata, este posibil sa fii nevoit sa tii legatura cu diversi parteneri, fie ca vorbim de contabil, firma de curierat sau orice altceva. Poate ca vei petrece mult mai mult timp pe drumuri sau vorbind la telefon decat ai anticipat. Te-ai gandit la asta? Gandeste-te ca o afacere nu este ca un job, nu poti sa o schimb de la o zi la alta. Asigura-te ca angajamentul este ferm.

3. Cerceteaza piata

Exista milioane de idei care par a fi bune, insa care in realitate nu functioneaza. Nu te lasa influentat de apropiati atunci cand vrei sa afli care este cererea reala in piata. Trebuie sa te documentezi foarte bine in acest sens pentru a nu munci degeaba. Falimentul inseamna timp pierdut, bani pierduti si probabil, oportunitati pierdute. Asa ca nu trata acest subiect cu lejeritate.

4. Inspecteaza concurenta

Acest punct vine in completarea sfatului anterior. Cea mai buna varianta de a cerceta cererea de piata este sa analizezi concurenta: sa vezi cum isi desfasoara activitate, cum livreaza produsul sau presteaza serviciile, cum isi atrag clientii, pe ce fel de publicitate mizeaza, cati angajati au si asa mai departe. Totodata, trebuie sa-ti calculezi profitabilitatea si competitivitatea in piata. Este posibil ca, datorita unor factori (cum ar fi un magazin care vinde la preturi mult mai mici pentru ca achizitioneaza un produs in cantitati industriale), afacerea sa nu fie rentabila.

5. Desfasurarea actiunii

De cele mai multe ori, oamenii care se gandesc sa-si deschida o afacere pornesc cu gandul ca vor cumpara ceva de la un furnizor si il vor vinde pe o anumita platforma online. Exista insa multe lucruri de care cineva va trebui sa se ocupe. Spre exemplu, livrarea marfii si solutionarea eventualelor probleme, suport telefonic si prin e-mail, implementarea unei platforme de plata online, facturare, publicitate, angajarea personalului etc. Bineinteles, exista variante simple si variante complicate de lucru. Spre exemplu, agentiile de pariuri online in 2020 vor fi probabil la fel de populare ca si in ultimii ani, iar deschiderea unui astfel de business nu este foarte complicata (nu degeaba avem atatea mii de sali de jocuri in tara). Ca sa te asiguri insa ca stii exact de ce ai nevoie, trebuie sa treci totul pe foaie.

6. Incepe!

Foarte multe persoane amana la nesfarsit debutul, invocand diverse motive. Experienta nu se poate castiga citind, asa ca este inevitabil ca anumite lucruri sa-ti scape in prima faza, insa este perfect normal. O noua afacere va avea si minusuri, insa daca esti perseverent, in timp, le vei rezolva fara prea mari probleme. Nu incerca sa faci totul perfect din prima, pentru ca este posibil ca acest lucru sa conduca la abandonarea proiectului.

7. Nu te arunca

Aproape orice noua afacere, necesita, in realitate, mai multe investitii decat fusesera initial planificate. De aceea, este bine sa incepi la scara mica, pentru a putea tine lucrurile sub control. Gandeste-te ca poate nu vei fi profitabil in primele 18 luni: Esti dispus sa sustii afacerea in aceasta perioada? Spre exemplu, in loc sa incepi cu o gama de produse, incepe cu un singur produs, testeaza mecanismul, intra pe un marketplace, familiarizeaza-te cu colaboratorii si cu ce vei avea de facut si apoi, cand lucrurile sunt asezate, te poti gandi la scalarea afacerii.

8. Nu te bloca

Atunci cand lucrurile nu merg bine, nu incepe sa dai vina pe altii, nu cauta scuze si nu te plange. Cei mai de succes oameni de afaceri au ajuns acolo pentru ca au stiut sa depaseasca momentele grele. Nici criza, nici legile, nici concurenta si nici ghinionul nu sunt de vina. De fapt, nici nu conteaza asa de mult cine este de vina. Important este sa cauti o varianta alternativa de a iesi din incurcatura, fie prin a rezolva problema, fie prin a cauta o noua posibilitate, insa nu ramane blocat in ceva ce pur si simplu nu are cum sa functioneze.

9. Invata!

Oricat de experimentat ai fi, intotdeauna va mai fi loc de mai bine. Participa la intalniri cu alti antreprenori, inscrie-te la cursuri, mergi la conferinte, citeste studii, carti, bloggeri etc. Ideea este sa iesi din rutina si sa nu te multumesti cu ceea ce stii. Cauta mereu sa inveti ceva si cu siguranta vei avea de castigat pe termen lung.

10. Intelege rostul de a avea propria afacere

Scopul tau nu trebuie sa fie sa scapi de seful tau, ci sa dezvolti un sistem care sa-ti permita sa angajezi oameni care sa lucreze pentru tine. Este perfect normal sa lucrezi intens, mai ales la inceput, insa a avea o afacere nu inseamna sa lucrezi toata ziua, ci sa o faca altii in locul tau si tu sa ai de castigat. Tine cont de acest sfat pentru a nu-ti forma cu un stil de viata mult mai incarcat si solicitant decat cel pe care il aveai atunci cand erai angajat.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult