Studiu: Romanii prefera sa economiseasca si apoi sa cheltuiasca

Studiu: Romanii prefera sa economiseasca si apoi sa cheltuiasca Data: 25 septembrie 2013   Ora: 09:16

Opt din zece consumatori romani urmaresc evolutia bugetului personal, desi doar 13,5% tin o evidenta scrisa a veniturilor si cheltuielilor, arata un studiu efectuat de Novel Research, la initiativa Provident Financial Romania.

Gestionarea mai buna a bugetului personal este o prioritate pentru majoritatea respondentilor. 3 din 10 respondenti economisesc in fiecare luna, iar 23,5% pun bani deoparte atunci cand au in plan o investitie pentru confortul personal. Dintre acestia, aproximativ 55% cauta intai sa economiseasca si apoi sa cheltuiasca bugetul disponibil, in timp ce restul obisnuieste mai intai sa cheltuiasca si sa economiseasca ceea ce ramane.

Aproximativ 41,3% dintre respondenti sunt insa foarte interesati sa-si dezvolte cunostintele de gestionare a bugetului personal.

Peste 57% din cei chestionati considera ca au un nivel de trai mediu sau peste medie si isi pot permite sa cumpere bunuri mai scumpe, chiar daca fac uneori sacrificii in alte domenii, in timp ce aproape 3% dintre acestia sustin ca au un buget acoperitor pentru tot ceea ce le este necesar. Astfel, 14,3% dintre romani se incadreaza intotdeauna in veniturile obtinute, in timp ce 29,9% fac acest lucru cu regularitate. Doar 22% dintre cei chestionati nu reusesc aproape niciodata sa cheltuie mai putin decat castiga.

Astfel, 13% dintre respondenti sustin ca nu se indatoreaza, iar o treime dintre romanii care au datorii pun acumularea lor pe seama lipsei de cunostinte aprofundate cu privire la gestionarea bugetului si a datoriilor. 7 din 10 romani resimt datoriile ca pe un disconfort psihic, dar peste doua treimi dintre cei chestionati spun ca gradul personal de indatorare nu reprezinta un motiv de ingrijorare, acestia fiind convinsi ca vor gasi cea mai buna solutie pentru a-si reechilibra bugetul. Numai 8,9% percep datoriile drept un factor de stres si considera ca nu au la indemana solutii pentru a le achita, tendinta fiind mai pronuntata in cazul paturii sarace si private de educatie financiara, care aloca un timp mai mare pentru gestionarea banilor.

Educatia financiara este asadar o prioritate pentru romani, aproape jumatate dintre cei chestionati fiind interesati sa-si dezvolte cunostintele cu privire la buget. Mai mult, 46,8% dintre cei chestionati admit ca au cunostinte reduse in materie de termeni financiari, precum si in ce priveste asigurarea unui plan alternativ de pensionare sau realizarea de investitii, iar o mai buna intelegere i-ar ajuta sa-si imbunatateasca bugetul si gradul de economisire.

Studiul a fost efectuat in perioada 9-19 iulie pe un esantion de 1.002 respondenti.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai multAdvertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult