Pentru ce se imprumuta romanii

Pentru ce se imprumuta romanii Data: 17 decembrie 2013   Ora: 16:36

O treime dintre romani se imprumuta pentru a spori confortul vietii de familie, in timp ce unul din cinci imprumuta bani pentru cheltuieli legate de educatia copiilor, arata un studiu realizat de compania britanica de cercetare YouGov la initiativa Provident Financial Romania.

Potrivit studiului, cel mai utilizat produs financiar ramane cardul de credit, cu o pondere de 47% dintre respondenti, urmat de asigurarea de locuinta, cu 39% si asigurarea de viata, cu 20%.

Peste o treime dintre respondenti (37%) apreciaza ca situatia financiara personala se va imbunatati anul viitor, fie pentru ca se asteapta sa castige mai multi bani, fie pentru ca au in vedere schimbarea locului de munca in 2014. 1 din 3 participanti la studiu se asteapta la o situatie stabila comparativ cu 2013.

Pe de alta parte, principala ingrijorare pentru 64% dintre cei chestionati o reprezinta presiunea cheltuielilor zilnice asupra bugetelor personale. Aproape jumatate asociaza cresterea acestor cheltuieli cu cresterea facturilor de utilitati, o tendinta fireasca in perioada sezonului rece, precum si cu scumpirea alimentelor, la care se asteapta 20% dintre cei chestionati.

In acest context, romanii sunt tot mai atenti la cheltuielile zilnice si cauta sa ia cele mai bune decizii privind bugetul personal. 68% dintre respondenti sustin ca au acordat mai multa atentie cheltuielilor curente in ultimul an, in timp ce 7 din 10 au optimizat anumite investitii, precum cele pentru vacante, socializare sau bunuri de folosinta indelungata, pentru o mai buna gestionare a bugetului personal.

„Cercetarea confirma preocuparea clientilor nostri pentru asigurarea unui buget personal echilibrat, prin luarea unor decizii financiare responsabile. Pe de o parte, 91% dintre respondenti au spus ca se gandesc foarte atent inainte de a lua un credit si ca imprumuta doar sume de bani potrivite situatiei lor financiare. In acelasi timp, 68% dintre respondenti au declarat ca, desi au un venit stabil, le-ar fi dificil sa acceseze rapid o suma de bani intr-o situatie specifica”, a declarat Ivo Kalik, directorul general al Provident Financial Romania si Bulgaria.

In ceea ce priveste situatia economica a Romaniei in urmatoarele 12 luni, unul din trei clienti ai institutiilor financiare nebancare considera ca aceasta se va imbunatati, in timp ce 21% dintre ei apreciaza ca va ramane stabila in 2014.

Studiul a fost efectuat in perioada octombrie-noiembrie 2013 pe un esantion de 837 de respondenti din randul clientilor institutiei financiare nebancare.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai multAdvertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult