BusinessMark a organizat “Infrastructure Forum”

BusinessMark a organizat “Infrastructure Forum” Data: 27 noiembrie 2014   Ora: 18:16

BusinessMark a organizat “Infrastructure Forum”, eveniment care a avut loc pe 25 noiembrie, in cadrul Howard Johnson Grand Plaza din Bucuresti. In cadrul evenimentului au fost dezbatute teme legate de strategia de dezvoltare a infrastructurii romanesti – reteaua de autostrazi, reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii feroviare si stadiul lucrarilor la marile proiecte de infrastructura, la nivel national, in Bucuresti si in principalele orase ale tarii. De asemenea, au fost analizate principalele surse de finantare a proiectelor de infrastructura: fonduri europene, investitii, parteneriate Public Private si finantare bancara.

Vorbitorii primei sesiuni de discutii au fost: Constantin Mustatea, seful Serviciului de Urmarire Lucrari, Metrorex, Alina Bilan, Partener, Coodonator Infrastructura, Achizitii Publice, Concesiuni, PPP, ONV LAW, Monica Patrichi, Consilier Superior, Transport Naval, Ministerul Transporturilor, Laurentiu Plosceanu, Presedinte, Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii – ARACO, Roxana Gherman, Senior Analyst, Bucharest Office – Central and Eastern Europe, SACE SpA, Liviu Tache, Sef Serviciu investigatii vamale si control ulterior, Directia Generala a Vamilor si Mihai Petre, Senior Manager, Customs & Global Trade, Deloitte Romania. 

”Magistrala 5, Est-Vest, este in momentul de fata in executie la partea de structura pentru sectiunea Eroilor-Drumul Taberei si insumeaza 10 statii si un depou. Structura este realizata in proportie de aproape 80%. Utilajele vor ajunge spre final de an spre ultima statie, Raul Doamnei. Din totalul de 8.000 m de cale dubla sunt realizati in prezent 5.700 m de tunel fara probleme. Ritmul de executie al tunelelor a inregistrat in unele perioade chiar si 40 m pe zi, media fiind de 12-15m pe zi. In momentul de fata avem in analiza ofertele pentru incheierea contractului pentru material rulant”, a declarat Constantin Mustatea, seful Serviciului de Urmarire Lucrari, Metrorex. 

Potrivit acestuia, se preconizeaza ca licitatia se va incheia la finalul lui 2016. Urmatoarea zona unde se vor demara constructii va fi zona Piata Iancului-Pantelimon. In primul semestru al 2016 se doreste demararea fazei de licitatie pentru partea de structura.

operator AEO solicita autorizarea procedurii de vamuire la domiciliu, la momentul autorizarii autoritatile vamale considera o mare parte din conditii ca fiind deja indeplinite.  

Traficul aerian va creste in Romania cu peste 30% pana in 2019 

Cea de-a doua sesiune i-a avut ca moderatori pe Daniel Dragan, Managing Partner, Business Mark si pe Mihai Furtuna, Partener, Coodonator Aviatie, ONV LAW.

Vorbitorii celei de-a doua sesiuni au fost: Ivona Stan, Consilier Afaceri Europene, Directia Transport Aerian, Ministerul Transporturilor, Cosmin-Catalin Pestesan, Manager Public, Sef Serviciu Infrastructura, Navigatie Aerianasi Mediu,Directia Transport Aerian, Ministerul Transporturilor, David Ciceo, Presedinte, Asociatia Aeroporturilor din Romania, Director General,  Aeroportul International Cluj-Napoca, membru al Consiliului Director al ACI EUROPE si Fanica Carnu, Director General Adjunct, ROMATSA. 

In Romania exista 4 aeroporturi in subordinea Ministerului Transporturilor, 12 aeroporturi in subordinea Consiliilor Judetene, un aeroport privat in Tuzla si un alt aeroport aflat in constructie in Brasov. 

„Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in anul 2007, ca urmare a liberalizarii pietii transportului aerian, traficul aerian de pasageri pe aeroporturile din Romania s-a dublat, inregistrand o crestere de 92% in 7 ani (comparatie intre anul 2006 inaintea aderarii la UE si 2013 la 7 ani dupa aderarea la UE). In conformitate cu Cartea Alba a Transporturilor traficul aerian la nivelul Uniunii Europene urmeaza a se dubla pana in anul 2050, ceea ce inseamna o crestere continua si pentru Romania”, Cosmin-Catalin Pestesan, Manager Public, Sef Serviciu Infrastructura, Navigatie Aerianasi Mediu,Directia Transport Aerian, Ministerul Transporturilor. 

Potrivit acestuia, conform documentului EUROCONTROL/STATFOR 502, daca la nivelul UE se preconizeaza o crestere cu 22% a traficului aerian in perioada 2012-2019, in ceea ce priveste Romania, pentru aceeasi perioada, aceasta crestere este previzionata la 30,8%, ceea ce inseamna o crestere anuala de 4,4% a traficului aerian. 

David Ciceo este de asemenea de parere ca va creste traficul in Romania si ca trebuie sa pregatim in acest sens o infrastructura adecvata. Pentru Cluj se asteapta o crestere a traficului aerian de pasageri de 10% anul viitor. 

“In 2015, programul de modernizare, inceput in 2010, pentru ROMATSA Comm. Network va f i finalizat. Acesta va permite complianta serviciilor ATM asupra unei retele de servicii multiple care integreaza voce si comunicarea de date, sigur si eficient. De asemenea, costurile aferente vor scadea semnificiativ si va creste felxibilitatea serviciilor de comunicare”, a declarat Fanica Carnu, Director General Adjunct, R.O.M.A.T.S.A. 

Alte teme dezbatute au fost:

- Master Planul General de Transport – strategia de investitii in infrastructura pentru perioada 2014-2030.

- Importanta dezvoltarii infrastructurii in Romania pentru economie si impactul asupra investitorilor.

- Perspective privind sistemul de transport in Romania: eficienta economica, sustenabilitate, siguranta.

- Dezvoltarea infrastructurii aeroportuare in Romania. Proiectele incluse in Master Planul General de Transport pentru perioada 2014 – 2020.

- Romania si programele europene/globale de dezvoltare. Noi tehnologii privind managementul traficului aerian.

- Aspecte si reglementari europene privind siguranta aeroportuara. Legislatia privind securitatea aviatica.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai multAdvertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult