1 din 6 salariati romani renunta la masa de pranz

1 din 6 salariati romani renunta la masa de pranz Data: 25 iulie 2013   Ora: 08:16

Aproape jumatate din salariatii romani vin cu pachet de acasa pentru pauza de pranz din timpul serviciului, in timp ce 1 din 6 salariati (16%) sare peste masa de pranz, arata un sondaj realizat de Edenred, compania emitenta a tichetelor de masa Ticket Restaurant.

Spre comparatie, doar 2% dintre angajatii italieni si francezi sar peste masa de pranz, fata de 1.8% dintre belgieni, 5% dintre cehi si doar 0.7% dintre suedezi, conform unui studiu publicat in 2012 de consortiul European FOOD Project.

Obiceiurile angajatilor romani cu privire la pauza de pranz difera de cele ale angajatilor occidentali, in special din cauza puterii de cumparare mai scazute in Romania.

"Daca in tarile din vestul europei, in medie 50% din salariati iau pranzul in afara locului de munca (la restaurante, bistro-uri de proximitate sau cantina firmei), in Romania salariatii prefera sa-si pregateasca singuri masa de pranz pentru ca este o varianta mai putin costisitoare. Fara sa ne referim doar la venitul mediu, este relevant sa ne uitam si la valoarea zilnica a unui tichet de masa: in Romania, valoarea unui tichet de masa este in prezent de 9.35 de lei/zi (aproximativ 2 euro), fata de 5.91 € in Belgia, 5.29 € in Franta sau 3.8 € in Cehia. Este ingrijorator procentul mare de persoane active care sar peste masa de pranz, lucru care pe termen lung poate declansa dezechilibre alimentare grave si care poate explica incidenta crescuta a bolilor de nutritie din Romania", spune Iulian Alexe, director de marketing & comunicare al Edenred, companie care activeaza in 40 de tari.

"Valoarea de 9.35 lei/zi a tichetului de masa este insuficienta nu doar pentru a acoperi o masa de pranz intr-o unitate de alimentatie publica, ci si, in majoritatea cazurilor, este insuficienta pentru a acoperi costul unui pranz preparat acasa. Conform unor analize recente ale Institutului de Economie Nationala al Academiei Romane, valoarea recomandata a unui tichet de masa pentru a acoperi costul unei mese de pranz este de 12 lei", a adaugat directorul de marketing al Edenred.

Aproximativ 2 milioane din cei 4 milioane de salariati din Romania primesc tichete de masa de la companiile in care lucreaza. Tichetele de masa sunt cel mai utilizat beneficiu extra-salarial din Romania, datorita faptului ca sunt deductibile la calculul impozitului pe profit si sunt exonerate de plata taxelor social-salariale si social-patronale. Edenred este lider pe piata tichetelor si cardurilor pre-platite (tichete de masa, tichete si carduri cadou, tichete de vacanta, tichete de cresa etc), atat in Romania, cat si la nivel international.

La sondajul realizat de Edenred in perioada 5 iunie - 15 iulie 2013, prin intermediul site-ului Metropotam.ro, au participat peste 1200 de persoane.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Social


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai multAdvertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult