Recunoastere diplome in medicina generala, stomotologie si chimie

Data: 14 decembrie 2011   Ora: 12:45

Reglementarile distincte se refera la recunoasterea diplomelor cu privire la pregatirea de specialitate dobandita in Romania in domeniile medicinei generale, stomotologiei si chimiei. Recunoasterea este posibila numai daca a fost dobandita o calificare universitara;

Recunoasterea pe teritoriul Ungariei a diplomelor de medic, farmacist, asistent medical si moasa obtinute in Romania

Competente  in acest sens au urmatoarele institutii:

?    Ministerul Educatiei prin institutul sau specializat „Magyar Ekvivalencia és Informácios Központ”- Centrul de Echivalare si Documentare Ungar – efectueaza recunoasterea tuturor diplomelor de studii superioare;
?    Ministerul Sanatatii prin institutul denumit „ Egézségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal” - Oficiul de Recunoastere si de Administratie efectueaza recunoasterea diplomelor de medici specialisti si stomatologi specialisti precum si a certificatelor de studii medii in domeniul sanatatii , social si a protectiei copilului os Központ in continuare MEIK).

In Republica Ungara, actul normativ care reglementeaza recunoasterea diplomelor este Legea nr. 100/2001 privind recunoasterea diplomelor, act normativ elaborat in conformitate cu Directivele Consiliului numarul 89/48/CEE si numarul 92/51/CEE privind sistemul general de recunoastere a calificarilor profesionale si ale Directivelor Consiliului numerele 77/452/CEE, 77/453/CEE, 78/686/CEE, 78/687/CEE, 78/1026/CEE, 78/1027/CEE, 80/154/CEE, 80/155/CEE, 85/384/CEE, 85/432/CEE, 85/433/CEE, 93/16/CEE si 81/1057/CEE privind profesiile de asistent medical generalist, moasa, medic stomatolog, medic veterinar, farmacist si medic.

Activitatea profesionala reglementata este acea meserie care se poate practica numai in virtutea existentei unei calificari profesionale dovedita de o diploma sau un certificat de studii. Pentru angajarea pe teritoriul Ungariei intr-o meserie reglementata este necesara recunoasterea diplomelor si calificarilorde catre aceasta tara.

Din punct de vedere al reglementarii juridice, activitatile profesionale reglementate se impart in doua categorii:

a)    Prima categorie include calificarile urmatoare: medic generalist, medic stomatolog, medic veterinar, farmacist, asistent medical si moasa, diplome a caror recunoastere este stabilita conform Directivelor Europene. Aceste Directive permit o recunoastere automata pentru ca procesul de obtinere a acestor diplome se bazeaza pe un sistem de calificare care a fost armonizat. In concluzie, in procesul de recunoastere, autoritatile nu studiaza procesul de invatamant care duce la obtinerea diplomei respective, ci daca solicitantul respecta conditiile impuse pentru practicarea meseriei respective in tara de origine. Pentru practicarea meseriei, pe langa recunoasterea automata a diplomei sau a certificatului de studii, autoritatile ungare mai pot solicita si alte documente (de exemplu: cazier judiciar, adeverinta medicala care sa ateste clinicul sanatos etc.).
b)    A doua categorie are in vedere alte meserii in afara celor sapte mai sus mentionate, procesul de recunoastere decurgand conform Directivelor Consiliului numarul 89/48/CEE si numarul 92/42/CEE privind sistemul general de recunoastere a calificarilor profesionale. Sistemul general de recunoastere se bazeaza pe increderea dintre tarile membre. Procesele de invatamant, care conduc la obtinerea a diferite calificari profesionale nu sunt armonizate, in consecinta aceste calificari profesionale nu pot fii recunoscute automat.

Actele necesare pentru recunoasterea diplomelor si certificatelor de studii pentru cetatenii romani care vor sa stabileasca in Ungaria pentru practicarea meseriilor mai sus enumerate sunt urmatoarele:

?    Copia tradusa si legalizata a actului care certifica ca este indreptatit sa practice meseria respectiva in tara de origine.
?    Copia tradusa si legalizata a diplomei sau certificatului de studii.
?    Dovada platii taxei de administrare.

Daca solicitantul nu doreste sa se stabileasca in Ungaria, dar vrea sa practice meseria si pe teritoriul Ungariei, are obligatia sa se inregistreze inainte de inceperea activitatii. Faptul ca este indreptatit la practicarea unei meserii nu il scuteste de respectarea reglementarilor cu privire la angajarea in munca a strainilor.

Pe langa cererea de inregistrare, solicitantul trebuie sa inainteze urmatoarele acte:

?    Copia tradusa si legalizata a actului care certifica ca este indreptatit sa practice meseria respectiva in tara de origine;
?    Copia tradusa si legalizata a diplomei sau certificatului de studii;
?    Daca solicitantul doreste sa practice meseria de medic, medic stomatolog, asistent medical sau meseria de moasa trebuie sa demonstreze ca nu este sub interdictia de a practica aceasta meserie in Romania;
?    Dovada ca este apt din punct de vedere medical, daca acest fapt este prevazut intr-un act normativ.

Termenul general de solutionare a cererii de recunoastere a diplomelor si calificarilor profesionale stabilit de lege este de 90 de zile, daca au fost depuse toate documentele, iar pentru luarea deciziei nu mai este necesara solicitarea altor acte doveditoare. Aceste perioade se pot prelungi o data cu maximum 30 de zile.Termenul de rezolvare se calculeaza de la primirea actelor doveditoare solicitate.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora