Capitolul III Valoarea in vama a marfurilor

Data: 18 aprilie 2011   Ora: 12:52

Art. 56

(1) Dispozitiile prezentului capitol stabilesc modul de determinare a valorii in vama in scopul aplicarii Tarifului vamal al Romaniei si a masurilor netarifare prevazute de dispozitiile legale care reglementeaza domenii specifice legate de schimbul de marfuri.
(2) Valoarea in vama reprezinta acea valoare care constituie baza de calcul a taxelor vamale prevazute in Tariful vamal al Romaniei.

Art. 57

(1) Procedura de determinare a valorii in vama este cea prevazuta in Acordul privind aplicarea articolului VII al Acordului general pentru tarife vamale si comert 1994, ratificat prin Legea nr.133/1994, cu modificarile ulterioare.
(2) La valoarea in vama, conform prevederilor Art. 1 din Acord, in masura in care au fost efectuate, dar nu au fost cuprinse in pret, se includ:
a) cheltuielile de transport al marfurilor importate pana la frontiera romana;
b) cheltuielile de incarcare, de descarcare si de manipulare, conexe transportului, al marfurilor din import aferente parcursului extern;
c) costul asigurarii pe parcurs extern.
(3) Cu conditia de a fi evidentiata separat de pretul efectiv platit sau de platit, nu se include in valoarea in vama valoarea dobanzilor stabilita in conformitate cu acordurile de finantare incheiate de cumparator cu privire la marfurile importate, indiferent daca finantarea este acordata de vanzator sau de alta persoana, cu conditia ca acordurile de finantare sa fi fost incheiate in scris si daca i se solicita, cumparatorul sa poata demonstra ca:
a) astfel de marfuri sunt vandute efectiv la pretul declarat ca pret efectiv platit sau de platit;
b) rata dobanzii pretinsa nu depaseste nivelul uzual pentru astfel de tranzactii in tara si la momentul in care s-a acordat finantarea.
(4) Cand determinarea definitiva a valorii in vama nu se poate efectua imediat, importatorul are dreptul de a ridica marfurile din vama, la cerere, cu conditia sa constituie o garantie in forma acceptata de autoritatea vamala.
(5) In cazul in care, in termen de 30 de zile de la ridicarea marfii, importatorul nu prezinta documente concludente privind determinarea valorii in vama, autoritatea vamala procedeaza la executarea garantiei, operatiunea de plasare a marfurilor sub un regim vamal fiind considerata incheiata.
(6) Prin regulamentul vamal se pot stabili reguli specifice pentru determinarea valorii in vama a suporturilor informatice pentru echipamentele de prelucrare a datelor continand date sau instructiuni, precum si pentru marfurile perisabile care sunt livrate, in mod uzual, in regim comercial de vanzare in consignatie.

Art. 58

(1) Valoarea in vama se declara de catre importator, care este obligat sa depuna la biroul vamal o declaratie pentru valoarea in vama, insotita de facturi sau de alte documente de plata a marfii si a cheltuielilor pe parcurs extern, aferente acesteia.
(2) Declaratia pentru valoarea in vama poate fi depusa si prin reprezentant, in acest caz raspunderea fiind solidara.

Art. 59

Dispozitiile prezentului capitol se aplica in mod corespunzator la determinarea valorii in vama a marfurilor puse in libera circulatie dupa ce au fost plasate sub un alt regim vamal sau au avut o alta destinatie vamala.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora