Cum ajuta un recuperator de creante datornicii

Tomasz Ignaczak, Kruk Romania

Cum ajuta un recuperator de creante datornicii Data:8 aprilie 2013   Ora: 09:30

In 2012 piata de colectare a creantelor a cunoscut o usoara crestere in ceea ce priveste vanzarea de portofolii de creante. Daca inainte se vindeau portofolii trimestrial sau anual, exista acum banci in piata care vand lunar portofolii de credite neperformante, a declarat intr-un interviu pentru Efin.ro directorul general al Kruk Romania, Tomasz Ignaczak (foto).

Potrivit oficialului, valoarea medie a unei creante administrate de KRUK Romania a fost in anul 2012 de aproximativ 2.300 RON. Conform datelor statistice ale companiei, Muntenia este regiunea care a inregistrat anul trecut cel mai mare volum de creante acceptate spre colectare de companie, cu o valoare nominala de aproximativ 533 milioane RON, reprezentand 41% din numarul total al creantelor. Pe locul urmator se situeaza Transilvania, cu o valoare nominala a creantelor de 395 milioane RON, care reprezinta aproximativ 30% din totalul creantelor administrate de compania de colectare creante.

Majoritatea persoanelor cu datorii sunt bine intentionate si doresc sa-si plateasca datoriile, dar situatii dificile, cum ar fi pierderea locului de munca, scaderea salariului, o boala severa sau un eveniment neprevazut care necesita cheltuieli mari, ii impiedica sa-si rezolve problema datoriilor acumulate.

Compania a implementat inca din anul 2008 un model de colectare pe cale amiabila prin incheierea de angajamente de plata prin care datoriile pot fi platite de catre persoanele cu datorii, in rate lunare convenabile. Pana in prezent, KRUK a ajutat mii de persoane sa-si rezolve problema datoriilor acumulate si sa reintre in circuitul economic normal, platind in mod regulat, ratele lunare convenabile.

1.Cum ati caracteriza procesul de colectare creante in 2012? Care au fost principalele probleme pe care le-au avut de infruntat reprezentantii Kruk Romania?

In 2012 piata de colectare a creantelor a cunoscut o usoara crestere in ceea ce priveste vanzarea de portofolii de creante. Daca inainte se vindeau portofolii trimestrial sau anual, exista acum banci in piata care vand lunar portofolii de credite neperformante.

Pe fondul cresterii volumelor creantelor, bancile si ceilalti jucatori de pe piata prefera sa vanda mai mult decat sa externalize. Preferinta manifestata in 2011 a continuat si in 2012, astfel incat s-a mentinut aceasta tendinta de inversare a proportiei intre creantele externalizate in baza unui contract de mandat si cele vandute.

2.Care a fost valoarea cazurilor gestionate de companie anul trecut? Care sunt estimarile pentru 2013?

In 2012, KRUK Romania a acceptat spre colectare cazuri cu o valoare nominala de 1,3 miliarde RON.

Estimam ca piata de achizitii de portofolii de creante se va mentine la nivelul anului 2012. Sectorul bancar va sustine acest trend prin vanzarea de portofolii de creante de consum. Consecvent practicii anterioare, KRUK va continua sa fie un jucator activ pe piata de achizitie de portofolii de creante si va participa in licitatii pentru achizitia de portofolii pe toate pietele unde Grupul isi desfasoara activitatea, Polonia, Republica Ceha, Slovacia si in Romania. Grupul doreste sa-si mentina o cota importanta pe piata de profil.

3.S-a inregistrat o crestere a numarului institutiilor financiare care au apelat la serviciile dumneavoastra? Au bancile nevoie de ajutor pentru recuperarea datoriilor?

Pe parcursul anului 2012, Grupul KRUK a investit suma totala de 328,6 milioane RON in achizitia de protofolii. In Polonia, Romania, Republica Ceha si Slovacia, Grupul a achizitionat 53 de portofolii de la institutii financiare si companii de telecomunicatii. Creantele achizitionate includ si trei portofolii de creante corporate, cu o valoare nominala de 3,83 miliarde RON.

4.Care a fost valoarea medie a unei creante in 2012 si care este rata de succes in colectarea datoriilor? Care sunt estimarile pentru acest an?

Valoarea medie a unei creante administrate de KRUK Romania a fost in anul 2012 de aproximativ 2.300 RON.

Rata de success depinde de calitatea portofoliului si de perioada de colectare. Un portofoliu de creante poate contine creante cu diverse valori si vechimi, pentru care se aplica strategii de colectare diferentiate, adaptate cazurilor specifice. Astfel, consideram ca prezentarea unei valori la nivel de portofoliu KRUK este o informatie irelevanta.

5.Care este perioada in care poate fi recuperat un credit? De ce depinde gradul de colectare al creditelor?

Perioada de colectare incepe in prima zi de intarziere si se incheie la momentul la care creanta a fost recuperata.

Eficienta procesului de colectare a creantelor depinde de activitatea companiilor de colectare si de vechimea creantei. Eficienta procesului de colectare creante depinde, printre altele, de:

-Vechimea creantei

-Valoarea creantei

-Situatia curenta a bunurilor debitorului si bonitatea acestuia

-Gradul de complexitate al instrumentelor de colectare

-Profesionalismul specialistilor in colectarea creantelor

6.Care sunt principalele probleme ale clientilor dumneavoastra? Cum pot fi acestea rezolvate? Ce le recomandati persoanelor care au contractat credite la banci si, din motive independente de vointa lor, nu le mai pot returna?

Majoritatea persoanelor cu datorii sunt bine intentionate si doresc sa-si plateasca datoriile, dar situatii dificile, cum ar fi pierderea locului de munca, scaderea salariului, o boala severa sau un eveniment neprevazut care necesita cheltuieli mari, ii impiedica sa-si rezolve problema datoriilor acumulate.

KRUK a implementat inca din anul 2008 un model de colectare pe cale amiabila prin incheierea de angajamente de plata prin care datoriile pot fi platite de catre persoanele cu datorii, in rate lunare convenabile. Pana in prezent, KRUK a ajutat mii de persoane sa-si rezolve problema datoriilor acumulate si sa reintre in circuitul economic normal, platind in mod regulat, ratele lunare convenabile.

Aceasta abordare propusa de KRUK persoanelor cu datorii pentru rezolvarea problemei lor este o solutie win-win, reciproc avantajoasa, care a fost implementata la nivelul intregului Grup si este raspunsul la problemele financiare cauzate de criza economica. Valoarea ratei lunare este negociata de persoana cu datorii impreuna cu consultatii din centrul de contact, in urma unei discutii pe timpul careia acestia evalueaza impreuna atat venitul familiei, cat si cheltuielile familiei pe intreaga luna.

Cea mai buna abordare a problemelor financiare este de a contacta imediat creditorul sau compania de colectare creante pentru a gasi impreuna o solutie de rezolvare a datoriilor acumulate. Contactul direct si o discutie deschisa in timpul careia sa se evalueze bugetul familiar lunar, prin compararea veniturilor si a cheltuielilor, va ajuta persoanele cu datorii sa-si evalueze posibilitatile de plata a datoriilor. KRUK le ofera persoanelor cu datorii solutia avantajoasa de plata a datoriilor in rate lunare, adaptate situatiei financiare curente.

7.Din datele pe care le detineti, care sunt regiunile cu cei mai multi datornici la banci?

Conform datelor statistice pentru anul 2012 din baza de date a companiei KRUK Romania, Muntenia este regiunea care inregistreaza cel mai mare volum de creante acceptate spre colectare de companie in 2012, cu o valoare nominala de aproximativ 533 milioane RON, reprezentand 41% din numarul total al creantelor. Pe locul urmator se situeaza Transilvania, cu o valoare nominala a creantelor de 395 milioane RON, care reprezinta aproximativ 30% din totalul creantelor administrate de KRUK.

La polul opus se afla Dobrogea, regiunea care inregistreaza cel mai mic volum de creante, 75 milioane RON, reprezentand aproximativ 6% din valoarea totala a creantelor din baza de date.

Aceste date statistice se refera la toate creantele administrate de KRUK pe piata din Romania, inclusiv credite neperformante, facturi la utilitati si catre furnizorii de servicii de telecomunicatii, etc.

8.Cum ati caracteriza evolutia pietei de recuperare a creantelor in anii de criza? Ce rol au jucat bancile in aceasta evolutie? Care vor fi, in opinia dumneavoastra, principalele tendinte in piata in 2013?

Influentata de evolutiile pietei financiare, activitatea companiilor de colectare creante cunoaste o dezvoltare in perioadele de criza economica. Industria de colectare a creantelor este raspunsul natural la un context care se regaseste la nivel global. In perioadele de criza economica, sistemul bancar, prin natura activitatii sale de creditare, a constituit o importanta sursa de creante neperformante generate pe piata, fie prin externalizarea acestora spre colectare, fie prin vanzare.

KRUK Romania isi concentreaza activitatea pe cele doua segmente de management al creantelor: colectarea creantelor cesionate de institutiile financiare si oferirea de servicii de colectare a creantelor externalizate spre colectare. Suntem o companie flexibila si oferim solutii personalizate fiecarui client, adaptate conditiilor pietei. Inca din anul 2008, Grupul KRUK a promovat o strategie de colectare pe cale amiabila, prin incheierea de angajamente de plata a datoriilor in rate convenabile, adaptate situatiei financiare curente a persoanelor cu datorii.

Prin implementarea strategiei pro-angajamente de plata in Romania, persoanele cu datorii au reintrat in circuitul social si economic, reusind ca in timp sa-si rezolve problema datoriilor.

Grupul KRUK este liderul pietei de management al creantelor din Polonia si unul dintre jucatorii de top ai industriei de profil din Romania. Din anul 2011, Grupul si-a continuat extinderea, incepandu-si activitatea si in Republica Ceha, iar din anul 2012 si in Slovacia.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Interviuri asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult