Semnăturile Electronice: Guvernarea Identității și Integrității Digitale

Semnăturile Electronice: Guvernarea Identității și Integrității Digitale Data: 8 ianuarie 2024   Ora: 18:16 Semnăturile Electronice: Guvernarea Identității și Integrității Digitale

În lumea modernă, semnăturile electronice au devenit esențiale pentru eficientizarea și securizarea proceselor juridice și administrative. Deși inițial au fost înconjurate de incertitudine, semnăturile electronice își consolidează treptat poziția ca instrumente indispensabile în practica dreptului. Incorpo.ro, un pionier în accesibilizarea investițiilor străinilor în România, a lansat un ghid detaliat despre semnăturile electronice, marcând un pas important în clarificarea și utilizarea acestora.

Istoria Scurtă a Semnăturilor Electronice

Semnăturile electronice au rădăcini adânci în istoria internetului și tehnologiei informației, începând cu dezvoltarea protocolului HTTPS în 1994 de către Netscape Communications. Au urmat diverse directive și legi, inclusiv Directiva 1999/93/CE a UE și Legea 455/2001 din România, care au încorporat conceptele semnăturilor electronice în legislație.

Principali furnizori de semnături electronice din România:

 1. SC Trans Sped SRL
 2. SC Digisign SA
 3. SC Certsign SA
 4. SC Alfatrust Certification SA
 5. SC Centrul de Calcul SA
 6. UM 0296 Bucureşti
 7. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale

Mulți dintre acești furnizori au migrat către acreditări la nivel european, reflecând o evoluție naturală într-un spațiu digital în continuă schimbare.

Regula EU eIDAS

Regulamentul eIDAS (910/2014) a fost un pas semnificativ în standardizarea semnăturilor electronice și în stabilirea unui cadru legal pentru utilizarea acestora la nivel european. Acest regulament definește trei tipuri principale de semnături:

 • Semnături Simple: O simplă amintire a semnatarului în document.
 • Semnături Avansate: Identifică semnatarul în mod direct și inequivoc.
 • Semnături Avansate Calificate: Oferă o prezumție de corectitudine, fiind emise de instituții de încredere.

Furnizorii acreditați au acum rolul unor "notari digitali", capabili să ofere semnături cu valoare juridică echivalentă cu cele calificate.

Alte Forme de Furnizare a Confidențialității

Pe lângă semnăturile electronice, există și alte metode de asigurare a confidențialității, cum ar fi sigiliile electronice, care sunt emise entităților cu personalitate juridică și identifică organizația, nu membrii acesteia.

Ghidul Incorpo.ro

Incorpo.ro, prima platformă de înregistrare automată de societăți ce facilitează investițiile străinilor în România, a publicat un Ghid Complet despre semnăturile electronice. Acest ghid oferă o resursă valoroasă pentru înțelegerea și aplicarea corectă a semnăturilor electronice, un pas esențial în facilitarea proceselor de afaceri și juridice în era digitală.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult

 • Credite


  Compara »
 • Depozite la Termen


  Compara »

Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai multArticolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult