Mesaj din partea BNR: prudenta

Mesaj din partea BNR: prudenta Data: 1 iulie 2010   Ora: 06:59

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri, 30 iunie, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25% pe an, dupa patru reduceri consecutive de la inceputul acestui an, precum si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Deciziile vizeaza pe termen mai indelungat asigurarea continuarii procesului de dezinflatie in concordanta cu obiectivele stabilite pe termen mediu, revitalizarea sustenabila a procesului de creditare a economiei romanesti, cu precadere reluarea imprumuturilor catre sectorul privat, precum si evitarea volatilitatii excesive a cursului de schimb.

BNR  va lua masuri pentru limitarea efectelor negative ale majorarii TVA privind inflatia si va mentine o politica monetara prudenta, tinand cont de accelerarea temporara a inflatiei, dar si de persistenta incertitudinilor privind rezultatele eforturilor de consolidare fiscala.

"In conditiile in care majorarea taxei pe valoarea adaugata va conduce imediat la o crestere semnificativa a nivelului preturilor cu amanuntul - si implicit la o accelerare temporara a inflatiei masurata pe baza indicelui agregat al preturilor de consum - BNR va actiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei masuri si continuarea ancorarii anticipatiilor inflationiste la niveluri scazute", au precizat oficialii bancii centrale.

Totodata, reprezentantii bancii au mentionat ca vor continua gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si ca monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare. Acestea creeaza premise favorabile pentru reluarea pe baze sustenabile a cresterii economice.

CA al BNR a reafirmat ca respectarea obiectivelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale este principala ancora pentru reluarea sustenabila a procesului de dezinflatie, mentinerea stabilitatii financiare si relansarea durabila a activitatii economice.

Banca centrala a scazut de la inceputul acestui an dobanda in fiecare dintre cele patru sedinte de politica monetara anterioare, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, dar a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta la 15% si, respectiv, 25%.

Curtea Constitutionala a decis vineri, 25 iunie, ca unele dintre masurile de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, care reglementau printre altele scaderea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, sunt neconstitutionale. In acest context , Guvernul Romaniei a decis majorarea TVA de la 19% la 24%.

BNR a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult