Fara comision de rambursare anticipata la credite!

Fara comision de rambursare anticipata la credite! Data: 10 iunie 2010   Ora: 11:06

Bancile prezente pe piata locala au suferit o grava lovitura: guvernul Romaniei a decis, prin ordonanta de urgenta, sa elimine comisionul de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, atat a celor cu garantii imobiliare, cat si a celor fara acest tip de garantii. Totodata, s-a hotarat limitarea la 1% a comisioanelor la imprumuturi cu dobanda fixa, daca perioada dintre rambursare si data convenita pentru incetarea contractului este mai mare de un an, si la 0,5%, daca aceasta perioada este mai mica de un an.

In acest context, institutiile financiare vor fi nevoite sa modifice aproximativ opt milioane de contracte de credit ca urmare a adoptarii noului act normativ.

“Este o masura in favoarea acelora care au credite astazi. Vor putea obtine refinantari ale creditelor pentru a-si putea plati ratele la banci in conditii mai avantajoase Acest comision de rambursare anticipata va fi diminuat din momentul intrarii in vigoare a acestei OUG, iar creditorii vor trebui, prin acte aditionale, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare, sa modifice contractele de credit”, a declarat primul ministru al Romaniei, Emil Boc.

In opinia analistilor eFin.ro, aceasta masura va duce la majorarea usoara a dobanzii la creditele pe perioade mai indelungate, pentru asigurarea profitabilitatii acestor tipuri de credite. Planurile de afaceri ale bancilor tin cont de veniturile pe termen lung din aceste credite considerate ‘captive’. Din punct de vedere al clientilor, este de asteptat o crestere a activitatii de refinantare in perioada urmatoare, desi conditiile de creditare oferite de banci sunt mai restrictive acum decat in anii anteriori.

 “In opinia mea, scopul acestei masuri nu este acela de a creste apetitul clientilor pentru imprumuturi, ci acela de a usura efortul lor financiar, precum si luarea unei decizii in momentul contractarii unui credit in timp ce se compara diferite oferte bancare”, a precizat directorul general al Emporiki Bank, Pierre Martin.

Pe de alta parte, aceasta actiune ar putea produce schimbari importante in portofoliul fiecarei banci, in contextul migrarii clientilor de la o banca la alta in cautarea celor mai bune oferte in ceea ce priveste ratele dobanzilor. Este momentul ca bancile sa depuna eforturi continue pentru a face diferenta in ceea ce priveste serviciile oferite, profesionalismul angajatilor, usurinta de a alege, lejeritatea procesului, modalitatile de a facilita aplicarea, a adaugat oficialul Emporiki Bank.

Potrivit OUG, un consumator are dreptul sa se retraga din contractul de credit, fara a invoca motive, in termen de 14 zile calendaristice, daca a identificat ulterior o oferta mai avantajoasa.

“Este inca o masura in sprijinul consumatorului, astfel incat, intr-o economie de piata sa-i oferim cetateanului alternative pentru a-si gasi cele mai bune solutii financiare, in cazul diverselor contracte de credit”, a afirmat premierul.

Totodata, potrivit noilor reglementari, comisionul de rambursare anticipata va fi eliminat si pentru situatiile in care: rambursarea a fost realizata ca urmare a executarii unui contract de asigurare care are drept scop asigurarea riscului de neplata, precum si in cazul in care contractul de credit este acordat sub forma unei facilitati „descoperire de cont”.

"In conditiile crizei financiare si economice, consumatorii ce acceseaza credite bancare sunt supusi unor restrictii care distorsioneaza mecanismele pietei si libera concurenta. Pana in prezent, bancile au fost incurajate sa tina "captiv" consumatorul fie prin informare deficitara fie prin comisioane de rambursare anticipata descurajante. Aceste distorsiuni au afectat mediul bancar si mediul de afaceri in general prin ingradirea liberei circulatii a serviciilor. Prezentul act normativ contribuie la intarirea cadrului concurential pe piata serviciilor atat pe plan national cat si la nivelul Uniunii Europene”, a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protecta Consumatorilor, Constantin Cerbulescu.

Se interzice perceperea unui comision de analiza dosar in cazul in care creditul nu se acorda, precum si perceperea unui comision de depunere/retragere numerar pentru plata ratelor la imprumut.

Bancile vor fi obligate sa informeze solicitantii inainte de incheierea contractului, printr-un formular standard, asupra comisioanelor, dobanzilor si altor costuri practicate, astfel incat clientul sa aiba posibilitatea de a compara datele cu ofertele altor banci.

In plus, se interzice introducerea in actele aditionale a altor prevederi decat cele din ordonanta de urgenta, intrucat vor fi considerate nule de drept.

In cazul in care institutiile financiare nu vor respecta prevederile actului normativ, acestea vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 10.000 lei si 100.000 lei.

Amenzile vor fi aplicate de catre reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, la sesizarea consumatorilor, a asociatiilor de consumatori ori din oficiu.

Odata cu aplicarea amenzii vor putea fi insa dispuse si alte sanctiuni complementare, si anume respectarea imediata a clauzelor contractuale incalcate, restituirea sumelor incasate fara temei legal in maximum 15 zile, aducerea contractului in conformitate cu prevederile legale in maximum 15 zile si repararea deficientelor constatate tot in maximum 15 zile.

In acelasi timp, va putea fi propusa si suspendarea activitatii de creditare pana la intrarea in legalitate.

Printre bancile care au operat pana in prezent modificari ale comisionului de rambursare anticipata a creditelor se numara CEC Bank, Banca Comerciala Romana si Banca Italo Romena.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai multArticolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult