Optimism din partea FMI si CE

Optimism din partea FMI si CE Data: 4 august 2010   Ora: 12:48

Romania a indeplinit criteriile necesare pentru eliberarea celei de-a treia transe a programului Uniunii Europene de asistenta a balantei de plati in valoare de 1,2 miliarde de euro, au afirmat oficiali ai Comisiei Europene.

"Masurile ambitioase de consolidare fiscala convenite cu autoritatile in mai si iunie au fost implementate asa cum a fost planificat", au precizat reprezentantii europeni, adaugand ca acestea par a fi suficiente pentru a se atinge tintele convenite de deficit bugetar de 6,8% si 4,4% din PIB (dupa metodologia cash) in 2010 si 2011 (7,3% si 4,9% din PIB dupa metodologia ESA).

Romania isi mentine angajamentul de a-si reduce deficitul sub 3% din PIB in 2012.

In ceea ce priveste Fondul Monetar International, boardul FMI va aproba eliberarea urmatoarei transe de 914 milioane euro din acordul stand-by dupa ce autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite, printre care si plata a 2 miliarde lei in contul arieratelor statului, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI de evaluare.

"La nivel de experti am constatat ca performantele la finele lunii iunie sunt bune iar programele sunt adecvate atingerii tintelor majore din program. Odata ce autoritatile romane vor realiza preconditiile boardul FMI se va reuni si se va aproba eliberarea transei de 914 milioane euro (...) Evaluarea noastra arata ca toate criteriile au fost indeplinite, cu exceptia arieratelor, tinta care a fost ratata si pana acum. (…) Din nefericire soldul arieratelor nu s-a micsorat. Ca actiune ce trebuie indeplinita inainte ca reviziuirea acordului sa fie aprobata de Board, Guvernul trebuie sa plateasca 1,9 – 2 miliarde de lei din arierate", a spus Franks, potrivit Mediafax.

Oficialul a aratat ca va putea cere o noua derogare pentru Romania in privinta arieratelor doar daca se vor vedea eforturi "serioase" pentru rezolvarea acestei probleme. Practic, este ultima sansa majora pentru FMI de a impune reducerea arieratelor si intrarea cat mai aproape de calendarul convenit in februarie, sunt de parere analistii eFin.ro. O reducere a arieratelor cu 2 miliarde lei ar insemna un efort bugetar insemnat, care ar pune presiune pe atingerea tintei de deficit. Pe de alta parte, reducerea arieratelor ar introduce bani in circuitul economic, cu un efect benefic asupra relansarii economice.

Calendarul privind tintele de arierate negociat cu FMI in luna februarie stabilea reducerea stocului pana la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, la 1,09 miliarde lei la jumatatea anului, 810 milioane lei dupa primele noua luni si 480 de milioane lei la sfarsitul anului.

Arieratele la buget trebuie eliminate in totalitate pana la finele lunii aprilie 2011, cand este stabilita si inchiderea programului cu FMI.

Contractie economica de 1,9% in 2010

Redresarea economica a tarii noastre va fi probabil intarziata din cauza cererii interne slabe, a evolutiilor din regiune si a inundatiilor recente. Reprezentantii CE si FMI estimeaza ca PIB-ul real se va diminua cu 1,9 % in 2010.

Cu toate acestea, se anticipeaza o cresterea economica pozitiva incepand din 2011. Inflatia va creste temporar ca urmare a majorarii TVA-ului la 24%, insa va trebui sa se diminueze pentru a atinge o valoare in jur de 3 % in cursul lui 2011. Analistii eFin.ro considera tinta de 3% pentru 2011 ca deosebit de ambitioasa. O scadere de aproximativ 4 procente in decursul unui an este greu de obtinut, daca nu va fi ajutata de o relaxare fiscala agresiva.

"S-au realizat progrese si cu celelalte reforme convenite in program, care reprezinta conditionalitati pentru urmatoarele transe din imprumutul UE. Reforma pensiilor este gata sa fie adoptata de catre parlament in septembrie. Un Consiliu Fiscal independent a fost creat recent pentru a intari cadrul de politica fiscala. De asemenea, guvernul roman este determinat sa ia masuri menite sa accelereze absorbtia fondurilor structurale si sa combata frauda fiscala si evaziunea. In sectorul financiar, regimul de finantare si structura de guvernanta a fondului de garantare a depozitelor vor fi imbunatatite pana la sfarsitul lui septembrie 2010, asa cum a fost prevazut", au adaugat reprezentantii Comisiei.

O misiune comuna a Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti in perioada 26 iulie - 4 august pentru a evalua programul de politici economice din cadrul programului de asistenta multilaterala in valoare de 20 miliarde de euro.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult