Economia mondiala se va comprima cu 2,5% in 2009

Economia mondiala se va comprima cu 2,5% in 2009 Data: 13 iulie 2009   Ora: 12:33 Diferenta dintre cresterea economica mondiala dintre anii 2007 si 2009 va ajunge la 6,6 puncte procentuale, reprezentand o contractie a cresterii extrem de accentuata.

Economia mondiala se va comprima pe parcursul anului in curs cu 2,5%, o crestere economica pozitiva, de 1,7%, fiind anticipata in 2010. Recuperarea va fi mai lenta pentru tarile industrializate, de doar 0,5%, si mai semnificativa pentru tarile emergente, de 4,1%.

Exista trei tipuri de semnale pozitive care sustin o recuperare a cresterii sub forma de L oblic. Unii indicatori ai economiei reale se amelioreaza, si anume vanzarile retail, sectorul imobiliar si somajul din Statele Unite ale Americii, precum si productia industriala din Marea Britanie, studiile anticipative pe investitori si clienti indica o crestere, iar jucatorii de pe pietele financiare manifesta un apetit innoit pentru risc. Scenariul nostru de crestere sub forma de L oblic depinde totusi de nivelul de incredere, care este inca slab, sustine presedintele Coface, Francois David.

Astfel, diferenta dintre cresterea economica mondiala dintre anii 2007 si 2009 va ajunge la 6,6 puncte procentuale, reprezentand o contractie a cresterii extrem de accentuata.

Dupa ce agentia Coface a redus ratingul pentru 22 de tari in ianuarie 2009 si apoi pentru 47 in aprilie, in luna iulie a redus ratingurile pentru inca 13 tari, in principal pentru economiile mici si mijlocii foarte dependente de comertul international.

Pe de alta parte, recesiunea pare sa se apropie de sfarsit in Europa Occidentala, unde ratingurile pentru majoritatea tarilor raman neschimbate, cu exceptia Austriei, Olandei si a Finlandei, ca urmare a scaderii cererii externe. Coface plaseaza si ratingul pentru Portugalia pe supraveghere negativa, pe fondul contractiei masive a consumului casnic si a diminuarii exporturilor si investitiilor.

In Europa emergenta economia reala este cea mai afectata de criza, monedele fiind inca instabile. Astfel, Slovacia a fost plasata pe supraveghere negativa din cauza unei comprimari semnificative a activitatii economice, similara cu tarile baltice ca urmare a amplorii pe care a capatat-o recesiunea, ceea se resimte cu precadere asupra companiilor cu datorii mari din aceste tari.

America Latina  prezinta o anumita capacitate de a face fata crizei economice mondiale, insa  America Centrala este afectata de recesiunea din America de Nord. Coface a plasat pe supraveghere negativa ratingurile pentru economiile mici care continua sa sufere consecintele crizei din Statele Unite, si anume Costa Rica, El Salvador si Guatemala. In Venezuela, accesul la lichiditati in dolari este din ce in ce mai dificil, conducand la o crestere a intarzierilor de plata. 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult