Criza economica aduce investitorii in imobliare cu picioarele pe pamant

Au trecut aproximativ noua luni de cand criza economica si-a facut simtita in mod considerabil prezenta in Romania, afectand toate sectoarele economice, cu precadere piata imobiliara si pe cea auto.
Prevestita inca din intervalul aprilie-august 2008, blocarea completa a sectorului imobiliar a avut loc in iarna anului 2009, odata cu inghetarea pietei de creditare financiara.
Cresterea economica, relaxarea normelor financiare, majorarea numarului si a fortei financiare a intreprinzatorilor, precum si previziunile aderarii la spatial economic european de la inceputul anilor 2000 au avut menirea sa starneasca interesul investitorilor pentru piata rezidentiala din tara noastra, astfel ca in perioada 2004-2008 s-a construit si s-a livrat un numar mai mare de locuinte decat in toata perioada 1990-2002, afirma specialistii Darian Rom Suisse.
Cu toate acestea, Romania s-a clasat printre ultimele tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul locuintelor noi livrate la mia de locuitori, si anume 1,7 unitati.
Dezvoltarea sectorului imobiliar a determinat pe de o parte profituri extraordinare pentru jucatorii de pe piata, cat si un volum impresionant de venituri directe si indirecte pentru bugetul statului. Pe de alta parte, a condus la o explozie a preturilor si la un haos privind respectarea planurilor urbanistice zonale.
Numarul tranzactiilor imobiliare realizate in intervalul ianuarie-mai 2009 a fost de 134.496, in scadere cu 36% comparativ cu perioada similara a anului precedent, valoarea impozitelor incasate diminuandu-se cu 64,14%, la 174,72 milioane lei.
Scaderea preturilor, determinata de reducerea cererii, precum si de presiunile dobanzilor si a ratelor bancare aferente creditelor contractate asupra dezvoltatorilor, s-a situat la un nivel cuprins intre 10% si 40%, in functie de locatie sau diverse facilitati.
Astfel, la nivelul marilor orase pretul apartamentelor vechi s-a redus cu 23%, in timp ce apartamentele noi s-au ieftinit in medie cu 17%.
Comprimarea economiei nationale poate determina o scadere in continuare a pretului in sectorul imobiliar.
Articole asemanatoare
-
De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje
Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus ...
-
Februarie - Luna Călătoriilor Romantice
Călătorește cu stil și confort. O aventură romantică merită o mașină pe măsură. Imaginea...
-
Cum să îți construiești o carieră de succes ca electrician
Meseria de electrician este una dintre cele mai căutate și respectate profesii din domeniul tehni...
-
De ce să alegi WordPress pentru site-ul afacerii tale?
În era digitală, prezența online a unei afaceri este esențială, iar alegerea platformei pot...
-
Care sunt cele mai mari așteptări ale angajaților de la un angajator
Așteptările angajaților față de angajatori au evoluat semnificativ, influențate de schimbările de...
Comentarii
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
-
Credite
Acces Rapid
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
De ce să alegi rulouri exterioare din aluminiu? Avantaje
Acestea oferă multiple beneficii, de la protecție termică și fonică, până la un plus de siguranță și intimitate. Dacă te ... citeste mai mult