Criza economica aduce investitorii in imobliare cu picioarele pe pamant

Criza economica aduce investitorii in imobliare cu picioarele pe pamant Data: 31 august 2009   Ora: 12:33 La nivelul marilor orase pretul apartamentelor vechi s-a redus cu 23%, in timp ce apartamentele noi s-au ieftinit in medie cu 17%.

Au trecut aproximativ noua luni de cand criza economica si-a facut simtita in mod considerabil prezenta in Romania, afectand toate sectoarele economice, cu precadere piata imobiliara si pe cea auto.

Prevestita inca din intervalul aprilie-august 2008, blocarea completa a sectorului imobiliar a avut loc in iarna anului 2009, odata cu inghetarea pietei de creditare financiara.

Cresterea economica, relaxarea normelor financiare, majorarea numarului si a fortei financiare a intreprinzatorilor, precum si previziunile aderarii la spatial economic european de la inceputul anilor 2000 au avut menirea sa starneasca interesul investitorilor pentru piata rezidentiala din tara noastra, astfel ca in perioada 2004-2008 s-a construit si s-a livrat un numar mai mare de locuinte decat in toata perioada 1990-2002, afirma specialistii Darian Rom Suisse.

Cu toate acestea, Romania s-a clasat printre ultimele tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul locuintelor noi livrate la mia de locuitori, si anume 1,7 unitati.

Dezvoltarea sectorului imobiliar a determinat pe de o parte profituri extraordinare pentru jucatorii de pe piata, cat si un volum impresionant de venituri directe si indirecte pentru bugetul statului. Pe de alta parte, a condus la o explozie a preturilor si la un haos privind respectarea planurilor urbanistice zonale.

Numarul tranzactiilor imobiliare realizate in intervalul ianuarie-mai 2009 a fost de 134.496, in scadere cu 36% comparativ cu perioada similara a  anului precedent, valoarea impozitelor incasate diminuandu-se cu 64,14%, la 174,72 milioane lei.

Scaderea preturilor, determinata de reducerea cererii, precum si de presiunile dobanzilor si a ratelor bancare aferente creditelor contractate asupra dezvoltatorilor, s-a situat la un nivel cuprins intre 10% si 40%, in functie de locatie sau diverse facilitati.

Astfel, la nivelul marilor orase pretul apartamentelor vechi s-a redus cu 23%, in timp ce apartamentele noi s-au ieftinit in medie cu 17%.

Comprimarea economiei nationale poate determina o scadere in continuare a pretului in sectorul imobiliar.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult

  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »

Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai multArticolul Saptamanii

Importanța culturii corporative pentru o companie

Pe măsură ce numărul potențialilor angajatori crește, iar opțiunile devin din ce în ce mai abundente, angajații nu mai sunt interesați ... citeste mai mult