Ce obiceiuri se respecta cu strictete la inmormantare?

Ce obiceiuri se respecta cu strictete la inmormantare? Data: 5 septembrie 2019   Ora: 15:25

Nu exista in viata un moment mai trist decat, evident, decesul. Trecerea in nefiinta a celui ce a insemnat ceva pentru noi vine incarcata cu multa durere. Aceasta nu poate fi estompata nici cu cele mai frumoase cuvinte din lume avand in vedere ca un astfel de eveniment vine pe nepregatite.

In tezaurul roman s-au pastrat multe traditii si obiceiuri ce se respecta cu strictete in cadrul unui astfel de eveniment trist. Unele pot parea putin invechite insa, in esenta, ele exprima mai mult decat o pot face cuvintele.

Este de apreciat modul in care toti participantii de la inmormantare se organizeaza. Acestia, prin gesturi, vestimentatie si asa mai departe, aduc un ultim omagiu celui ce a fost o persoana importanta in vietile lor.

Vestimentatia de la inmormantare

La romani exista traditia hainelor negre ce se poarta la inmormantare. Insa, nu peste tot este asa. Exista religii ce nu impun o anumita vestimentatie in cadrul acestui moment cutremurator.

Avand in vedere traditia crestina, exista un tipar vestimentar atat pentru femei, cat si pentru barbati. Mai exact, la inmormantare, femeile poarta de obicei rochii negre, simple, dar elegante, iar in zilele de vara chiar si palarii de aceeasi culoare.

La barbati se pune accent pe clasica camasa neagra, fara accesorii ce ies in evidenta. Singurele accesorii acceptate sunt palariile negre sau orice altceva ce e in aceasta nuanta.

„Condoleante!” in locul salutului clasic

Aceasta regula nescrisa spune ca in cadrul unui eveniment trist nu se spune niciodata „buna ziua!” sau „buna seara!” dupa caz, ci „Condoleante!”. Romanii tind sa faca acest lucru obsesiv, sa introduca acest cuvant chiar si de panglica de la coroane. Se considera ca acest cuvant e un fel de a spune „adio” mai pretentios, mai sofisticat.

In esenta, condoleantele se adreseaza familiei pentru ca insemna „suntem alaturi de durerea dumneavoasta, luam parte la necazul are v-a lovit.” Asta inseamna ca destinatorul este de fapt familia, nu raposatul in mod direct.

Florile la inmormantare

La inmormantare si priveghere, oameni obisnuiesc sa aduca flori. Este un alt semn de sustinere, regret si sprijin pentru familia indoliata. Insa, la inmormantare florile nu se aleg oricum. In primul rand, cei ce au fost mai apropiati de defunct si stiu ce flori prefera acesta, vor sti deja spre ce trebuie sa se orienteze.

Nu conteaza neaparat tipul florilor atat timp cat cei prezenti sustin moral familia indoliata. Insa, un singul lucru ce nu trebuie omis este numarul acestora – trebuie sa fie par! Despre acest obicei se spun multe, in principal, oamenii cred ca numarul par al florilor reprezinta faptul ca pe lumea cealalta, defunctul nu va fi singur, nu se va simti singur.

De ce se aprind atat de multe lumanari la o inmormantare?

Lumanarile, pe langa cadrul linistit, tainic pe care il concep, mai au un scop cu radacini adanci in religia crestina. Se spune ca atunci cand un om moare, cel ce este langa el trebuie sa ii aprinda imediat o lumanare la capatai pentru ca acesta sa poata vedea drumul spre rai.

Acest lucru il au in vedere si toti cei care vin la priveghi sau ulterior la mormant – incearca sa ii ghideze drumul spre rai.

Cum trebuie transportat defunctul

Transportul funerar a cunoscut diferite forme cu trecerea timpului in Romania. Acum multi ani in urma, se obisnuia ca defunctul sa fie transportat cu caruta trasa de cai, urmata de familie si de apropiati.

Acum lucrurile se desfasoara mai practic si mai rapid, folosind dricurile. Aceste masini special create pentru astfel de evenimente, sunt cele spre care se indreapta in momentul de fata cetatenii romani. Pe lateralele masinii se pot pune coroanele, daca aceasta este de dimensini mai mari, pentru ca participantii sa nu le duca in mana.

Nu in ultimul rand, acum totul se desfasoara cu personal specializat, in special pregatirea inmormantarii. De exemplu, bucurestenii beneficiaza de serviciile oferite de Adysim – firma ce ofera servicii funerare complete.

Inainte chiar si imbalsamarea era facuta acasa, dar nu de membrii familiei, dupa cum prevedea traditia. Acum, avand in vedere legile in vigoare, totul trebuie facut doar de personalul specializat. Cei aflati in nevoie, pot apela la Adysim pentru a beneficia de servicii complete ce tin de inmormantare, respectandu-se, in acelasi timp, toate traditiile romanesti.

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Articole asemanatoare



 

Comentarii


0
Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult





  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »





Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult



Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult