Verificare societati

Verificarea unei societati este necesara atunci cand o societate doreste sa verifice situatia financiara si istoricul de plata a partenerului sau, pentru a evita intrarea in incapacitate de plata a societatii partenere. Verificarea societatii poate consta in verificarea incidentelor in Centrala Incidentelor de Plati (CIP), verificarea asociatilor si a administratorilor, sau verificarea situatiei financiare a societatilor.

Societatile comerciale realizeaza verificari inainte de a colabora cu un partener, cu scopul de a afla istoricul de plata a firmei respective in raport cu partenerii existenti si cu statul, astfel incat sa evite pierderi financiare ca urmare a nerambursarii sumelor datorate de catre parteneri.

Societatile comerciale se impart in:

- Societatea cu raspundere limitata (SRL)

- Societatea pe actiuni (SA)

- Societatea in nume colectiv (SNC)

- Societatea in comandita simpla (SCS)

- Societatea in comandita pe actiuni (SCA)

Societatea in nume colectiv sau in comandita simpla se constituie prin contract de societate, iar societatea pe actiuni, in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut.
Societatea cu raspundere limitata se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure persoane. In acest caz se intocmeste numai statutul.