Peste 73 de milioane de europeni au un nivel scazut de educatie

Peste 73 de milioane de europeni au un nivel scazut de educatie Data: 21 noiembrie 2012   Ora: 10:32

In prezent, 73 de milioane de europeni, adica aproximativ 25% dintre adulti, au un nivel scazut de educatie. Aproape 20% dintre tinerii de 15 ani sunt analfabeti, iar in cinci tari, printre care si Romania, mai bine de un sfert dintre acestia au un nivel scazut al competentelor de citire (Bulgaria - 41%, Romania - 40%, Malta - 36%, Austria - 27,5% si Luxemburg - 26%).

Abandonul scolar ramane la niveluri inacceptabil de ridicate in mai multe state membre: 26,5% in Spania si 23,2% in Portugalia (obiectivul UE este de sub 10%). Dintre adulti, mai putin de 9% participa la formarea pe tot parcursul vietii (obiectivul UE este de 15%).

In randul tinerilor, rata somajului este de aproape 23% in intreaga Uniune Europeana, desi exista peste 2 milioane de locuri de munca vacante care nu pot fi ocupate. Pornind de la aceste date, Europa are nevoie de o reorganizare radicala a modului in care sistemele de invatamant si formare contribuie la dezvoltarea competentelor necesare pe piata muncii.

Comisia Europeana a prezentat o noua strategie de reorganizare a invatamantului, care cuprinde urmatoarele recomandari:

- Trebuie sa se puna mai mult accentul pe dezvoltarea competentelor transversale si a celor elementare la toate nivelurile. Acest lucru este valabil mai ales in cazul competentelor antreprenoriale si IT.

- Un nou criteriu de referinta pentru invatarea limbilor straine: pana in 2020, cel putin 50% dintre tinerii de 15 ani ar trebui sa cunoasca o limba straina (42% in prezent) si cel putin 75% ar trebui sa studieze o a doua limba straina (61% in prezent).

- Sunt necesare investitii pentru a crea sisteme de invatamant si formare vocationala de nivel mondial si pentru a spori nivelurile de invatare intr-un mediu profesional.

Statele membre trebuie sa imbunatateasca recunoasterea calificarilor si a competentelor, inclusiv a celor dobandite in afara sistemului oficial de educatie si formare.

- Tehnologia, in special internetul, trebuie exploatata la maximum. Scolile, universitatile si institutele vocationale si de formare trebuie sa permita un acces mai larg la educatie prin resursele educationale deschise.

- Aceste reforme trebuie sprijinite de profesori bine pregatiti, motivati si intreprinzatori.

- Finantarea trebuie orientata astfel incat sa maximizeze randamentul investitiilor. Atat la nivel national, cat si la nivelul UE este necesar sa se dezbata problema finantarii educatiei -in special a invatamantului vocational si a celui superior.

- Este esential sa se adopte o abordare bazata pe parteneriate.Sunt necesare atat fonduri publice, cat si fonduri private pentru stimularea inovarii si favorizarea schimburilor productive dintre mediul academic si sectorul intreprinderilor.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri International


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult