Teme-te de bail-in, chiar daca ai sub 100.000 euro in banci!

Teme-te de bail-in, chiar daca ai sub 100.000 euro in banci! Data: 21 februarie 2014   Ora: 15:16

Toate persoanele care au depozite in banci mai mici de 100.000 de euro ar trebui sa se teama de bail-in, in conditiile in care sistemul romanesc de garantare a depozitelor bancare este subcapitalizat, este de parere avocatul Gheorghe Piperea, care a precizat: "Desi, potrivit reglementarilor Uniunii Europene, in fiecare tara exista un mecanism de salvare a bancilor falimentare, potrivit caruia depozitele de peste 100.000 de euro sunt garantate, la noi, sistemul este subcapitalizat. Nu as dori sa lansez o bomba, dar parerea mea este ca toti cei care au sub 100.000 de euro in banci, ar trebui sa se teama".

Avocatul a remarcat ca Guvernul se grabeste sa adere la Uniunea Bancara, in contextul in care, din 2015, bancile pot fi salvate cu banii deponentilor.

Domnul Piperea a subliniat: "Anul trecut, dupa bail-in-ul din Cipru, cand deponentii s-au trezit, peste noapte, actionari, UE a spus ca este un caz singular de salvare a bancilor. Apoi, la finele anului trecut, Uniunea Europeana a adoptat procedura pentru toate statele membre care adera la Uniunea Bancara. Ceea ce s-a intamplat in Cipru s-a repetat si la o banca din Spania - Bankia - care a transformat unele depozite in actiuni. Nu exista nicio certitudine ca depozitele garantate ale populatiei nu vor fi utilizate pentru salvarea bancilor".

Avocatul Gheorghe Piperea a subliniat ca Germania, care a impus bail-in-ul, vrea sa taxeze si averea bogatilor. Recent, dupa cum a precizat domnia sa, in Germania au aparut tot mai multe voci care spun ca masura de confiscare a depozitelor incalca drepturile omului si drepturile asupra proprietatii.

Specialistii: "Falimentul personal trebuie reglementat"

Ieri, laitmotivul Conferintei "Codul Insolventei", organizata de Ziarul BURSA in parteneriat cu Institutul National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa, a fost falimentul persoanelor fizice, care, in opinia tuturor celor prezenti la eveniment, ar trebui reglementat, desi Banca Nationala a Romaniei se opune acestui lucru.

Mai mult de 850.000 de persoane fizice sunt in stare de faliment, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, care a precizat ca imprumuturile neperformante ale acestora se reflecta in pierderile bancilor, tot mai mari de la an la an, institutiile bancare provizionandu-si creditele neperformante.

"In cazul in care ar fi aplicata o lege a falimentului personal, persoanele vizate ar beneficia de o descarcare de datorii, in cazul unui faliment scuzabil", potrivit lui Gheorghe Piperea, care a mentionat: "Presupunand ca se intinde pe mai mult de doi ani, chiar daca se pune in vanzare casa, persoanei respective ii este permis sa stea acolo pana cand reuseste sa isi gaseasca o alta casa, eventual cu chirie, astfel incat sa nu fie aruncata in strada. De asemenea, se poate derula o reorganizare judiciara ca la firme, care presupune sau nu taieri de datorii, dar presupune si o disciplina fiscala, un control, o monitorizare si o reinsertie sociala si economica".

In aceste conditii, ar trebui ca toate institutiile, incepand de la banci si terminand cu Fondul Monetar International, sa fie interesate de existenta unei reglementari pentru insolventa persoanelor fizice, mai ales in contextul in care, la nivel european, legislatia prevede ca fiecare stat membru trebuie sa aiba atat lege pentru insolventa persoanelor juridice, cat si pentru insolventa persoanelor fizice.

Avocatul Piperea ne-a declarat: "Cele care pierd in primul rand din acest lucru sunt institutiile bancare. Falimentul personal este o situatie de blocaj maxim pentru banci, care, pana la rezolvarea situatiei, trebuie sa-si creeze provizioane, iar acestea cantaresc din ce in ce mai mult in bilantul bancilor. In momentul in care se trece la faliment, pierderile pot fi scoase din bilantul institutiilor de credit. In ceea ce priveste persoanele fizice in cauza, in momentul declararii falimentului, li se permite sa redevina cetateni normali, acum fiind o pierdere pentru economie si pentru banci, atragand si consecinte catastrofale pe plan social si personal".

Piperea: "Nu cumva Cinteza a apasat sistemul de panica, acum, ca urmeaza alegeri la BNR?"

Gheorghe Piperea a criticat afirmatia facuta, zilele trecute, de Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere in cadrul Bancii Nationale a Romania (BNR), potrivit careia o initiativa legislativa care ar presupune rambursarea creditelor in valuta la cursul din data aprobarii imprumutului ar duce in faliment o serie de banci.

"Ce incearca sa ne spuna seful supravegherii de la BNR - ca sistemul bancar este atat de fragil incat ne putem astepta la falimente doar daca vor fi restructurate cele in jur de 150.000-200.000 de credite in franci elvetieni la cursul din momentul acordarii lor? Nu cumva a apasat sistemul de panica, acum, ca urmeaza alegeri la BNR?", se intreaba Gheorghe Piperea.

Mai multe detalii referitoare la Conferinta „Codul Insolventei” gasiti accesand urmatorul link: http://www.bursa.ro/s=codul_insolventei_2014.html

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult