Interesul investitorilor imobiliari se indreapta spre activele secundare si capitalele statelor aflate in redresare economica

Interesul investitorilor imobiliari se indreapta spre activele secundare si capitalele statelor aflate in redresare economica Data: 4 februarie 2015   Ora: 12:16

Dublin, Madrid, Atena, Birmingham, Amsterdam şi Lisabona urmeaza sa beneficieze de creşterea interesului investitorilor 

Concurenta acerba pentru activele de clasa A pe principalele piete imobiliare ale Europei ii determina pe investitori sa işi mute atentia spre pietele in redresare şi activele de clasa secundara, conform studiului Emerging Trends in Real Estate® Europe 2015, realizat de Urban Land Institute (ULI) şi PwC.

Raportul subliniaza o creştere a oportunitatilor de investitii imobiliare intr-un numar mare de oraşe care au fost lovite in plin in timpul ultimei recesiuni şi care au avut parte de urcari bruşte in top, cum ar fi Madridul (in urcare cu 16 pozitii), Atena (23 de pozitii), Birmingham (14 pozitii), Amsterdam (17 locuri) şi Lisabona (17 pozitii).

Raportul arata ca, in ciuda incertitudinilor economice din Europa, proprietatile imobiliare raman un teren fertil pentru investitori. 70% dintre investitori se aşteapta ca anul acesta sa existe un influx mai mare de capital, in cautarea celor mai bune afaceri. Cea mai mare problema pe care aceştia o anticipeaza este deficitul de active, urmata de provocarile aduse de reglementari şi de costurile de finantare. O larga majoritate a investitorilor (82%) considera ca disponibilitatea activelor adecvate va avea un impact mediu sau moderat asupra afacerilor lor in 2015.

Drept urmare, investitorii imobiliari – dispunand de capital provenind de la fonduri suverane de investitii şi fonduri de pensii din Asia şi America de Nord – se muta in medii mai putin competitive şi işi indreapta atentia catre active de clasa secundara şi oportunitati de dezvoltare. De exemplu, Berlinul a depaşit oraşul Munchen ca piata principala europeana de investitii, dat fiind ca este mai ieftin decat alte oraşe germane mari.

„Odata cu revenirea increderii in pietele imobiliare in ultimii ani, a avut loc şi o creştere progresiva a apetitului pentru risc. Investitorii au considerat ca activele de clasa A sunt scumpe şi greu de gasit şi s-au orientat in schimb atat catre noi oportunitati, oraşe aflate in curs de redresare, active de clasa secundara şi oportunitati de dezvoltare, cat şi alte clase de active imobiliare. Tendinta aceasta s-a resimtit in SUA timp de cativa ani şi a fost evidentiata pentru prima oara in Europa de raportul Emerging Trends Europe de anul trecut, atunci cand am aratat ca investitorii tinteau catre pietele din Spania şi Irlanda. Insa, raportul de anul acesta subliniaza faptul ca aceasta tendinta prinde avant la nivel european, cu oraşe ca Atena, Amsterdam, Birmingham şi Lisabona, care sunt vazute in prezent ca potentiale puncte de interes”, a declarat Lisette Van Doom, director executiv al ULI Europa.

„Investitorii imobiliari vor avea parte de un exercitiu de echilibristica delicat in 2015. Piata europeana este inundata de capital provenind din intreaga lume. La prima vedere, este o problema pe care ai vrea sa o ai, dar ne aşteptam ca preturile sa creasca datorita deficitului de active. Şi, in ciuda unui climat nesigur in Europa, investitorii vor trebui sa priveasca dincolo de pietele majore catre oraşe  secundare şi active pe care nu le-ar fi luat in considerare inainte. Acest lucru reprezinta atat o oportunitate, cat şi o provocare”, a precizat Simon Hardwick, partener in cadrul PwC Legal, responsabil de sectorul imobiliar şi unul dintre autorii raportului

„Şi in Romania s-a putut observa in 2014 o creştere a apetitului investitorilor pentru sectorul imobiliar, pe parcursul anului inregistrandu-se o serie de tranzactii cu proprietati – atat pe segmentul de birouri, cat şi pe cel comercial. Ne aşteptam sa asistam şi in 2015 la o serie de investitii semnificative in acest sector, dar şi la o reluare mai sustinuta a constructiilor noi, indeosebi in oraşe mai dinamice economic precum Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca”, a declarat Francesca Postolache, Partener, Servicii de Audit, Liderul echipei de servicii pentru sectorul imobiliar, PwC Romania. 

Topul pietelor de investitii pentru 2015

Primele cinci piete imobiliare europene ale lui 2015 se preconizeaza a fi:

Berlin – Oraşul a urcat in clasament inlocuind Munchen ca ocupant al locului 1. Deşi traditional dominat de cumparatori domestici, climatul de investitii s-a schimbat pe masura ce investitorii internationali sunt atraşi in numar mare in oraş. Oraşul este o „zona fierbinte” pentru sectorul media şi tehnologie, iar populatia sa tanara a ajutat la creşterea atractivitatii pentru investitorii in sectorul rezidential.

Dublin – Clasat din nou pe locul doi, oraşul a avut inca un an puternic in care investitorii s-au inghesuit pentru a pune mana pe oportunitatile pe care le ofera. Povestea este una de succes: o creştere puternica a cererii de proprietati de inchiriat in conditiile unei oferte reduse, creşterea ocuparii fortei de munca şi imbunatatirea conditiilor economice generale. Valoarea chiriilor de spatii de birouri este in creştere puternica, dar mai are pana sa atinga varful de inainte de criza.

Madrid – Oraşul spaniol a urcat in topul perspectivelor de investitii in anul acesta şi multi investitori internationali sunt atraşi de acesta. Insa un subiect amplu dezbatut de investitorii oportunişti este daca Spania ofera perspective solide de creştere pe termen lung. 

Hamburg – Oraşul a coborat un loc anul acesta, dar doar datorita interesului investitorilor pentru piete mai mici, mai degraba decat din cauza degradarii perspectivelor economice ale oraşului. Investitorii internationali inunda Hamburgul fiind responsabili de jumatate din tranzactiile de 2,4 mld. de euro inregistrate in oraş in primele trei trimestre ale lui 2014. Populatia sa in creştere justifica avansul puternic din segmentul rezidential.

Atena – Atena a avut cel mai mare salt in topul anului acesta – 23 de pozitii pana pe locul 5. In rapoartele recente Emerging Trends, investitorii au indicat o disponibilitate de a intra pe alte piete aflate in dificultate cum ar fi Spania, Irlanda şi Italia, dar şi Grecia incepe sa se bucure de atentie. Deşi cea mai lovita piata din Europa in urma crizei ramane fragila, cativa „investitori pionieri” cauta sa profite de oportunitatile de dinainte de aşteptata redresare economica. 

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult