FONDUL PROPRIETATEA ESTE DEZAMAGIT DE POZITIA MINISTERULUI ECONOMIEI CU PRIVIRE LA LISTAREA SALROM
Data: 15 septembrie 2015 Ora: 11:40Bucureşti, 15 septembrie 2015 - Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucureşti, în calitate de Administrator Unic şi Societate de Administrare („Administratorul Fondului”) a Fondul Proprietatea SA („Fondul”), dorește să își exprime dezamăgirea profundă față de recentele declarații ale domnului Mihai Tudose, Ministrul Economiei, din 10 septembrie si publicate in Ziarul Financiar, cu privire la listarea Salrom și ar dori să facă următoarele comentarii:
- În prezent, conform Ordonanței de Guvern nr. 88/1997 referitoare la privatizarea companiilor comerciale, Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului îi este interzis să achiziționeze acțiuni la companiile de stat, inclusiv la Salrom. Ca urmare, o oferă de vânzare făcută de către Fondul Proprietatea către Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului ar fi inutilă pentru Minister, mai puțin în cazul în care Guvernul intenționează să modifice legislația actuală pentru a permite Ministerului să achiziționeze acțiuni. Nu avem informații conform cărora Guvernul ar intenționa să modifice legislația actuală referitoare la privatizări pentru a permite Ministerului Economiei să cumpere acțiunile deținute de Fond la Salrom.
- Guvernul României a emis un comunicat de presă în data de 29 aprilie 2015 în care își exprima intenția de a continua programul de listări al altor companii deținute de stat, inclusiv Salrom: “Analiza portofoliului actual al statului a relevat existența a trei categorii de societăți naționale care pot contribui la creșterea lichidității și a volumelor de tranzacționare de pe Bursa de Valori București (BVB): — Societăți deținute majoritar de stat și neprivatizate (ex. Hidroelectrica, Portul Constanța, Aeroporturi București, Salrom)”. Declarațiile domnului Mihai Tudose, Ministru al Economiei, ne-au surprins, deoarece acestea contrazic în mod direct comunicatul de presă de mai sus al Guvernului.
- În ceea ce privește declarația referitoare la natura strategică a companiei, conform căreia aceasta trebuie să rămână sub controlul statului, credem că acesta nu este un argument valid împotriva listării Salrom. În primul rând, prin această listare, în forma propusă de Fondul Proprietatea, Guvernul nu ar pierde controlul asupra companiei, deoarece Fondul ar fi singurul vânzător în cadrul ofertei publice inițiale; în urma acestei tranzacţii, Ministerul Economiei își va păstra poziția de acționar majoritar al companiei cu o cotă de 51% din acțiunile companiei, aceeași poziție în care se află acum, având aceleași drepturi de vot în cadrul adunărilor generale ale acționarilor. Mai mult, credem că listarea va întări poziția strategică a companiei pe piața din România, așa cum a s-a întâmplat și în cazul altor companii de stat așa-zis ”strategice” precum Transelectrica, Transgaz sau Romgaz, care au fost listate cu succes pe Bursa de Valori București. Listarea va aduce numeroase beneficii companiei, cum ar fi creșterea transparenței și a vizibilității, precum și oportunitatea finanțării planurilor de investii ale companiei prin intermediul bursei de valori, ca o alternativă la împrumuturile bancare. De asemenea, prin intermediul listării, conducerea companiei este stimulată să aibă performanțe mai bune și să crească valoarea companiei, în beneficiul tuturor acționarilor săi.
- În ultimul rând, am dori să subliniem angajamentul deja restant al Guvernului României menționat în Legea nr. 247/2005 cu privire la reforma proprietății și a justiției, precum și măsuri suplimentare, cu amendamente și completările ulterioare, de a lista toate întreprinderile de stat din portofoliul Fondului Proprietatea, inclusiv Salrom, până la data de 31 decembrie 2014.
Greg Konieczny, Administrator de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a comentat: ”Dorim să ne reiterăm convingerea că Salrom este un candidat puternic pentru o listare de succes pe Bursa de Valori București. Mai mult, dorim să subliniem faptul că Fondul Proprietatea ar fi dispus să acopere toate costurile legate de listarea Salrom și ne exprimăm disponibilitatea de a avea discuții constructive cu Ministerul Economiei pentru a finaliza această tranzacție spre beneficiul companiei și al tuturor acționarilor săi.”
# # #
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea („Fondul”) a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor și aprecierea per acțiune a capitalului prin investiţii în principal în acţiuni româneşti și titluri de valoare asociate acțiunilor.
Franklin Templeton şi-a stabilit un birou în Bucureşti în mai 2010, cu o echipă de 30 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii sprijiniţi de cei peste 40 de manageri de portofolii şi analişti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.
Franklin Resources, Inc. [NYSE:BEN] este o organizaţie globală de management al investiţiilor care operează sub denumirea Franklin Templeton Investments. Franklin Templeton Investments furnizează soluţii globale şi locale de management al investiţiilor pentru clienți de retail, instituționali și fonduri suverane în peste 150 de țări. Prin intermediul echipelor specializate, compania are experiență în toate clasele de active – inclusiv în acțiuni, obligațiuni, soluții alternative și personalizate. Cei peste 600 de specialiști în investiții ai companiei sunt susținuți de o echipă integrată, globală de profesioniști în administrarea riscului și de o rețea globală de birouri de tranzacționare. Având birouri în 35 de țări, compania situată în San Mateo, California, are mai mult de 65 de ani de experienţă în investiţii şi administrează active în valoare de peste 806 miliarde dolari, conform datelor disponibile la data de 31 august 2015. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi http://www.franklintempleton.co.uk.
credite nevoi personale
credite imobiliare
credite auto
leasing auto romania
carduri credit
alte credite
Stiri Economie
-
Indicatorii monetari confirma starea de insecuritate si volatilitate din economie
Masa monetara in sens larg a inregistrat la sfarsitul lunii februarie 2015 un sold de 258.601,1 m...
-
Benoit Coeure : „BCE nu poate fi de acord cu reducerea datoriei Greciei”
Benoit Coeure, membru în Consiliul director al băncii centrale europene a afirmat astăzi că...
-
Scaderea preturilor de consum
Deflatia la 1,7% la sfarsitul trimestrului trei din 2015, in usoara scadere fata de maximul atins...
-
Productia industriala in pierdere de viteza
Productia industriala a lunii august 2015 a crescut cu 6% fata de aceeasi luna a anului precedent...
-
Top 10 companii de transport rutier
RisCo.ro a actualizat clasametul primelor 10 companii ce activeaza in zona transportului rutier d...
Comentarii
-
Credite
Acces Rapid
Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!
Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult
Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima
Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult
Compararea eficienței epilării definitive cu laser și ceară
Atunci când discutăm despre metodele de epilare, două dintre cele mai populare opțiuni sunt epilarea definitivă cu laser și epilarea cu ... citeste mai mult