Companiile romanesti mai optimiste decat cele straine in privinta cresterii cifrei de afaceri in 2015

Companiile romanesti mai optimiste decat cele straine in privinta cresterii cifrei de afaceri in 2015 Data: 2 aprilie 2015   Ora: 11:12

Companiile romanesti sunt mai optimiste privind cresterea cifrei de afaceri, a investitiilor, salariilor sau a numarului de angajati in 2015, comparativ cu companiile straine care opereaza in Romania, arata o analiza comparativa desprinsa din studiulO noua viziune a cresterii”, dezvoltat de EY Romania. Acest studiu ce are la baza raspunsurile a 202 executivi de top si analizeaza perceptia acestora in privinta perspectivelor mediului de afaceri din Romania in 2015. 

In timp ce companiile romanesti isi masoara succesul uitandu-se la indicatori precum notorietatea brandului (67%), numar de angajati (57%), rezultate financiare (53%) sau satisfactia clientilor (52%), companiile straine care opereaza in Romania se raporteaza in unanimitate la gradul de optimizare al proceselor, sau la vechimea pe piata (67%) si la cota de piata (49%).

Companiile romanesti sunt mult mai optimiste decat cele straine in privinta cresterii: 55% dintre companiile cu capital autohton se asteapta la o crestere semnificativa a cifrei de afaceri in 2015, intre +10% si +31%, comparativ cu doar 39% dintre companiile straine care au afirmat ca previzioneaza o astfel de crestere. In schimb, aproape jumatate dintre companiile straine planifica o crestere moderata, intre +1% si +10%, fata de doar 37% dintre companiile romanesti. Nicio companie romaneasca inclusa in sondaj nu a previzionat scaderi ale cifrei de afaceri mai mari de -5%, in comparatie cu 6% dintre companiile straine care se asteapta la scaderi intre -5% si -20%.

Cele mai optimiste companii romanesti privind cresterea in 2015 opereaza in industriile producatoare, domeniu in care toate companiile romanesti incluse in sondaj au declarat ca se asteapta la crestere in acest an. Comparativ, companiile straine cele mai optimiste opereaza in domeniul serviciilor.

Aceasta tendinta a companiilor romanesti de a fi mai optimiste in privinta cresterii se coreleaza insa si cu asteptari mai mari privind cresterea investitiilor. Astfel, 54% dintre companiile cu actionariat romanesc estimeaza cresteri ale investitiilor de peste 10%, in timp ce doar 28% dintre cele straine cred ca vor atinge acest ritm de crestere a investitiilor in 2015.

Tot companiile romanesti sunt cele care planifica cele mai mari cresteri salariale: 14% dintre acestea previzioneaza o crestere a salariilor intre +10% si peste +20%, comparativ cu doar 2% dintre companiile straine care se asteapta sa vada o crestere a salariilor intre +10% si +20%, dar nu si peste acest interval. Mai mult decat atat, companiile romanesti sunt cele care planifica in proportie mai mare sa creeze noi locuri de munca: 30% dintre acestea se asteapta ca numarul angajatilor sa creasca semnificativ in 2015, intre +10 si +31%, comparativ cu 16% dintre companiile straine care au astfel de asteptari. 

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Economie


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult