Peste 10 investitori pentru hidrocentrala Tarnita

Peste 10 investitori pentru hidrocentrala Tarnita
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 19 mai 2011   Ora: 16:55

"Sunt si companii din China, dar cele mai multe sunt din Uniunea Europeana. Nu va putem da numele lor, ganditi-va ca unele din ele sunt listate la Bursa. Cel mai probabil, la mijlocul lunii iunie vor fi cunoscuti acesti investitori", a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, directorul de servicii consultanta financiara la Deloitte Romania, Valeriu Binig.

Potrivit calendarului agreat, in ianuarie 2012 ar urma sa fie semnat Acordul Investitorilor, iar semnarea contractului de executie lucrari este preconizata pentru semestrul II din 2012. "Acordul cu investitorii va prevedea ca, daca vreunul din ei se razgandeste, va plati o suma", a precizat Binig.

Depunerea ofertelor angajante va avea loc in perioada septembrie-octombrie 2011, selectarea investitorilor pentru etapa de negociere a acordului investitorilor fiind preconizata pentru intervalul octombrie-decembrie 2011.

"Pentru Romania, potentialul hidro reprezinta o alternativa durabila de dezvoltare a sectorului energetic, avand in vedere resursele limitate de materii prime energetice", a mai spus oficialul Deloitte Romania.

Proiectul va necesita investitii de 1,028 miliarde euro fara TVA, la care se adauga si costurile pentru racordarea la sistem, de 135 milioane euro fara TVA. Hidroelectrica va detine 51% din actiuni.

Constructia hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti va dura intre cinci si opt ani. Reprezentantii Hidroelectrica estimeaza ca peste 4.000 de locuri de munca vor fi create in cele doua faze ale constructiei. Capacitatea lacului superior este de 10 milioane metri cubi apa.

Hidrocentrala va avea o capacitate instalata de 1.000 de MW si va fi echipata cu patru hidroagregate reversibile turbina-pompa de cate 250 MW fiecare. Totodata, se estimeaza punerea in functiune pentru primele doua grupuri energetice pentru al doilea semestru al anului 2017, iar celelalte doua in semestrul al doilea al anului 2019, potrivit calendarului proiectului.

Hidrocentrala Tarnita Lapustesti ar urma sa contribuie la acoperirea curbei de sarcina estimata pentru anul 2020 prin producerea anuala a circa 1.650 GWh (1,65 TWh), pentru asigurarea functionarii eficiente a grupurilor din Sistemul Energetic National. Totodata, contributia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera este estimata la circa 628.000 de tone de dioxid de carbon pe an, potrivit datelor proiectului.

Statia de pompare de la Tarnita-Lapustesti va produce electricitate si va consuma surplusul de energie din golul de sarcina. Noaptea, cand energia este ieftina, va functiona ca pompa, iar ziua va functiona ca producator, generator de energie electrica. Hidrocentrala va fi un consumator de energie si va asigura peste noapte functionarea continua a tipurilor de centrale la care oprirea si pornirea se produc intr-un timp indelungat, cum sunt de exemplu cele doua reactoare de la Cernavoda.

In august 2010, Comisia de negociere constituita la nivelul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a numit consortiul alcatuit din Deloitte Consultanta (ce asigura managementul echipei de proiect, managementul implementarii proiectului, expertiza economico-financiara, modelare, evaluare), HydroChina ZhongNan (Expertiza Tehnica), Banca Comerciala Romana (expertiza in finantari), Musat & Asociatii (experienta juridica locala), Herbert Smith (experienta juridica internationala), Knight Piesold (expertiza tehnica, comerciala si de protectia mediului), Tempo Advertising (expertiza relatii publice si comunicare).

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

STIRI ASOCIATE


Prejudiciu de peste jumatate de miliard de euro in contractul cu Bechtel

Data: 23 februarie 2017   Ora: 15:50

Statul roman a fost prejudiciat cu aproape 526 de milioane de euro, in urma contractului avut cu Bechtel pentru o perioada de 10 ani, se arata intr-un raport al Ministerului de Finante. Raportul de inspectie economico-financiara al ministerului dateaza din luna decembrie 2016, iar prejudiciul se ridica, potrivit Digi 24, la 525.891.888 de euro. In aceasta suma sunt cuprinse 40 de milioane de euro, reprezentand avansul care nu a fost recupera... citeste mai mult

Bill Gates: Companiile ar trebui să plătească o taxă pentru roboţii care fură joburile oamenilor

Data: 21 februarie 2017   Ora: 12:51

Roboţii care "fură" joburile oamenilor ar trebui să fie taxaţi că atare, crede Bill Gates, co-fondatorul Microsoft. În timp ce automatizarea va înlocui muncă repetitivă, persoanele se vor putea axa mai mult pe acele slujbe care scot la iveală empatia şi abilităţile umane unice. “Cu siguranţă va există o formă de taxare legată de automatizare”, a spus Bill Gates într-un interviu acordat publicaţiei&n... citeste mai mult

OMV Petrom a revenit pe plus in 2016 cu un profit net de peste 1 miliard de lei

Data: 16 februarie 2017   Ora: 12:15

OMV Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, controlata de grupul austriac OMV, a realizat in 2016 un profit net de 1,04 miliarde lei (circa 231 milioane de euro), arata raportul financiar trimestrial, publicat joi de companie. Amintim ca, in 2015, OMV Petrom a inregistrat pierderi de 690 milioane de lei. Revenirea pe profit, in ciuda vanzarilor in declin, este explicata de conducerera companiei prion reducerea costurilor. "L... citeste mai mult

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Codurile vestimentare la locul de munca, ”depasite si sexiste”

Companiile din Marea Britanie care isi forteaza angajatele sa poarte tocuri inalte si sa se machieze incalca legea, a anuntat zilele trecute o comisie parlamentara, potrivit DPA si Reuters. Peste 150.000 de persoane au semnat o petitie impotriva ... citeste mai multAdvertorial

5 sfaturi care iti vor spori vanzarile pe un site de mica publicitate

Un agent imobiliar i-a propus sefului sa publice anunturi cu imobilele pe care le aveauin portofoliu la mica publicitate. Spre uimirea agentului, ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

5 sfaturi care iti vor spori vanzarile pe un site de mica publicitate

Un agent imobiliar i-a propus sefului sa publice anunturi cu imobilele pe care le aveauin portofoliu la mica publicitate. Spre uimirea agentului, ... citeste mai mult