ONG-urile pierd lupta pentru Rosia Montana

ONG-urile pierd lupta pentru Rosia Montana
Stire oferita de BloomBiz.ro

Data: 31 mai 2011   Ora: 18:55

Rosia Montana Gold Corporation, compania care doreste sa realizeze investitia din comuna din Apuseni, a anuntat, intr-un comunicat de presa de marti, ca "in mod definitiv si irevocabil" Curtea de Apel Bucuresti a confirmat validitatea certificatului de urbanism 87 din 2010, respingand astfel cererea de suspendare a documentului emis catre RMGC.

"Acesta este cea de-a zecea decizie favorabila obtinuta de RMGC in ultimele 15 luni. Cererea de suspendare respinsa ieri (luni, n.r.) a fost formulata de doua ONG-uri care se opun proiectului minier de la Rosia Montana, impotriva Consiliului Judetean Alba si companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC)", se arata in documentul citat.

RMGC a pierdut insa, in 24 mai, faza de fond a unui proces cu aceleasi doua ONG-uri, in care acestea solicitau nu suspendarea, ci anularea unei hotarari a Consiliului Local Rosia Montana prin care, in 2009, erau aprobate Planul Urbanistic Zonal (PUZ) si Planul Urbanistic General (PUG) ale comunei.

Prin decizia din 24 mai, Tribunalul Alba a anulat, potrivit ONG-urilor, "unul dintre principalele acte pe care se baza proiectul minier al celor de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC)". Este vorba despre Hotararea Consiliului Local al comunei Rosia Montana numarul 1 din 2009, "prin care se confirmau, cu efecte retroactive, Hotararile 45 si 46 din iulie 2002 ale Consiliului Local Rosia Montana, cu privire la aprobarea PUG si PUZ ale localitatii. Decizia a fost insa atacata cu recurs de companie si de Consiliul Local Rosia Montana.

"Conform legii, de la data declararii recursului pana la solutionarea definitiva si irevocabila a acestuia, sentinta Tribunalului Alba este suspendata", precizeaza RMGC.

"Cele doua hotarari din 2002, confirmate prin hotararea din 2009, declarau zona Rosia Montana drept zona monoindustriala cu specific minier, facand imposibila initierea oricarui alt tip de activitate economica (turism, microferme, activitati mestesugaresti)", scriau reprezentantii ONG-urilor, intr-un comunicat prin care anuntau ca au castigat la Tribunalul Alba impotriva RMGC.

Totusi, acelasi act a fost atacat si la o alta instanta. ONG-urile au cerut suspendarea Hotararii Consiliului Local 1 din 2009 si Tribunalului Cluj, care, la doua zile dupa ce judecatorii din Alba se declarau de acord cu anularea actului, au respins cererea de suspendare a efectelor acestuia, dand castig de cauza, printr-o sentinta care de asemenea poate fi atacata, atat companiei cat si autoritatii locale.

"Atat Certificatul de Urbanism, cat si documentatia PUZ-PUG sunt in vigoare si perfect aplicabile", afirma reprezentantii companiei in comunicatul de presa de marti.

ONG-urile Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, cele care au intentat procesele impotriva administratiei si companiei miniere, au criticat vehement prevederea din hotararea Consiliului Local din 2009, sustinand ca ea blocheaza practic orice tentativa de dezvoltare a comunei, cu exceptia proiectului minier caruia i se opun.

Rosia Montana Gold Corporation dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.

Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.

 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »Ultima Ora

Codurile vestimentare la locul de munca, ”depasite si sexiste”

Companiile din Marea Britanie care isi forteaza angajatele sa poarte tocuri inalte si sa se machieze incalca legea, a anuntat zilele trecute o comisie parlamentara, potrivit DPA si Reuters. Peste 150.000 de persoane au semnat o petitie impotriva ... citeste mai multAdvertorial

O agenda este un instrument esential pentru o persoana organizata

  Daca doriti o agenda care sa fie pe placul dvs., cumparati din timp agenda 2019 pentru a gasi una care sa va placa. Cautati formatul ... citeste mai mult

Articolul Saptamanii

O agenda este un instrument esential pentru o persoana organizata

  Daca doriti o agenda care sa fie pe placul dvs., cumparati din timp agenda 2019 pentru a gasi una care sa va placa. Cautati formatul ... citeste mai mult