Volksbank Romania a castigat un nou proces privind conversia creditului din CHF in RON la cursul istoric

Volksbank Romania a castigat un nou proces privind conversia creditului din CHF in RON la cursul istoric Data: 18 februarie 2015   Ora: 11:00

Volksbank Romania a castigat un nou proces privind conversia creditului din CHF in RON la cursul istoric, Judecatoria Miercurea Ciuc motivand ca cererea clientului privind conversia creditului din CHF in RON la cursul valutar din data acordarii creditului este inadmisibila, in conditiile in care clientul a avut posibilitatea oricand sa solicite bancii conversia creditului sau, in baza articolului 4.3 din contract. Cu toate acestea, clientul nu a solicitat niciodata bancii conversia creditului sau din CHF in RON sau orice alta valuta, conform comunicatului de presa transmis astazi.

In dosarul 3751/258/2014 instanta apreciaza ca, potrivit contractului de credit – art. 4.2, banca avea dreptul, dar nu si obligatia, sa converteasca in lei creditul acordat in cazul in care cursul valutar fluctua cu peste 10% fata de momentul acordarii creditului. Mai mult decat atat, clientul a beneficiat de tratament egal, acesta avand posibilitatea de a solicita oricand conversia creditului sau din CHF in orice alta moneda conform art. 4.3 din contractul de credit.

Prin decizia pronuntata, Judecatoria Miercurea Ciuc “considera ca, din moment ce reclamantul (n.n. clientul) nici nu a incercat sa solicite bancii convertirea monedei in conditiile chiar mai favorabile decat de la art. 4.2, nu suntem in fata unei clauze abuzive. Acest capat de cerere este inadmisibil, restituirea creditului urmand a fi efectuata in aceeasi moneda in care s-a acordat, indiferent de cresterea sau scaderea valorii banilor, riscul fiind acceptat de ambele parti ale contractului. “

Instanta mai noteaza ca “nici banca nu are posibilitatea de a converti moneda creditului in lei la cursul de schimb de la data acordarii creditului, ci la cursul de schimb de la data efectuarii conversiei, posibilitate care este prevazuta si pentru reclamant”.

De asemenea, la solicitarea adresata de catre client instantei, ca aceasta sa constate ca Banca “s-ar imbogati nejustificat de pe urma rambursarii creditului in moneda in care a fost acordat”, instanta a precizat faptul ca profitul bancii il constituie dobanzile incasate, rambursarea imprumutului, conform legii, in moneda in care a fost acordat neaducand niciun beneficiu material bancii.

Hotararea poate fi atacata cu recurs.

La finalul lunii noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat favorabil bancii intr-un proces, solutionat definitiv, intre Volksbank Romania si un client care cerea conversia monedei creditului tot la cursul istoric (nr. dosar 948/98/2014). Instanta a stabilit atunci ca un credit in valuta nu poate fi convertit la cursul din data acordarii, intrucat potrivit principiului nominalismului monetar, consfintit de Codul Civil, riscul valutar trebuie suportat de catre client. Mentionam faptul ca, in dosarul de la Curtea de Apel Bucuresti, contractul dintre Banca si client nu includea clauzele 4.2, respectiv 4.3, de conversie a creditului din CHF in RON.

 
 
 
 
 

 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


Stiri Banci Si Asigurari


Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult