Dosarul Carpatica: BNR va sesiza DIICOT pe tranzactiile cu actiuni ale bancii (Video)

Dosarul Carpatica: BNR va sesiza DIICOT pe tranzactiile cu actiuni ale bancii (Video)
Stire oferita de: Stire oferita de Ziare.com

Data: 20 martie 2014   Ora: 19:10

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va extinde grupul de actionari care actioneaza concertat la Banca Comerciala Carpatica, incluzand si persoanele care au preluat vineri actiuni de la Corneliu Tanase.

Operatiunile sunt considerate manipulare de piata, motiv pentru care banca centrala va sesiza DIICOT.

"Sunt suficiente dovezi de extindere a structurii grupului care actioneaza concertat pentru ca BNR sa decida includerea celor doi noi actionari. Exista, de asemenea, suspiciuni de manipulare a pietei de capital pentru care, la finalizarea actului de constatare, va fi sesizat DIICOT", a declarat seful Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, intrebat cum va reactiona banca centrala dupa ce Corneliu Tanase a vandut un pachet de aproape 10% din titlurile Bancii Comerciale Carpatica.

Potrivit unor surse din piata de capital, doua persoane fizice au cumparat pachetul de actiuni vandut de Corneliu Tanase, reprezentand 9,95% din actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC).

Omul de afaceri a cedat vineri 9,95% din capitalul institutiei de credit, prin doua tranzactii deal egale, cu cate 4,97% din titlurile BCC, in valoare cumulata de 19,58 milioane lei (4,34 milioane euro).

Potrivit legislatiei pietei de capital, un investitor trebuie sa notifice Bursa atunci cand drepturile de vot intr-o companie depasesc sau scad sub pragul de 5%.

Tanase a donat un alt pachet, de 0,11% din actiunile bancii, astfel ca acesta a ramas cu o participatie de 1,1458%, potrivit unui raport transmis de banca miercuri Bursei.

Carabulea si Tanase, drept de vot suspendat

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis saptamana trecuta sa suspende dreptul de vot la Banca Comerciala Carpatica pentru principalul actionar al bancii, Ilie Carabulea, aflat in arest preventiv, dar si pentru Corneliu Tanase, care actioneaza concertat cu Carabulea.

Carabulea controleaza 41,2898% din capitalul social. Tanase detinea anterior 11,2179% din titluri.

Printre motivele invocate in hotararea BNR se afla faptul ca Ilie Carabulea nu mai indeplineste "criteriul de reputatie, din perspectiva integritatii", o condamnare a omului de afaceri si faptul ca acesta este cercetat penal, in stare de arest.

Carabulea si Corneliu Tanase intentionau sa schimbe actuala conducere executiva, prin modificarea statului si componentei Consiliului de Supraveghere si Directoratul, in timp ce managerii propun fuziunea cu alta banca.

Carabulea si Tanase au anuntat ca nu sunt de acord cu introducerea pe ordinea de zi a AGA a propunerii Directoratului privind fuziunea cu o alta banca si cer operarea de urgenta a rectificarilor necesare, potrivit unui al comunicat transmis tot miercuri de banca Bursei.

Carabulea si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fost arestati preventiv pentru fapte de coruptie, la finele lunii ianuarie, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.

Directoratul Bancii Carpatica a propus ca data de referinta 1 aprilie 2014, astfel ca la AGA vor putea fi prezenti numai actionarii cu drept de vot inscrisi in registrul actionarilor tinut de Depozitarul Central.
 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult