De ce "Electorata" nu este o solutie buna - BCR explica

De ce "Electorata" nu este o solutie buna - BCR explica
Stire oferita de: Stire oferita de Ziare.com

Data: 28 iunie 2014   Ora: 23:27

Electorata a fost introdusa prea tarziu si va avea un efect redus, apreciaza Magda Sandulescu, directorul executiv al retelei de retail BCR, afirmand ca o varianta mai buna ar fi fost ca statul sa deduca fiscal dobanda sau costul total aplicat creditului lunar pentru anumite segmente de clienti.

"Impactul real al schemei nu va fi unul mare, intrucat clientii au inteles ca amanarea unei dobanzi si cresterea perioadei de credit vine cu un cost suplimentar, asadar din efortul de educare se intelege si eficienta instrumentului. Eram adeptii unor masuri simplificate care sa duca la un efect rapid in piata", a declarat Sandulescu sambata, la Conferintele BCR.

Ea a dat exemplul Marii Britanii si Irlandei, unde guvernele au aplicat o masura de sustinere a celor cu credite bancare pe o perioada de 1-2 ani, in urma unei analize bazate pe structura demografica a platitorilor de taxe si a celor care imprumturi la banci. Astfel, celor cu credite in derulare li s-au putut deduce fiscal cheltuielile cu dobanda din taxele pe care le aveau de platit catre stat.

"Cred ca ne-ar fi ajutat foarte mult un instrument prin care statul ar deduce fiscal cheltuielile cu dobanda sau costurile aplicate lunar unui credit pentru anumite segmente de clienti, in special cei cu venituri reduse. Schema ar trebui aplicata pentru a sustine un comportament pozitiv al clientilor, iar perioada pe care s-ar intinde ar trebui stabilita de stat, care trebuie sa-si faca toate calculele", a spus Sandulescu.

Directorul BCR spune ca masura Guvernului vine prea tarziu, in conditiile in care bancile au efectuat deja restructurari masive de credite ca urmare a crizei financiare incepute in 2009-2010 si care continua si in prezent.

La randul sau, Consiliul Fiscal a transmis vineri ca schema fiscala aprobata de Guvern nu este atractiva pentru majoritatea debitorilor, avand in vedere ca circa 90% din totalul celor eligibili au intarzieri la plata mai mici de 15 zile.

Consiliul Fiscal apreciaza ca este greu de estimat cate persoane vor beneficia in realitate de aceasta facilitate, decizia depinzand de capacitatea debitorului de a-si plati datoriile catre banca, dar si de dispozitia bancilor de a aproba restructurarile de credit.

Celebra "electorata", aprobata de Guvern: Cine beneficiaza si in ce consta ajutorul

Astfel, impactul bugetar anual calculat pentru anii 2016 si 2017 ar putea fi de maxim 771,73 milioane lei, nivel apropiat de estimarea Ministerului Finantelor, de 725,5 mil. lei pentru 2016 si 757 mil. lei pentru 2017, in scenariul in care toti debitorii eligibili ar opta pentru reducerea ratei cu 35% pe o perioada de doi ani, iar bancile ar aproba toate cererile de restructurare, situatie putin probabila.

Guvernul a aprobat joi forma finala a schemei fiscale pentru restructurarea creditelor, denumita "Electorata", care se va aplica pentru persoanele cu venituri brute de cel mult 2.200 de lei/luna, dar cu o reducere a plafonului cu care banca poate diminua rata lunara de plata, de la 50% la 35%...citeste mai mult
 
 
Abonare newsletter
0 comentarii
- Adauga


 

Comentarii


0
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



Ultima Ora

Care e secretul performantei in business. Top skill-uri!

Cand singurul scop pe care il ai in fata este acela de a te dezvolta profesional, iti este destul de dificil sa identifici acel set de calitati care iti va asigura succesul. Desigur, pe parcursul timpului, vei acumula foarte multa experienta si te ... citeste mai mult



Advertorial

Acord bani & Imprumut - Informatii pentru a lua decizia optima

Vă luptați să scăpați de datorii? Negocierea unui acord de împrumut de bani poate fi o modalitate excelentă de a ieși din ... citeste mai mult





Articolul Saptamanii

Este posibil un imprumut fara verificarea biroului de credit?

Dacă aveți un istoric negativ de plată în biroul de credite, cel mai probabil vă întrebați dacă un împrumut fără ... citeste mai mult