Sectiunea 5 Conditii de procurare, instrainare, detinere arme neletale

Data: 12 decembrie 2011   Ora: 16:25

Sectiunea 5 Conditii cu privire la procurarea, instrainarea, detinerea, portul si folosirea armelor neletale de catre persoanele fizice

Procurarea si instrainarea armelor neletale

   Art. 58. - (1) Cetatenii romani si strainii cu sedere legala in Romania, care au implinit varsta de 18 ani, pot sa procure arme neletale, precum si munitia aferenta, de la orice armurier autorizat sa comercializeze astfel de arme:

   a) dupa obtinerea autorizatiei de procurare potrivit alin. (2), pentru armele prevazute la categoria E din anexa;

   b) dupa notificarea prealabila a organelor prevazute la art. 12 alin. (1), pentru armele prevazute la categoria F din anexa.

   (2) Autorizatia de procurare a armelor neletale se acorda persoanelor prevazute la alin. (1), daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:

   a) nu au fost condamnate prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru savarsirea cu intentie a uneia dintre infractiunile prevazute de prezenta lege sau la o pedeapsa privativa de libertate mai mare de 2 ani pentru infractiuni comise cu intentie;

   b) nu sunt invinuite sau inculpate in cauze penale pentru fapte savarsite cu intentie, pentru care legea prevede o pedeapsa al carei maxim special este mai mare de 2 ani sau pentru fapte incriminate ca infractiuni prevazute de prezenta lege;

   c) sunt apte din punct de vedere psihologic si medical;

   d) in ultimii 5 ani nu le-a fost revocat sau, dupa caz, anulat dreptul de port si folosire a armelor supuse autorizarii, in conditiile prevazute de art. 583 alin. (2) lit. e) sau pentru obtinerea acestui drept pe baza unor documente ori informatii false.

   (3) Prevederile art. 15 alin. (2) - (4) si ale art. 17-19 se aplica in mod corespunzator pentru situatia prevazuta la alin. (2), cu exceptia termenului de solutionare a cererii de eliberare a autorizatiei de procurare, care este de 30 de zile de la data primirii acesteia.

   (4) Dreptul de procurare a armelor prevazute la alin. (1) lit. a) se pierde, iar autorizatia de procurare a acestora se retrage de catre organul care a eliberat-o, daca titularul nu mai indeplineste conditiile prevazute la alin. (2).

   (5) Pentru armele neletale prevazute la categoria F pozitia 26 din anexa, pot notifica in prealabil organele de politie competente doar persoanele care indeplinesc conditia prevazuta la alin. (2) lit. a).

   (6) Armele prevazute la alin. (1) nu pot fi instrainate, incredintate sau imprumutate de catre posesorii acestora, cu exceptia cazului in care acestea sunt depuse la organul de politie competent, la personalul abilitat prin lege sa pastreze si sa asigure securitatea temporara a armelor, la intrarea in institutiile publice, in mijloacele de transport naval ori aerian, precum si in alte locuri stabilite prin lege sau la armurieri, in vederea depozitarii ori instrainarii.

   (7) Procedura de acordare a autorizatiei de procurare a armelor neletale se stabileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi. 

    Drepturile si obligatiile posesorilor armelor neletale
supuse autorizarii

   Art. 581. - (1) Dispozitiile referitoare la acordarea permisului de arma, la inscrierea armei in permisul de arma, la drepturile si obligatiile solicitantului armei letale, prevazute la art. 24 alin. (1) si (2), art. 25 alin. (1), art. 28 si 51, se aplica si in ceea ce priveste armele neletale supuse autorizarii.

   (2) Permisul de arma se vizeaza de catre autoritatea competenta daca titularul indeplineste conditiile prevazute la art. 58 alin. (2). Prevederile art. 27 alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator.

   (3) In cazul armelor prevazute la categoria E pozitia 25 din anexa, destinate pentru colectie, autoritatile competente pot acorda numai un drept de detinere. Prevederile art. 29 se aplica in mod corespunzator.

    Incetarea si suspendarea dreptului de detinere a armelor neletale.
Aplicarea masurii de incetare sau anulare a permisului de
arma si efectele acesteia 

   Art. 582. - (1) Dreptul de detinere a armelor neletale supuse autorizarii se pierde daca titularul se afla in una dintre urmatoarele situatii:

   a) nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 58 alin. (2) lit. a);

   b) nu se prezinta, fara motive intemeiate, la viza permisului de arma, in interval de un an de la implinirea termenului prevazut la art. 27 alin. (1);

   c) a decedat sau a fost declarat disparut prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva;

   d) a savarsit doua contraventii prevazute de prezenta lege sau a savarsit o infractiune la regimul armelor si al munitiilor;

   e) renunta sa mai detina armele inscrise in permis;

   f) se constata faptul ca titularul a folosit armele detinute, fara indeplinirea conditiilor prevazute la art. 29 alin. (1) si (4);

   g) pleaca definitiv din Romania sau pierde cetatenia romana;

   h) titularul a pierdut armele sau acestea i-au fost sustrase in imprejurari imputabile acestuia.

   (2) Dreptul de detinere a armelor neletale supuse autorizarii se suspenda in urmatoarele situatii:

   a) titularul nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 58 alin. (2) lit. b) si c);

   b) titularul a savarsit una sau mai multe contraventii pentru care legea prevede sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii dreptului de detinere a armelor.

   (3) In cazul in care persoana se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) sau (2), organul de politie competent retrage permisul de arma, iar titularul este obligat sa faca dovada faptului ca a depus armele la un armurier autorizat, cu exceptia situatiei in care armele se ridica de catre organele de politie. Prevederile art. 31 si 32 se aplica in mod corespunzator. 

    Suspendarea, revocarea si anularea dreptului de
port si folosire a armelor neletale supuse autorizarii

   Art. 583. - (1) Suspendarea dreptului de port si folosire a armelor neletale supuse autorizarii se dispune de catre organul competent care a acordat acest drept, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 46 alin. (2)-(4), in urmatoarele situatii:

   a) titularul dreptului nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 58 alin. (2) lit. b) si c);

   b) a savarsit una sau mai multe contraventii, pentru care legea prevede sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii dreptului de port si folosire a armelor.

   (2) Revocarea dreptului de port si folosire a armelor neletale supuse autorizarii se dispune de catre organul competent care a acordat acest drept atunci cand titularul dreptului se afla in una dintre urmatoarele situatii:

   a) renunta sa mai detina armele inscrise in permisul de arma;

   b) nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 58 alin. (2) lit. a);

   c) pleaca definitiv din tara;

   d) pierde cetatenia romana;

   e) nu se prezinta, fara motive intemeiate, la viza permisului de arma in interval de un an de la implinirea termenului prevazut la art. 27 alin. (1);

   f) a decedat sau a fost declarat disparut prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva.

   (3) Anularea dreptului de port si folosire a armelor neletale supuse autorizarii se dispune de catre organul competent care a acordat acest drept, in situatiile prevazute la art. 47 alin. (2).

   (4) Masura revocarii si cea a anularii dreptului de port si folosire a armelor neletale supuse autorizarii se comunica, in scris, titularului dreptului sau, in situatia prevazuta la alin. (2) lit. f), succesorilor acestuia. Prevederile art. 47 alin. (4) si (5) se aplica in mod corespunzator. 

    Certificatul de detinator

   Art. 59. - (1) Persoanele care au procurat arme neletale in conditiile notificarii prealabile au obligatia ca, in termen de 5 zile de la data procurarii, sa se prezinte cu acestea la autoritatile prevazute la art. 12 alin. (1), in vederea eliberarii certificatului de detinator. 

   (2) Certificatul de detinator confera titularului dreptul de detinere, port si folosire a armelor inscrise in acest document.

   (3) Titularii certificatului de detinator pot trece frontiera de stat a Romaniei cu armele inscrise in acest document, fara a le putea instraina in afara teritoriului Romaniei.

   (4) Procedura notificarii prealabile, mentionata la art. 58 alin. (1), precum si a acordarii certificatului de detinator se stabileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

    Pastrarea armelor neletale

   Art. 60. - Posesorii armelor neletale au obligatia sa ia toate masurile necesare pentru pastrarea armelor la domiciliu sau resedinta, astfel incat sa nu permita accesul persoanelor neautorizate la acestea si sa nu existe pericol de vatamare corporala accidentala.

    Introducerea armelor neletale pe teritoriul Romaniei de catre straini

   Art. 61. - (1) Introducerea de catre straini a armelor neletale din categoria celor supuse autorizarii pe teritoriul Romaniei este interzisa, cu exceptia cazurilor in care titularul face dovada faptului ca urmeaza sa participe la un concurs de tir organizat de o asociatie ori un club de tir sportiv dintre cele recunoscute de Federatia Romana de Tir Sportiv sau de Federatia Romana de Schi si Biatlon ori, dupa caz, prezinta invitatia unui colectionar de arme roman.

   (2) Strainii pot introduce in Romania arme neletale legal detinute, din categoria celor supuse notificarii prealabile, numai dupa obtinerea autorizatiei de introducere a armelor in tara.

   (3) Autorizatia de introducere a armelor in tara se acorda daca solicitantul indeplineste urmatoarele conditii:

   a) a implinit varsta de 18 ani;

   b) motiveaza, in scris, necesitatea introducerii armei pe teritoriul Romaniei.

   (4) Procedura acordarii autorizatiei prevazute la alin. (2) se stabileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi. 

    Portul armelor neletale destinate pentru autoaparare

   Art. 62. - (1) Persoanele prevazute la art. 58 alin. (1) au dreptul sa poarte asupra lor doar o singura arma neletala destinata pentru autoaparare, dintre cele procurate in mod legal.

   (2) Este interzis portul armelor neletale, destinate pentru autoaparare, in urmatoarele conditii:

   a) in locuri aglomerate, stadioane, sali de spectacol si adunari publice, precum si in alte locuri in care folosirea acestor arme este interzisa prin lege;

   b) daca detinatorul se afla sub influenta bauturilor alcoolice, produselor sau substantelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori in stare avansata de oboseala sau sufera de afectiuni temporare, de natura sa genereze o stare de pericol in conditiile in care poarta arma asupra sa.

   c) neinsotite de documentul care atesta dreptul de port si folosire. 

    Uz de arma neletala

   Art. 63. - (1) Titularii dreptului de a purta si folosi arme neletale, destinate pentru autoaparare, pot face uz de arma numai in poligoanele autorizate in conditiile prezentei legi sau in caz de legitima aparare ori stare de necesitate.

   (2) Armele neletale destinate agrementului si tirului sportiv, prevazute la pozitiile 25 si 31 din anexa, pot fi folosite in spatii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau in spatii special amenajate, pentru a nu pune in pericol integritatea corporala si viata persoanelor.

   (3) Arbaletele, arcurile, precum si armele prevazute la pozitia 25 din anexa, destinate colectiei, pot fi folosite in conditiile prevazute la art. 29.

   (4) Folosirea armelor neletale in poligoanele autorizate se poate face numai in conditiile stabilite prin regulamentele de ordine interioara ale acestora.

   (5) Este interzisa folosirea armelor prevazute la alin. (2) in locuri publice. 

    Folosirea armelor utilitare

   Art. 64. - Armele cu tranchilizante, harpoanele de pescuit si armele de asomare pot fi folosite in conditiile legii doar impotriva animalelor, iar armele cu destinatie industriala, pistoalele de alarma si semnalizare si pistoalele de start, folosite in competitiile sportive, numai in scopul pentru care sunt destinate, in astfel de conditii incat sa nu cauzeze vatamari corporale altor persoane.

    Procurarea munitiei pentru armele neletale

   Art. 65. - (1) Munitia aferenta armelor neletale poate fi procurata numai in baza permisului de arma sau, dupa caz, a certificatului de detinator, de la armurierii autorizati sa o comercializeze.

   (2) Pentru armele neletale prevazute la categoria E din anexa, procurarea munitiei aferente este limitata la 100 de bucati.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora