Sectiunea 3 Conditii de detinere si utilizare a armelor letale

Data: 12 decembrie 2011   Ora: 16:21

Sectiunea 3 Conditii cu privire la detinerea, portul si utilizarea armelor letale, precum si a munitiei aferente de catre persoanele fizice de cetatenie romana

1. Dispozitii generale

    Solicitarea acordarii permisului de arma si a inscrierii
armei in permisul de arma

   Art. 24. - (1) Persoana care a procurat, in conditiile legii, arme letale are obligatia ca, in termen de 10 zile de la data procurarii, sa se prezinte la organul de politie in a carui raza de competenta se afla domiciliul sau, dupa caz, resedinta acestuia, in vederea solicitarii acordarii permisului de arma sau, dupa caz, pentru inscrierea armei in permisul de arma al carui titular este detinatorul.

   (2) In cazul in care arma a fost procurata din strainatate, termenul prevazut la alin. (1) curge de la data introducerii acesteia in Romania, certificata prin documentele vamale.

   (3) Cu ocazia solicitarii prevazute la alin. (1), precum si cu ocazia vizelor periodice ale permisului de arma, titularul autorizatiei de procurare a armei are obligatia sa prezinte organului de politie competent fiecare arma, impreuna cu cate 5 cartuse corespunzatoare calibrului fiecarei arme, in vederea inregistrarii proiectilului si a tubului-martor in evidentele operative ale Inspectoratului General al Politiei Romane. Procedura operatiunii de inregistrare a proiectilului si a tubului-martor se stabileste in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

    Acordarea dreptului de detinere sau, dupa caz,
de port si folosire a armei

   Art. 25. - (1) In functie de scopul pentru care a solicitat autorizarea procurarii armei, autoritatile competente pot acorda solicitantului dreptul de detinere sau, dupa caz, de port sau folosire a armei procurate, facand mentiune, in mod expres, despre aceasta in continutul permisului de arma.

   (2) Dreptul de detinere a armei se poate acorda numai pentru armele de vanatoare, de tir, de colectie sau de autoaparare si confera titularului posibilitatea de a pastra arma la domiciliul sau resedinta inscrisa in documentul de identitate, in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

   (3) Dreptul de a purta si folosi arme se poate acorda numai pentru armele de aparare si paza, de vanatoare si de tir si confera titularului posibilitatea de a purta asupra sa arma si de a o folosi in scopul pentru care a fost autorizata procurarea acesteia, precum si in caz de legitima aparare sau stare de necesitate, in conditiile prezentei legi.

    Cantitatea de arme pentru care se poate acorda dreptul de detinere
si, dupa caz, de port si folosire

   Art. 26. - (1) Dreptul de detinere se poate acorda pentru mai multe arme de vanatoare, de tir sau de colectie.

   (2) Dreptul de a purta si folosi arme se poate acorda solicitantului, in conditiile prezentei legi, dupa cum urmeaza:

   a) pentru doua arme de aparare si paza de dimensiuni diferite ale tevii;

   b) pentru armele de vanatoare, cel mult 2 de acelasi calibru;

   c) pentru cel mult 2 arme de tir scurte si 2 arme de tir lungi.

    Vizarea permisului de arma

   Art. 27. - (1) Permisele de arma trebuie vizate o data la 5 ani de catre organul de politie competent teritorial, in perioada stabilita prin ordin al inspectorului general al Politiei Romane.

   (2) Titularii permiselor de arme sunt obligati sa se prezinte la implinirea termenului prevazut la alin. (1), in locurile stabilite de catre inspectoratele judetene de politie si de Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti sau, dupa caz, de Inspectoratul General al Politiei Romane, cu armele inscrise in permise, precum si cu documentele stabilite in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

   (3) Permisul de arma se vizeaza de catre autoritatea competenta daca titularul indeplineste conditiile prevazute la art. 15 alin. (1) lit. c)-f) si lit. h), iar armele destinate folosirii in conditiile prezentei legi au efectuata inspectia tehnica periodica.

   2. Regimul dreptului de detinere a armelor letale

    Conditiile exercitarii dreptului de detinere a armelor

   Art. 28. - (1) Titularul dreptului de detinere a armelor letale are obligatia sa pastreze armele inscrise in permisul de arma, asigurate astfel incat sa nu permita accesul la ele al persoanelor neautorizate, in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

   (2) Titularul dreptului de detinere a armelor poate fi autorizat de catre organul de politie competent teritorial, la cerere, sa scoata armele detinute in conditiile legii din incinta locului unde acestea sunt pastrate, in urmatoarele situatii:

   a) cu ocazia depunerii armelor la un armurier;

   b) cu ocazia schimbarii locului unde sunt pastrate armele.

   (3) In autorizatia prevazuta la alin. (2) se mentioneaza perioada in care armele urmeaza sa fie transportate in afara locului unde sunt pastrate, motivul pentru care acestea se transporta, traseul utilizat, destinatia si conditiile in care trebuie asigurata arma in timpul transportului.

   (4) In cazul in care armele sunt scoase din incinta locului unde sunt pastrate, in vederea prezentarii acestora la organele competente cu ocazia vizarii permisului de arma, nu mai este necesara obtinerea prealabila a autorizatiei prevazute la alin. (2).

    Autorizarea folosirii armelor care fac obiectul dreptului de detinere

   Art. 29. - (1) Persoana care are in proprietate sau folosinta arme letale poate fi autorizata de catre organul de politie competent teritorial, la cerere, sa foloseasca intr-un poligon special amenajat si autorizat, in conditiile legii, armele de vanatoare, de tir sau de colectie.

   (2) Autorizarea prevazuta la alin. (1) se refera la scopul pentru care s-a solicitat traseul utilizat pentru transportul armelor, locul unde urmeaza a fi folosita arma, termenul de valabilitate a autorizatiei temporare de transport si folosire a armei.

   (3) Procedura de acordare a autorizatiei prevazute la alin. (1) se stabileste prin norme metodologice.

   (4) Colectionarii de arme pot folosi o arma lunga dintre cele detinute, mentionata in mod expres in permisul de arma, numai in locul unde se afla colectia, in caz de legitima aparare. In cazul in care colectionarul a facut uz de arma, are obligatia sa actioneze in conditiile prevazute la art. 35 alin. (1) si (2).

    Incetarea si suspendarea dreptului de detinere a armelor

   Art. 30. - (1) Dreptul de detinere a armelor se pierde, daca titularul se afla in una dintre urmatoarele situatii:

   a) nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 15 alin. (1) lit. b), c), f) si h);

   b) nu se prezinta, fara motive intemeiate, la viza permisului de arma, in interval de 1 an de la implinirea termenului prevazut la art. 27 alin. (1);

   c) a decedat sau a fost declarat disparut prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva;

   d) a savarsit doua contraventii prevazute de prezenta lege sau o contraventie pentru care legea prevede incetarea dreptului de detinere a armelor, precum si daca a savarsit o infractiune la regimul armelor si al munitiilor;

   e) titularul renunta sa mai detina armele inscrise in permis;

   f) se constata faptul ca titularul a folosit armele detinute, fara indeplinirea conditiilor prevazute la art. 29 alin. (1) si (4);

   g) titularul pleaca definitiv din Romania sau pierde cetatenia romana;

   h) titularul nu mai are calitatea prevazuta la art. 14 alin. (3)- (5), care a conditionat acordarea dreptului de detinere sau, dupa caz, de port si folosire a armelor;

   i) titularul a pierdut armele sau acestea i-au fost sustrase in imprejurari imputabile acestuia.

   (2) Dreptul de detinere a armelor se suspenda in urmatoarele situatii:

   a) titularul se afla in situatia prevazuta la art. 15 alin. (1) lit. d);

   b) titularul nu mai indeplineste conditia prevazuta la art. 15 alin. (1) lit. e);

   c) titularul a savarsit una sau mai multe contraventii pentru care legea prevede sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii dreptului de detinere a armelor.

   (3) In cazul in care persoana se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) sau (2), organul de politie competent retrage permisul de arma, iar titularul este obligat sa faca dovada faptului ca a depus armele la un armurier autorizat, cu exceptia situatiei in care armele se ridica de catre organele de politie.

   (4) In cazul in care persoana se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) lit. b) si e), inceteaza dreptul de detinere numai asupra acelor arme cu privire la care nu mai sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru detinere, facandu-se mentiunile corespunzatoare in acest sens, in permisul de arma.

    Aplicarea masurii de suspendare sau anulare a permisului de arma

   Art. 31. - (1) Constatarea situatiilor prevazute la art. 30 se face de catre autoritatile prevazute la art. 12 alin. (1), care iau masura suspendarii sau, dupa caz, anularii permisului de arma ori a mentiunilor din permis referitoare la armele cu privire la care inceteaza dreptul de detinere.

   (2) Masura prevazuta la alin. (1) este supusa controlului judecatoresc, potrivit Legii nr. 29/1990, cu modificarile ulterioare.

    Efectele aplicarii masurii de suspendare sau
anulare a permisului de arma

   Art. 32. - Detinatorul armelor este obligat ca, in termen de 10 zile de la data la care i-a fost adusa la cunostinta masura prevazuta la art. 31 alin. (1), sa depuna armele la un armurier autorizat, in vederea instrainarii sau depozitarii, cu exceptia situatiilor in care acestea sunt ridicate de organul de politie competent. Exercitarea cailor de atac prevazute de lege, impotriva masurii de anulare a dreptului de detinere a armelor, de catre persoana care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 30 alin. (1), nu suspenda obligatia persoanei de a depune armele la un armurier autorizat.

   3. Regimul dreptului de port si folosire a armelor letale

    Conditiile de pastrare si port ale armelor letale

   Art. 33. - (1) Titularul dreptului de a purta si folosi arme de aparare si paza are obligatia de a pastra arma inscrisa in permisul de arma in conditii de securitate, astfel incat sa nu permita accesul la aceasta al persoanelor neautorizate.

   (2) Pastrarea armei prevazute la alin. (1), la domiciliul sau resedinta detinatorului, se face in locuri special destinate, omologate in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

   (3) Arma prevazuta la alin. (1) poate fi purtata numai de catre titularul permisului, cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

   a) trebuie sa fie asigurata si sa nu fie armata;

   b) sa aiba efectuata inspectia tehnica periodica si sa nu prezinte defectiuni, cu exceptia situatiei in care este transportata la armurier;

   c) trebuie sa stea in permanenta introdusa in toc, cu exceptia situatiilor in care persoana este autorizata, potrivit legii, sa o utilizeze;

   d) sa se afle in permanenta numai asupra sa si sa nu fie inmanata, sub nici o forma, altor persoane, cu exceptia armurierilor, organelor de politie competente, precum si personalului abilitat prin lege sa pastreze si sa asigure securitatea temporara a armelor, la intrarea in institutiile publice, in mijloacele de transport naval sau aerian, precum si in alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;

   e) detinatorul sa nu se afle sub influenta bauturilor alcoolice, produselor sau substantelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori in stare avansata de oboseala sau sa nu sufere de afectiuni temporare, de natura sa genereze o stare de pericol, in conditiile in care poarta arma asupra sa.

    Limitele exercitarii uzului de arma

   Art. 34. - (1) Titularii dreptului de a purta si folosi armele de aparare si paza pot face uz de arma numai in poligoanele autorizate in conditiile prezentei legi sau in caz de legitima aparare ori stare de necesitate.

   (2) Folosirea armelor de aparare si paza in poligoanele autorizate se poate face numai in conditiile stabilite prin regulamentele de ordine interioara ale acestora.

    Obligatii in cazul efectuarii uzului de arma

   Art. 35. - (1) Persoana care a facut uz de arma este obligata sa actioneze imediat, pentru a se acorda primul ajutor si asistenta medicala persoanelor ranite.

   (2) Persoana care a facut uz de arma este obligata sa anunte de indata cel mai apropiat organ de politie, indiferent daca au rezultat sau nu victime ori pagube materiale.

   (3) In situatia prevazuta la alin. (2), precum si in cea prevazuta la art. 29 alin. (4), organul de politie sesizat are obligatia sa efectueze cercetarea la fata locului si a circumstantelor in care s-a produs evenimentul. Arma care a fost folosita ramane in custodia organului de politie care desfasoara cercetarea, pana la incheierea acesteia.

   (4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul in care s-a facut uz de arma, in conditiile prevazute la art. 34 alin. (2), cu exceptia situatiei in care, in urma folosirii armei, au rezultat victime umane.

    Pastrarea, portul si folosirea armelor letale de catre persoanele
incluse intr-un program de protectie a martorilor

   Art. 36. - Persoanele incluse intr-un program de protectie a martorilor pot pastra, purta si folosi armele inscrise in permisul de arma numai in conditiile stabilite in protocolul de protectie, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 33-35.

    Acordarea dreptului de port si folosire a armelor de vanatoare

   Art. 37. - (1) Dreptul de a purta si folosi armele de vanatoare se acorda, in conditiile prezentei legi, vanatorilor care sunt membri ai unor asociatii de vanatori sportivi, legal constituite, ce isi desfasoara activitatea conform Legii fondului cinegetic si a protectiei vanatului nr. 103/1996, republicata, cu modificarile ulterioare, care au sustinut examenul pentru obtinerea calitatii de vanator si detin permis de vanatoare cu viza valabila.

   (2) Titularul dreptului de a purta si folosi arme de vanatoare are obligatia de a pastra armele inscrise in permisul de arma in conditiile prevazute de lege pentru titularul dreptului de detinere a acestor arme.

    Transportul si portul armelor de vanatoare

   Art. 38. - (1) Transportul armelor de vanatoare, pentru care s-a acordat detinatorului dreptul de a le purta si folosi, de la domiciliul sau resedinta acestuia la locul unde urmeaza sa se desfasoare vanatoarea potrivit legii, se face in urmatoarele conditii:

   a) armele trebuie tinute in toc, neincarcate cu munitie;

   b) sa fie indeplinite conditiile prevazute la art. 33 alin. (3) lit. b), d) si e).

   (2) Portul armelor de vanatoare in locul destinat vanatorii se face in urmatoarele conditii:

   a) arma poate fi incarcata, cu conditia ca, dupa incarcare, sa fie asigurata si purtata astfel incat sa nu prezinte pericolul producerii unor accidente;

   b) sa fie indeplinite conditiile prevazute la art. 33 alin. (3) lit. b) si e);

   c) arma sa se afle in permanenta numai asupra persoanei care o detine in mod legal si sa nu fie inmanata sub nici o forma altor persoane, cu exceptia vanatorilor.

    Uzul de arma de vanatoare

   Art. 39. - (1) Titularul dreptului de a purta si folosi arme de vanatoare poate face uz de arma inscrisa in permisul de arma numai asupra vanatului pentru care a fost autorizat in conditiile Legii nr. 103/1996, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si pentru antrenament, in poligoanele autorizate in conditiile legii.

   (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), armele de vanatoare pot fi folosite si in caz de legitima aparare, stare de necesitate ori caz fortuit, in conditiile legii. 

    Instrainarea temporara a armelor de vanatoare

   Art. 40. - (1) Persoana care detine, in conditiile prezentei legi, o arma de vanatoare o poate imprumuta titularului dreptului de a purta si folosi o arma de vanatoare de acelasi calibru, in vederea utilizarii acesteia la vanatoare.

   (2) Se interzice lasarea armei in gaj sau in alte forme de garantie.

    Acordarea dreptului de port si folosire a armelor de tir

   Art. 41. - (1) Dreptul de a purta si folosi armele de tir se acorda, in conditiile prezentei legi, sportivilor si antrenorilor de tir.

   (2) Titularul dreptului de a purta si folosi arme de tir are obligatia de a pastra armele inscrise in permisul de arma, in conditiile prevazute de lege pentru titularul dreptului de detinere a acestor arme.

    Transportul, portul si folosirea armelor de tir

   Art. 42. - (1) Transportul armelor de tir pentru care s-a acordat detinatorului dreptul de a le purta si folosi, de la domiciliul sau resedinta acestuia la locurile de antrenament sau unde urmeaza sa se desfasoare concursul de tir, se face in urmatoarele conditii:

   a) armele trebuie tinute in toc, neincarcate cu munitie;

   b) sa fie indeplinite conditiile prevazute la art. 33 alin. (3) lit. b), d) si e);

   c) in cazul in care detinatorul armelor este conducatorul mijlocului de transport, arma trebuie pastrata intr-un spatiu special amenajat in interiorul portbagajului, in conditiile stabilite in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

   (2) Portul si utilizarea armelor de tir in incinta locurilor prevazute la alin. (1) se fac in conditiile stabilite prin regulamentele de ordine interioara ale acestor locuri.

    Portul si folosirea armelor de catre persoanele care indeplinesc
o functie ce implica exercitiul autoritatii publice

   Art. 43. - Conditiile in care persoanele care indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii publice pot purta si folosi arme letale, in exercitarea atributiilor de serviciu, se stabilesc prin legile speciale care reglementeaza atributiile acestora.

   4. Regimul procurarii si detinerii munitiei aferente armelor letale de catre persoanele fizice

    Procurarea munitiei de catre titularii dreptului de port si
folosire a armelor letale

   Art. 44. - (1) Titularii dreptului de a purta si folosi arme de aparare si paza, de vanatoare sau de tir pot procura de la armurierii autorizati numai munitia aferenta armelor inscrise in permisul de arma.

   (2) Cantitatea de munitie care poate fi detinuta de persoanele prevazute la alin. (1) se inscrie in permisul de arma de catre organul de politie care elibereaza acest document, dupa cum urmeaza:

   a) pentru armele de aparare si paza, cel mult 50 de cartuse cu glont si 50 de cartuse fara proiectil, pentru cate o singura arma de fiecare calibru;

   b) pentru armele de vanatoare, cel mult 300 de cartuse pentru cate o singura arma de fiecare calibru, dintre cele pentru care are dreptul de port si folosire;

   c) pentru armele de tir, cel mult 500 de cartuse pentru fiecare arma pentru care are dreptul de port si folosinta, in functie de proba de concurs.

   (3) Persoanele care detin arme de aparare si paza pot purta asupra lor, in afara domiciliului sau resedintei unde este depozitata munitia, cel mult 12 cartuse.

   (4) Este interzisa instrainarea munitiei prevazute la alin. (2) de catre persoana care a procurat-o, cu exceptia cazurilor in care aceasta este depusa la armurier sau la organele de politie competente.

   (5) Este interzisa comercializarea sau instrainarea sub alta forma, precum si detinerea ori utilizarea de munitie expirata sau degradata care, prin pastrare sau folosire, ar putea pune in pericol viata sau integritatea corporala a persoanelor.

    Procurarea munitiei de catre colectionarii de arme

   Art. 45. - (1) Colectionarii de arme pot procura si detine, numai la locul unde se afla colectia de arme, cel mult 10 cartuse cu proiectil si 50 de cartuse fara proiectil, pentru arma prevazuta la art. 29 alin. (4).

   (2) Inscrierea mentiunilor corespunzatoare in permisul de arma cu privire la detinerea munitiei prevazute la alin. (1) se face de catre organul de politie competent, la cererea colectionarului.

   5. Suspendarea, revocarea si anularea dreptului de port si folosire a armelor letale si a munitiilor

    Suspendarea dreptului de port si folosire a armelor letale

   Art. 46. - (1) Suspendarea dreptului de port si folosire a armelor letale se dispune de catre organul competent care a acordat acest drept, in urmatoarele situatii:

   a) titularul dreptului se afla in situatia prevazuta la art. 15 alin. (1) lit. d);

   b) titularul dreptului nu mai indeplineste conditia prevazuta la art. 15 alin. (1) lit. e);

   c) a savarsit una sau mai multe contraventii, pentru care legea prevede sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii dreptului de port si folosire a armelor.

   (2) Suspendarea dreptului de port si folosire a armelor se dispune pentru intreaga perioada in care persoana se afla in oricare dintre situatiile prevazute la alin. (1).

   (3) Pe perioada suspendarii dreptului de port si folosire a armelor, permisul de arma se retrage de catre organul de politie care a dispus masura, iar armele si intreaga cantitate de munitie detinute se depun, de indata, la un armurier autorizat in acest sens, cu exceptia situatiei in care acestea se ridica de catre organele de politie.

   (4) Suspendarea inceteaza de la data la care titularul dreptului de port si folosire a armelor nu se mai afla in situatiile prevazute la alin. (1), iar permisul de arma, armele si munitia se restituie acestuia.

    Revocarea si anularea dreptului de port si folosire a armelor letale

   Art. 47. - (1) Revocarea dreptului de port si folosire a armelor letale se dispune de catre organul competent care a acordat acest drept, atunci cand titularul dreptului se afla in una dintre urmatoarele situatii:

   a) renunta sa mai detina armele inscrise in permisul de arma;

   b) nu mai are calitatea prevazuta la art. 14 alin. (2) lit. a)-c), alin. (3) si (4);

   c) nu mai indeplineste vreuna dintre conditiile prevazute la art. 15 alin. (1) lit. b), c) si f);

   d) pleaca definitiv din tara;

   e) pierde cetatenia romana;

   f) a pierdut armele inscrise in permisul de arma sau acestea i-au fost sustrase in imprejurari imputabile titularului;

   g) nu se prezinta, fara motive intemeiate, la viza permisului de arma in interval de 1 an de la implinirea termenului prevazut la art. 27 alin. (1);

   h) a decedat sau a fost declarat disparut, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva;

   i) a savarsit una sau mai multe contraventii pentru care legea prevede revocarea dreptului de detinere sau, dupa caz, de port si folosire a armelor.

   (2) Anularea dreptului de port si folosire a armelor letale se dispune de catre organul competent care a acordat acest drept, in urmatoarele situatii:

   a) se constata ca, la data acordarii permisului de arma, titularul nu indeplinea conditiile prevazute de lege pentru port si folosire a armelor;

   b) persoanei i s-a acordat dreptul de port si folosire a armelor, pe baza unor documente sau informatii false.

   (3) Masura revocarii sau anularii dreptului de detinere sau, dupa caz, de port si folosire a armelor letale se comunica, in scris, titularului dreptului sau, in situatia prevazuta la alin. (1) lit. h), succesorilor acestuia.

   (4) In termen de 10 zile de la data luarii la cunostinta cu privire la masura revocarii sau anularii dreptului de port si folosire a armelor letale, titularul este obligat sa depuna permisul de arma la organul de politie competent si sa faca dovada faptului ca a depus arma si intreaga cantitate de munitie detinuta la un armurier autorizat, cu exceptia celor care se ridica de catre organele de politie.

   (5) Masura revocarii sau anularii dreptului de port si folosire a armelor letale este supusa controlului judecatoresc potrivit Legii contenciosului administrativ.

   6. Regimul calatoriilor in strainatate cu armele letale si munitiile detinute de catre cetatenii romani

    Autorizarea calatoriilor in strainatate cu armele letale
si munitia corespunzatoare

   Art. 48. - (1) Persoana care detine, in conditiile prezentei legi, arme letale si care doreste sa calatoreasca in strainatate cu acestea poate solicita organului de politie care i-a acordat permisul de arma eliberarea unei autorizatii in baza careia organele politiei de frontiera permit iesirea de pe teritoriul Romaniei cu armele si munitia inscrise in autorizatie, facand mentiune despre acestea in documentul de calatorie al titularului.

   (2) Armele de aparare si paza pot fi scoase de pe teritoriul Romaniei numai de catre persoanele prevazute la art. 43, in conditiile prevazute la art. 50.

   (3) Persoanele prevazute la alin. (1) au obligatia ca, la intoarcerea in Romania, sa prezinte la frontiera toate armele inscrise in documentul de calatorie, pe care le-au detinut la iesirea din tara. In cazul in care, pe perioada sederii in strainatate, armele inscrise in documentul de calatorie au fost pierdute, furate sau distruse, titularul trebuie sa prezinte, la intoarcere, cu ocazia controlului pentru trecerea frontierei de stat romane, documente autentice, eliberate de organele de politie competente din statul in care s-a produs evenimentul, care sa certifice faptul ca persoana a reclamat pierderea, furtul sau, dupa caz, distrugerea armei, organele politiei de frontiera avand obligatia sa faca mentiune despre aceasta in documentul de calatorie si sa informeze in scris Inspectoratul General al Politiei Romane.

   (4) In situatia in care, pe perioada sederii in strainatate, armele inscrise in documentul de calatorie au fost pierdute, furate sau distruse, titularul are obligatia ca, in termen de 3 zile de la intrarea in tara, sa se prezinte personal la organul de politie care i-a eliberat permisul de arma si sa depuna o declaratie cu privire la evenimentul produs, impreuna cu o copie autentificata a documentului corespunzator, emis de organele competente din statul in care s-a produs evenimentul.

    Eliberarea autorizatiei de scoatere de pe teritoriul
Romaniei a armelor letale

   Art. 49. - (1) Autorizatia prevazuta la art. 48 alin. (1) se acorda daca solicitantul indeplineste urmatoarele conditii:

   a) este titular al unui permis de arma pentru armele si munitia care urmeaza sa fie inscrise in documentul de calatorie;

   b) prezinta motivele pentru care doreste sa calatoreasca in strainatate cu armele si munitia pentru care solicita inscrierea in documentul de calatorie.

   (2) Autorizatia prevazuta la art. 48 alin. (1) trebuie sa cuprinda date referitoare la titularul acesteia, data si punctul de frontiera prin care titularul urmeaza sa iasa din tara, precum si cu privire la armele si cantitatea de munitie care urmeaza sa fie scoase de pe teritoriul Romaniei.

   (3) Cu ocazia eliberarii autorizatiei, organul de politie competent trebuie sa informeze Inspectoratul General al Politiei de Frontiera cu privire la datele prevazute la alin. (2).

   (4) Documentele care trebuie sa insoteasca cererea pentru inscrierea armelor in documentul de calatorie, procedura de acordare a autorizatiei prevazute la art. 48 alin. (1), precum si cea de inscriere a armelor si munitiei in documentul de calatorie, perioadele si conditiile in care titularul poate calatori in strainatate cu armele inscrise in acest document, precum si termenul de solutionare a cererii se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

    Autorizarea calatoriilor in strainatate in interes de serviciu,
cu armele letale si munitia din dotare

   Art. 50. - (1) In cazul persoanelor prevazute la art. 43 care, in exercitarea atributiilor de serviciu, urmeaza sa se deplaseze in strainatate impreuna cu armele aflate in dotare, inscrierea acestor arme, precum si a munitiei corespunzatoare se face in pasaportul de serviciu de catre organele politiei de frontiera, cu ocazia iesirii din tara a acestor persoane, pe baza adeverintei eliberate titularilor de catre institutiile unde sunt incadrate aceste persoane.

   (2) Adeverinta prevazuta la alin. (1) trebuie sa cuprinda date referitoare la calitatea titularului acesteia, data si punctul de frontiera prin care titularul urmeaza sa iasa din tara, precum si cu privire la armele si cantitatea de munitie care urmeaza sa fie scoase de pe teritoriul Romaniei.

   (3) Institutiile la care sunt incadrate persoanele prevazute la alin. (1) au obligatia sa informeze, in scris, Inspectoratul General al Politiei Romane, precum si Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, ori de cate ori aceste persoane urmeaza sa calatoreasca in strainatate cu armele inscrise in pasaportul de serviciu.

   (4) Prevederile art. 48 alin. (3) se aplica in mod corespunzator si in cazul persoanelor prevazute la art. 43, in aceasta situatie organele politiei de frontiera avand obligatia sa anunte in scris si institutiile unde sunt incadrate aceste persoane.

   (5) Conditiile in care persoanele prevazute la art. 43 pot calatori in strainatate cu armele aflate in dotare se stabilesc prin ordin al conducatorului fiecarei institutii unde sunt incadrate aceste persoane.

   7. Furtul, pierderea, distrugerea sau deteriorarea permisului de arma, precum si a documentului de calatorie in care sunt inscrise arme letale

    Furtul, pierderea, distrugerea si deteriorarea permisului de arma

   Art. 51. - (1) Furtul permiselor de arma se declara in termen de 48 de ore de la constatare, la organul de politie in a carui raza de competenta teritoriala a fost constatat, iar pierderea, distrugerea sau deteriorarea se declara la organul de politie care le-a eliberat.

   (2) Eliberarea unui nou document in locul celui declarat pierdut sau furat se face numai dupa ce titularul prezinta dovada publicarii pierderii ori furtului in Monitorul Oficial al Romaniei.

    Furtul, pierderea, distrugerea si deteriorarea documentului de
calatorie in care sunt inscrise arme letale

   Art. 52. - (1) In cazul declararii furtului, pierderii sau distrugerii, in strainatate, a documentului de calatorie in care sunt inscrise armele si munitiile cu care titularul a iesit de pe teritoriul Romaniei, acesta trebuie sa se prezinte cu armele inscrise in document la misiunea diplomatica sau oficiul consular al Romaniei din statul unde s-a produs evenimentul, care, dupa ce verifica la Inspectoratul General al Politiei Romane situatia legala a acestor arme, elibereaza titularului o adeverinta in care se inscriu datele de identitate ale acestuia, precum si marca, tipul si seriile armelor.

   (2) Adeverinta prevazuta la alin. (2) confera titularului numai dreptul de a introduce pe teritoriul Romaniei armele inscrise in aceasta si se retine de catre organele politiei de frontiera, la intrarea in tara.

   (3) Procedura efectuarii verificarilor prevazute la alin. (1) se stabileste prin ordin comun al ministrului administratiei si internelor si ministrului afacerilor externe.

   
  • Credite


    Compara »
  • Depozite la Termen


    Compara »



    Stiri ultima ora